Hlavní navigace

Mozilla má v počítači vlastní aktualizační službu, používat ji ale nemusíte

24. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mozilla Maintenance Service umožňuje Mozille instalovat a aktualizovat software bez vědomí (a zásahu) uživatele. Což je dobré vědět.

Možná se budete při pohledu do nainstalovaných programů či běžících procesů divit čemusi s názvem „Mozilla Maintenance Service“. V nápovědě je uvedeno, že jde o volitelnou službu, ale můžete si být jisti, že do vašeho počítače se dostala při některé z aktualizací a zpravidla jste si toho vůbec nevšimli. A je možná dobré vědět, že něco takového v počítači máte, ale mít nemusíte.

Mozilla Maintenance Service slouží k aktualizaci produktů od Mozilly (pro Firefox už poměrně dlouho, pro Thunderbird byla přidána později) bez nutnosti zásahu uživatele (obchází hlavně nutnost schválit požadavek UAC na aktualizaci). Pokud vám vadí další služba v počítači, která může instalovat a aktualizovat bez vašeho vědomí, je možné ji odstranit. V nastavení Firefoxu se vydejte do rozšířeného nastavení – najdete tam záložku Update a tam můžete vypnout použití procesu pro instalaci na pozadí.

BRAND24

Mozilla Maintenance Service ale můžete zcela odstranit v klasickém místě v Ovládacích panelech. Postačí otevřít Odinstalovat nebo změnit program, najít Mozilla Maintenance Service a odstranit z počítače. Firefox či Thunderbird se budou stále aktualizovat prostřednictvím původního programu (updater.exe).

Důvodem k odstranění nemusí být nutně jen obava o bezpečnost, ale také například to, že si aktualizaci Firefoxu či Thunderbirdu ovládáte sami a chcete se rozhodnout, kdy se vydáte na novou verzi. Techničtější informace hledejte ve Windows Service Silent Update.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).