Hlavní navigace

Mozilla - na velikosti záleží II.

10. 3. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Včerejší článek Jindřicha Šaršona se zabýval obecným pohledem na dosavadní vývoj a výsledky projektu Mozilla. Dnes se podíváme konkrétněji na jednotlivé vlastnosti vyvíjeného prohlížeče a také na jeho vztah ke standardům.

Včerejší článek Jindřicha Šaršona se zabýval obecným pohledem na dosavadní vývoj a výsledky projektu Mozilla. Dnes se podíváme konkrétněji na jednotlivé vlastnosti vyvíjeného prohlížeče, jeho vztah ke standardům a také na to, jaké vedle klasického prohlížení WWW stránek nabízí funkce.

Se standardy zápasí prohlížeče už od nepaměti. Přestože je většinou z jejich nedodržování obviňována firma Microsoft, na poli prohlížečů se jí musím zastat – o podpoře DOM, CCS a některých fukncí JavaScriptu dle normy, které zvládá Explorer bez problémů, si může nechat Communicator jen zdát. Nové renderovací jádro Mozilly – Gecko však plně podporuje (nebo bude podporovat) XML 1.0, HTML 4.0, CCS 1, DOM Level 1, JavaScript 1.5 a částečně i CCS 2. To je určitě dobrý pokrok, na předehnání IE to však nestačí. O DHTML a XSL si zatím můžeme nechat zdát, plánuje se až do příští verze.

Prohlížeč

Ještě než se začnu zabývat samotnými vlastnostmi prohlížeče, rád bych zmínil jednu unikátní vlastnost. Celé prostředí programu (tj. vše, co vidíte) je v podstatě HTML stránka, která popisuje menu, ikony, dialogy a podobně. Je zde proto velmi široká možnost nakonfigurovat si vzhled podle svého gusta. Pokud tedy někomu nesedne přednastavená vizáž, bude ji moci bez obav jednoduše změnit.

A teď již k samotnému prohlížeči. Některé uživatele možná překvapí ne úplně standardní vzhled. Já osobně jsem si na něj velmi rychle zvykl a vyhovuje mi, dá se předpokládat, že ve finální verzi bude k dispozici na výběr i nějaký střízlivější pro konzervativní uživatele. Ale nechme zatím vzhled stranou a pojďme se podívat na věci související s prohlížením stránek.

Velmi mě překvapila kvalitní podpora češtiny. Ta totiž tvořila alespoň na Linuxu u Netscape 4.x kámen úrazu. Mozilla podporuje snad všechna kódování, co jsem kdy viděl. Nenašel jsem stránku, na které by čeština nefungovala (ještě před týdnem vzdoroval český Microsoft, ale v dnešní kompilaci funguje i ten).

Další hezkou vlastností, kterou zde naleznete, je automatické doplňování hesel. Samozřejmě, nic nového pod sluncem a pěkně nebezpečná věc, řeknete si. Ovšem Mozilla používá poměrně bezpečnější a hlavně průhlednější přístup. Při prvním použití automatického doplňovájí jste totiž požádání o tzv. „master password“. Toto heslo musíte zadat při každém spuštění prohlížeče (resp. ve chvíli, kdy chcete prvně vstoupit na zaheslovanou stránku), takže pokud si někdo „vypůjčí“ váš seznam hesel, je mu bez znalosti hlavního hesla nanic. Také si můžete nechat zobrazit, u kterých serverů máte zapnuté automatické doplňování a u kterých ne. Tento velmi praktický přehled jsem u IE hledal marně. Podobný seznam (s možností smazání jednotlivých položek) si můžete nechat zobrazit i pro cookies.

Hned po nastartování prohlížeče vás určitě zaujme „Sidebar“ – kartotéka důležitých informací, která může být zobrazena v každém okně. Podobně jako v IE zde můžete umístit své záložky, rozhraní pro vyhledávací server, ale i aktuální počasí nebo horoskop. Já osobně jsem sidebar velmi brzy vypnul, protože rád využívám při brouzdání celou plochu okna. V současné době můžete do sidebaru umístit převážně služby z Netscape Netcenter, ale v budoucnu zde bude určitě podpora i pro další služby. Sidebar je ze strany Netscape poměrně dobrý nápad a přestože Netcenter nepatří k nejlepším portálům, díky sidebaru se z něj dají získat informace jedním kliknutím, což může pěkně zamávat jeho návštěvností. Možná, že to dojde i některému z českých portálů, který nabídne vlastní sadu služeb pro sidebar. Další využití sidebaru by mohlo být ve zobrazování často se měnících důležitých informací, které potřebujete mít stále na očích – např. aktuální cena akcií, Internetové aukce a podobně.

Ovšem to, co od Internetového prohlížeče očekáváme především, je rychlé a kvalitní načítání Internetových stránek. Co se týče rychlosti, tak mi čistě subjektivně připadá podobná jako u starého Netscape. Jelikož Mozilla nyní obsahuje spoustu ladícího kódu, lze předpokládat, že finální produkt bude o něco rychlejší. A kvalita zobrazování stránek? V prohlížeči jsem během měsíce zkoušel načít většinu známějších českých serverů – a zde bylo nejvíce poznat, že vývojáři nespí, ale opravdu na Mozille pracují. Jako jeden z posledních nefungujících serverů „odpadl“ minulý týden Živě, nyní již i ten funguje bez problémů. Pokud tedy nepoužíváte stránky, ve kterých jsou nasazeny poslední microsoftí technologie, neměli byste mít výraznější problémy.

Ovšem nic není dokonalé. Jako nejvýraznější chybu prohlížeče vidím (zatím) nekompletní implementaci JavaScriptu, absenci Javy (zahrnuta by měla být do konce března), diskové cache a protokolu https. Nepříjemné jsou i některé nedodělky v ovládání, je vidět, že se vývojáři v současné době zaměřili především na zdokonalení renderovacího jádra (což je dobře).

BRAND24

Poslední část miniseriálku o Mozille najdete na Lupě v pondělí; věnovat se bude doplňkovým službám a najdete tam také několik obrázků, které by měly ilustrovat grafické prostředí Mozilly.

Jindřich Šaršon

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).