Hlavní navigace

MPO varuje: nespěchejte. Na přípravu na vysílání DVB-T2/HEVC máte dostatek času

10. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V tuto chvíli se předpokládá, že k přechodu na nový standard DVB-T2/HEVC, tj. k ukončení stávajícího vysílání v DVB-T, dojde kolem roku 2020.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje druhou fázi digitalizace pozemního televizního vysílání. Důvodem pro ni je uvolnění pásma 700 MHz pro mobilní operátory, o kterém bylo rozhodnuto na konferenci WRC 2015 v Ženevě. O jeho skutečném uvolnění v Česku a také o souvisejícím přechodu DVB-T2 však bude vláda teprve jednat.

A jak MPO zdůrazňuje: Dříve než do poloviny roku 2020 k uvolnění pásma 700 MHz nedojde a občané si do té doby nebudou muset pořizovat novou TV nebo set-top box ke stávajícímu přijímači, i když již budou takové televizory či set-top boxy na trhu a bude probíhat i souběžné vysílání v tomto novém standardu.

K TÉMATU: Pozice Česka před jednáním o pásmu 700 MHz? Dlouhodobé garance alespoň pro pásma 470–694 MHz

Televizní pásmo 694 až 790 MHz se otevře nejen v Evropě mobilním službám

Přehled televizorů s tunery DVB-T2/S2 a kodekem HEVC na českém trhu

Přehled set-top boxů do 5000 Kč pro příjem DVB-T2 s kodekem HEVC

Ve svém prohlášení MPO také říká: Na trhu ale nejsou aktuálně dostupné TV, které tuto technologii bez využití set-top boxu zvládají, budou však k dispozici v průběhu roku 2016 ve stále větším výběru. Občan tak může za čtyři roky přikoupit set-top box ke stávající televizi, nebo si pořídí nový přijímač. Pro usnadnění správného výběru při nákupu nové TV by mělo v budoucnu pomoci i zřetelné označení logem, které spotřebitelům napoví, že je přístroj certifikovaný pro příjem signálu podle nové normy.

Jak vidíte, prohlášení je poněkud nešťastně formulované, protože takovéto televizory na našem trhu existují už od podzimu 2014 a průběhu roku 2015 se jich objevilo více než dost (viz odkaz na náš přehled výše). A i když vám pochopitelně žádný výrobce nezaručí kompatibilitu s parametry, které ještě úplně nezná (z valné části jsou sice stanoveny, ale ještě bude vydáno jejich upřesnění), je pravděpodobnost, že tyto přístroje budou schopné vysílání DVB-T2 s kodekem H.265/HEVC zvládat, velmi vysoká. V podstatě závisí na tom, zda výrobce vydá aktualizaci firmwaru televizoru.

Tipy C

Nicméně jsem nelenil a kontaktoval MPO. Rychlou reakcí i následným rozhovorem jsem byl velmi příjemně překvapen. Ministerstvu průmyslu a obchodu jde zejména o varování před unáhlenými nákupy a následnými reklamacemi majitelů televizorů a set-top boxů a v tomto smyslu bychom měli prohlášení chápat.

Přiznám se, že takovémuto postoji rozumím. A po nedávné přípravě přehledu set-top boxů do 5000 Kč pro příjem DVB-T2/HEVC mu rozumím o to víc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).