Hlavní navigace

Multiplex 4 se chystá dokrýt bílá místa. Přejde k němu Nova a Nova Cinema?

24. 5. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Operátor čtvrtého celoplošného multiplexu potají připravuje několik nových vysílačů. Dokázal by Nově nahradit pokrytí multiplexu 2, s nímž televizi končí smlouva?

Nova chce zlepšit dosah nových programů

Zásadní rozšíření pokrytí celoplošného televizního multiplexu 4 chystá ostravská společnost Digital Broadcasting. Ještě před několika týdny se mohlo zdát, že hlavním důvodem má být zařazení nového programu České televize, dětského kanálu ČT :D a kulturního ČT art, ty se však objeví v jiném multiplexu provozovaném Radimem Pařízkem – Regionální síti 7. Expanze multiplexu 4 tak proběhne výhradně kvůli jeho hlavnímu klientovi, skupině Nova. Její stanice aktuálně drží čtyři z šesti obsazených programových pozic čtvrté celoplošné sítě, přičemž v řadě míst nelze Fandu, Smíchov, Telku a Novu HD pozemní cestou naladit.

Od prosince loňského roku multiplex 4 deklaruje pokrytí 85,5 procenta obyvatel Česka (podle Českého telekomunikačního úřadu dokonce 86,2 procenta), reálný dosah této sítě je ale rozhodně o dost nižší. Důvod přitom nemusí být nutně jen v absenci signálu, ale i ve špatně nastavených anténách nebo neupravených společných televizních anténách (STA). Multiplex 4 totiž často vysílá z jiných lokalit než první tři celoplošné televizní sítě provozované Českými Radiokomunikacemi, na které diváci směřovali příjmové antény už v době analogové televize. Jeho vysílače se navíc navzájem nepřekrývají jako u multiplexů 1, 2 a 3, takže mezi nimi vznikají přirozené mezery bez signálu.


Zdroj: ČTÚ

Aktuální pokrytí celoplošného multiplexu 4

Loňský plán počítal s pokrytím 95 až 97 % obyvatel

Nedostatečné pokrytí vadí především Nově, která tak přichází o část potenciálních diváků svých tematických kanálů. Proto intenzivně vyjednává s Pařízkovou společností Digital Broadcasting o dokrytí řady atraktivních oblastí. Sám Pařízek už loni v červnu při přebírání multiplexu 4 od české Telefóniky slíbil, že pokud o to bude zájem, je ochoten v letošním roce rozšířit pokrytí sítě na 95 až 97 procent obyvatel Česka. Tím by splnil zákonnou podmínku pro pozemní šíření programů veřejnoprávní České televize, která musí pozemní cestou dostat svůj signál minimálně k 95 procentům populace. Obdobné pokrytí ale vyžaduje i Nova, která už od dob analogu terestricky pokrývala téměř 100 procent českých domácností.

Při loňské prezentaci Radim Pařízek zveřejnil i předpokládanou mapu pokrytí po spuštění dalších vysílačů, z níž lze jednoduše odvodit, na jaké oblasti by se Digital Broadcasting soustředil především. Jde o Děčín, Cheb, Tachov, Domažlice, Mladou Boleslav, Svitavy, Jeseník, Krnov, Boskovice a Třebíč. V některých z těchto míst mezitím začala vysílat další Pařízkova Regionální síť 7, takže se dá předpokládat, že stejné vysílače využije i Digital Broadcasting pro multiplex 4. Konkrétně jde o svitavský vysílač Hřebeč, jáchymovský Klínovec a trutnovskou Černou horu. Podle informací serveru DigiZone.cz ale probíhají přípravy i v místech, kde dosud nevysílá ani Regionální síť 7.


Zdroj: Digital Broadcasting

Takto Radim Pařízek loni představoval plány na spuštění nových vysílačů, aby multiplex 4 zvýšil pokrytí na 95 až 97 procent obyvatel Česka

Multiplex 4 míří na Domažlicko, na vrch Čechrov

Jedním z takových míst jsou Domažlice – místo, kde si stát před lety nanečisto vyzkoušel vypínání analogové televize a přechod na digitální vysílání. Domažlicko bylo nějakou dobu digitálním průkopníkem, poté mu ale kvůli rozhodnutí operátorů multiplexů trochu ujel vlak. Po prvních dvou multiplexech sem už nezamířil celoplošný multiplex 3 ani Pařízkův multiplex 4. Pozemní cestou tak domažličtí diváci nenaladí Primu love, Primu Zoom, Fandu, Smíchov, Telku, ale třeba i Óčko (nemluvě o jeho chystaném druhém programu). U čtvrté celoplošné sítě teď blýská na lepší časy. Digital Broadcasting vyjednává o umístění vlastního vysílače na vrchu Čerchov.

Pokud by multiplex 4 skutečně začal vysílat z Čerchova, při patřičném výkonu by mohl region pokrýt dokonce lépe než multiplexy 1 a 2, které využívají nižší Vraní vrch (ten má nadmořskou výšku 684 m, zatímco Čerchov coby nejvyšší chodská hora 1 042 m). Navíc by jej mohla využít i Regionální síť 7 s programy ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD a Retro Music Television, u níž Pařízek rovněž slibuje další rozšiřování pokrytí. Umístění vysílače je zajímavé i z toho důvodu, že je od Domažlic směřované prakticky stejně jako Vraní vrch, takže by diváci ani nemuseli hýbat s anténami a jen naladit nový vysílací kanál (případně kanály).


Zdroj: ČTÚ

Aktuální pokrytí Regionální sítě 7, kterou rovněž provozuje Radim Pařízek, se pomalu blíží pokrytí multiplexu 4

Využije kmitočty zkoordinované pro Telefóniku?

V úvahu ale připadají i další lokality. Například ve východních Čechách současné vysílače Chlum u Hradce Králové a Andrlův Chlum u Ústí nad Orlicí pokryjí jen část regionu. Regionální síť 7 vysílá i z Černé hory, odkud by multiplex 4 dokryl severovýchodní Čechy, zejména Náchodsko, Trutnovsko a Podkrkonoší. V dobách, kdy multiplex 4 ještě provozovala Telefónica, plánovala pro východní Čechy také vysílač u Chrudimi. Z lokality Mrákotín chtěla vysílat na kanálu 45, který je stále volný. Chrudimsko je z hlediska počtu obyvatel obdobně atraktivním regionem jako Domažlicko, signál z Chlumu u Hradce Králové tam už diváci nenaladí.

Po Telefónice zbyla i další zkoordinovaná lokalita pro multiplex 4 ve středníchc Čechách, která je oříškem nejen pro tuto síť, ale pro naprosto všechny celoplošné televizní sítě – Kutná Hora. Z kopce Vysoká tu měl multiplex 4 vysílat na kanále 44. I ten je stále volný a Pařízkovy multiplexy by z něj pokryly další atraktivní lokality: kromě Kutné Hory a okolí také Kolín. Nezkoordinované a nepokryté pak zůstává i Klatovsko, Litoměřicko, Příbramsko, Blanensko a Vyškovsko. Některé z těchto lokalit by pokryly vysílače, o nichž se Radim Pařízek zmiňoval loni při plánech na dokrytí sítě až k 97 procentům populace. Ve všech případech by ale šlo spíš o dokrytí konkrétních měst či městských aglomerací.


Zdroj: Telefónica Czech Republic

Takové plány měl s multiplexem 4 jeho původní provozovatel Telefónica Czech Republic. Tuto mapu zveřejnil v roce 2009.

Čeká se na smlouvu s Novou

Do významnějšího dokrývání se ale multiplex 4 nemůže pouštět předtím, než uzavře patřičnou smlouvu se svým hlavním klientem, Novou. Ta bude brzy řešit otázku prodloužení smlouvy na šíření svého hlavního programu a filmové Novy Cinema v multiplexu 2. Jednou z možností je i jejich odchod ze sítě Českých Radiokomunikací do multiplexu 4, který by se tak stal výhradním distributorem terestrického signálu kanálů skupiny Nova. Ubírají se úvahy managementu největší české televizní skupiny tímto směrem? Mluvčí Novy Marie Fianová nechce být kokrétní. „Naší prioritou je zpřístupnit vysílání stanic skupiny Nova co nejvyššímu počtu diváků napříč všemi platformami. Jednání s konkrétními operátory však komentovat nebudeme,“ uvedla na dotaz serveru DigiZone.cz.

cif 24 - early cena - média

ROZHOVOR: Nova jen v multiplexu 4? Kleslo by jí pokrytí, říká finanční ředitel Českých Radiokomunikací

Radim Pařízek ale nemá času nazbyt. Nové vysílače se dají připravit jen během léta a části podzimu, navíc se dá předpokládat, že rozšiřování multiplexu 4 bude chtít sesynchronizovat se spouštěním nových vysílačů Regionální sítě 7. Ta momentálně pokrývá signálem 70,5 procenta obyvatel Česka, ale do 31. srpna, kdy v ní odstartují nové veřejnoprávní programy ČT :D a ČT art, by měla svůj dosah zvýšit na zákonem vyžadovaných 95 procent. Dá se tedy předpokládat, že zatímco Regionální síť 7 se bude v létě hodně rozšiřovat kvůli České televize, multiplex 4 bude činit to samé kvůli zlepšení pokrytí programů Novy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).