Hlavní navigace

"Must carry" má stát UPC 100 milionů korun, přezkoumá ho EK

11. 12. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
11. 12. 2007

Povinné šíření volně dostupných zemských programů v kabelové síti UPC si od operátora vyžádá investici 100 milionů korun. Agentuře ČTK to alespoň řekla ředitelka pro právní a vnější záležitosti UPC Vladimíra Chlandová. UPC přitom plánuje nabízet nové „must carry“ programy i v rámci analogové nabídky Mini pouze jako digitální dodatek, pro jehož příjem budou diváci potřebovat kabelový set-top-box nebo televizor s DVB-C tunerem.

Rozšíření souboru povinně šířených programů přinese schálená a od 1. ledna 2008 účinná tzv. digitální novela. UPC už po jejím hladkém průchodu Poslaneckou sněmovnou oznámila, že nechá zákon prověřit Evropskou komisí. Dodejme, že rošíření „must carry“ nebylo součástí původního vládního návrhu a vnesl ho do novely až poslanec Petr Pleva (ODS). Ustanovení se zdálo být klíčové pro nově nastupující komerční digitální stanice sdružené v Asociaci digitálních televizí (ADT), které zákonnou cestou získají příští rok svoji ztracenou licenci. Zákonodárci ani ADT ale patrně nepočítali s tím, že je UPC jako kabelový operátor s nejhustší sítí v Česku „vyšoupne“ jen na ryze digitální kolej, v čemž mu digitální novela nezamezuje.

Tipy C

UPC dnes každopádně oznámila, že si nechává nově pojaté „must carry“ prověřit u Evropské komise (EK). Firma to uvádí ve své tiskové zprávě: Je třeba znovu upozornit, že jakkoli UPC hodlá plnit své zákonné povinnosti, současná i budoucí úprava povinného přenosu určitých programů v zákoně č. 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání je v rozporu se základními právními principy a pravidly a s evropským regulačním rámcem pro elektronické komunikace, zejména s evropskou směrnicí o univerzální službě.

Podle UPC není v případě všech programů, v jejichž prospěch se povinnost stanoví, jednoznačně obhájen veřejný zájem, ani není stanovena přiměřená kompenzace (náhrada nákladů) povinným subjektům, povinnost není přiměřená, transparentní ani technologicky neutrální, jak směrnice vyžaduje. UPC Česká republika společně s jinými operátory požádala EK o přezkum této povinnosti a hodlá využít i možnosti soudního přezkumu této povinnosti v tuzemsku, konstatuje tiskový mluvčí UPC František Malina.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).