Hlavní navigace

Mozillu nyní vede Brendan Eich, autor jazyka JavaScript

28. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mozilla obsadila post výkonného ředitele významnou osobností webové scény. Naopak Jay Sullivan, který krátkodobě tuto funkci zastával, Mozillu po šesti letech opouští.

Mozilla má nového výkonného ředitele, kterým se stal Brendan Eich. Dosud tuto pozici zastával Jay Sullivan, ale jen dočasně poté, co k AVG Technologies loni zamířil Gary Kovac. Také Jay Sullivan opouští Mozillu. Sám uvádí, že po šesti letech chce vyzkoušet ve svém profesním životě zase něco nového.

Brendan Eich je významnou osobností webové scény. Je autorem programovacího jazyka JavaScript. V Mozille se angažuje od samých začátků. V poslední době se věnoval tématům ochrany soukromí ve webovém prostředí. Hlasitě vystupuje proti tzv. stopování používanému třeba pro cílení reklamy a měření její výkonnosti.

BRAND24

Jako jednu ze svých priorit v nové funkci Brendan Eich označil operační systém Firefox OS a projekt chytrého mobilu za 25 dolarů, který chce Mozilla nabízet zejména na asijských trzích s malou kupní sílou. Vzhledem k růstu mobilů a tabletů je prý rovněž důležitý Firefox pro Android.

Mozilla se má také nadále podílet na hledání nových uplatnění webových technologií. Brendan Eich připomněl partnerství Mozilly s herními vývojáři ze společností Unity a Epic Games. Mozilla také nedávno odhalila Unreal Engine 4 poháněný čistě webovými technologiemi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).