Hlavní navigace

Multiplex 3 začne vysílat ze Žižkova a Cukráku okolo Vánoc

8. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
8. 10. 2008

Od letošního prosince budou moci diváci v Praze a středních Čechách přijímat televizní programy digitálního multiplexu 3 ze stejných vysílačů jako nynější přechodnou digitální síť A s Českou televizí a Novou – tedy ze Žižkova a Cukráku. Vyplývá to ze smlouvy, kterou dnes podepsal operátor multiplexu 3, společnost Czech Digital Group (CDG), s Českými Radiokomunikacemi.

CDG dosud v Praze vysílá digitálně ze Strahova, Ládví a Zeleného Pruhu. Tyto vysílače operátor pro multiplex 3 zachová pouze v případě, že o to budou mít zájem jeho klienti, tedy nové digitální televize. Dva hlavní vysílače má digitální síť 3 na základě smlouvy s ČRa využívat i v dalších dvou velkých městech: Brně a Ostravě. U Brna půjde o vysílače Hády a Barvičova, v Ostravě pak o Hladnov a Hošťálkovice. Z Hladnova a Hád již multiplex 3 vysílá.

ČRa již nyní zajišťují pro CDG provoz multiplexu 3 na třech lokalitách: z brněnského vysílače Hády, ostravských Hošťálkovic a plzeňské Košutky. Celkově by pak podle právě uzavřené smlouvy měly pro CDG zajišťovat patnáct vysílačů: třináct podle Technického plánu přechodu a dva na dokrytí problémových regionů. CDG také jedná s dalším dodavatelem o dalších digitálních dokrývačích.

cif 24 - early cena - média

Smluvně jsme zavázání spustit síť ke konci prosince 2008, ale uděláme všechno pro to, abychom umožnili divákům příjem nových digitálních televizí vysílajících v multiplexu 3 ještě před vánočními svátky, slibuje Kamil Levinský, ředitel pro transformaci ČRa. V prosinci se multiplex 3 objeví nejen na pražských vysílačích Žižkov a Cukrák, ale také na brněnském vysílači Hády, plzeňském Krašovu, ostravském Hladnovu a ústecké Bukové hoře (v jejím případě ale s nižším výkonem).

Signál multiplexu 3 tak okolo Vánoc pokryje téměř 50 procent obyvatel České republiky. Další vlna spouštění je smluvně určena na rok 2009, kdy v první polovině roku bude spuštěn vysílač Brno-Barvičova a v druhé polovině roku vysílače Kleť, Svatobor a plným výkonem Buková Hora. Síť bude dokončena v listopadu 2011, kdy spustí ČRa poslední vysílač – Tlustou horu ve Zlíně. Mutiplex 3 bude mít ve své konečné podobě reálné pokrytí minimálně v úrovni 85 procent obyvatel ČR, dodala mluvčí ČRa Marie Fianová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).