Hlavní navigace

Důchodce na Liberecku obcházejí prolhaní prodejci set-top-boxů

11. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
11. 6. 2008

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) řeší případy podomních prodejců set-top-boxů, kteří na Liberecku obcházejí zejména starší lidi a přesvědčují je, aby si od nich okamžitě koupili digitální přijímač. Nutí je k okamžité koupi přístroje s tím, že současné analogové vysílání brzy skončí a lidé jej nebudou moci bez přístroje sledovat, sdělilo SOS agentuře ČTK.

DALŠÍ PŘÍPADY, KDY PODOMNÍ PRODEJCI SET-TOP-BOXŮ STRAŠILI VYPNUTÍM ANALOGU:

Pozemní analogové televizní vysílání na Liberecku, stejně jako v jiných regionech České republiky, sice v následujících letech skončí, rozhodně však ne v dohledné době. Podle Technického plánu přechodu na zemské digitální vysílání by se tak mělo stát mezi srpnem 2010, což je nejpozdější termín vypnutí analogové televize na hlavním severočeském vysílači Buková hora, a červnem 2011, kdy se analogová televize odmlčí na východočeské Černé hoře. Liberecký Ještěd je mezi těmito dvěma hlavními vysílači.

Na SOS se obrátili lidé z Liberecka, které navštěvují obchodníci s tím, že do konce roku bude vypnuto analogové vysílání, takže mají jedinečnou šanci pořídit si za výhodnou cenu set-top-box, uvedla mluvčí SOS Ivana Picková. Ve skutečnosti – podle dostupných údajů – se počítá s digitalizací regionu za rok či za dva, takže je zbytečné, aby si spotřebitelé pořizovali toto zařízení dopředu a nechali ho ležet, dodala. Diváci také zatím nemohou set-top-box nijak vyzkoušet.

BRAND24

Podle Pickové také set-top-boxu poběží záruční lhůta, aniž by ho spotřebitel používal. Není vyloučeno, že podobní obchodníci se pohybují i v dalších krajích republiky. Lidé by si měli zjistit, kdy k přechodu od analogového k digitálnímu vysílání v jejich regionu dojde, varuje Picková. Pokud už někdo takto nabízený set-top-box koupí, má podle mluvčí SOS ze zákona právo jej do dvou týdnů od sepsání kupní smlouvy vrátit, a to bez udání důvodu.

Je třeba si ovšem pohlídat, aby obchodníkovi nepodepsali, že je navštívil na jejich pozvání – pak o toto právo dané občanským zákoníkem přicházejí, upozorňuje mluvčí. Při jakýchkoli pochybnostech by se zákazníci měli obrátit na Českou obchodní inspekci. Aktuální případ z Liberecka není prvním svého druhu. Server DigiZone.cz na podobné obchodní praktiky podomních prodejců set-top-boxů upozorňuje pravidelně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).