Hlavní navigace

MS HailStorm je postaven na manipulaci s osobními daty

9. 4. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Microsoft tvrdí, že za pět deset let bude Internet pojímat osobní údaje a data uživatelů zcela jinak než dosud. MS se chce stát průkopníkem jím hlásaného trendu. Osobní data se prý budou poskytovat službám jako je HailStorm, protože uživatelům to poskytne náležitý komfort. Proto se rádi vzdají svého soukromí.
Znáte takový ten efekt, kdy jste pomalu jediní, kdo se chová nějak jinak než většina ostatních a díky tomu jste považován(a) za nenormálního? Je jedno, zda by šlo o soustředěné čtení si detektivky na stadiónu při utkání světového finále nebo o nošení minisukně na území ovládaném afghánským Talibanem.

Možná si tak za pět deset let budu připadat, až si dovolím někde poznamenat, že volné nakládání a kšeftování se soukromýni údaji a daty Microsoftem (dále jen MS) a jinými velekorporacemi je přinejmenším neslušné. Článek Microsoft's Ha­ilStorm service stirs up online privacy issues v Seattle Times si všímá toho, s čím se na Internet přivalí HailStorm MS. Stojí za přečtení. Jde o majkrosoftí ideu volné manipulace s osobními daty uživatelů HailStormu, předzvěsti to MS.NETu. Diskuse k věci se dnes rozvíjí na Slashdotu pod názvem Hailstorm: Changing Society's Privacy Infrastructure – geekové z toho ale mají spíš dobrou srandu.

MS hlásá o HailStormu, že celý komfort kompletní datové služby může uživateli poskytnout pouze tehdy, pokud se uživatel vzdá svého soukromí. Jako příklad uvádí neuvěřitelnost – pokud při havárii utrpíte úraz, nemocnice (jaká?) dostane od HailStormu vaše kompletní zdravotní záznamy dřív, než vás do ní přivezou. To snad ani nemá cenu dál jakkoli rozebírat. Ale dost jasně to ukazuje na to, do čeho všeho chce MS strkat svůj rypák.

A další chuťovka, o které se už nějakou dobu mluvilo. HailStorm nabídne službu šmírování vaší činnosti u počítače. Nejen toho, co na něm přímo děláte, ale i kamerou a mikrofonem. Pokud budete v nějakém hovoru nebo zaujaté činnosti, nebude vás HailStorm rušit dalšími operacemi. Ve chvílích vaší nečinnosti u počítače, resp. s počítačem, provede nějaké bůhvíjaké služby. Vědomo je, že vám např. zašle, co čeká na dodání (nepochybně i adresného spammingu). Velký Bratr bdí a ví.

Součástí HailStormu bude všechno možné, včetně MS Passportu, o němž jsem pro Lupu psal před týdnem v článku MS šmíruje data klientů na Internetu a kšeftuje s nimi. Po tvrdé kritice, jaké se dostalo zlodějským podmínkám pro užívání MS Passportu, se objevily informace o tom, že se MS chystá rychle „upgradovat“ kritizovaný obsah podmínek, viz MS couvá před sžíravou kritikou zlodějských podmínek MS Passportu na News on 'Net. Komické je, že upgrade se objevuje jen americkým uživatelům. Celý svět mimo USA žádným nadějným upgradem oblažen nebyl, vše zůstává při starém. Obsah mého článku z minulého pondělí platí beze zbytku i nadále.

Americké organizace na ochranu občanských práv a svobod jsou samozřejmě na nohou. Na nohou je ale už i Kongres USA, který chce uzákonit jasná pravidla pro ochranu osobních dat na Internetu. MS je hlavním lobbistickým aktérem přesvědčujícím politiky USA o tom, že přílišná ochrana osobních dat by bránila rozvoji komplexně komfortních služeb a byznysu vůbec. Mnozí analytici se domnívají, že plán MS – stát se centrem osobních údajů a dat uživatelů jeho služeb – je pomýlený. Taková data jsou středem pozornosti nekalých hackerů a nejčastějším terčem jejich útoků. Nikdo také netuší, co by s takovými daty prováděl sám MS, a to včetně jejich prodeje dalším subjektům.

BRAND24

Vzpomínáte na velký pokřik kolem ochrany osobních údajů při nedávném sčítání lidu a lecčeho dalšího vezdejšího? To bylo vedle plánů MS pouhou Mateřídouškou. Znalci „bezpečí“ Internetu radí jedno – nikam nedávat jakékoli svoje údaje. Databáze všech šmíráků jsou vzájemně prorostlé a k již získaným údajům o každém uživateli se do nich neustále doplňují údaje nově získávané (těch spanilých .jpg, co tam u mně už musejí mít… :-)

Otázka, před kterou – tváří v tvář MS apod. – budete brzy stát, je obsažena v připojené anketě. Je to otázka dost zásadní a do značné míry ovlivní podobu nabídek služeb na Internetu. Jaká bude, je vlastně na vás všech. Já si v koutku počkám na superanonymní nedešifrovatelný geurilla.net :-)

Jste ochotni vzdát se svého datového soukromí ve prospěch komplexně komfortní obsluhy službami, jako je chystaný MS HailStorm?

  • Nikolivěk, my dear
    38 %
  • Možná částečně...
    2 %
  • Jistě, že ano
    60 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).