Hlavní navigace

Na Slovensku výrazně vzrostla popularita DVB-T, přijímá ho už třetina domácností

13. 6. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

K popularitě pomohlo pozemnímu digitálnímu vysílání na Slovensku pravděpodobně jak zavedení Servisního poplatku u služeb Skylink a CS Link, tak i nárůst volně šířených stanic.

Výrazný nárůst popularity pozemní digitální televize (DVB-T) zaznamenali naši východní sousedé. Podle průzkumu prestižní agentury GfK na vzorku tisícovky respondentů, který probíhal po dobu jednoho roku v šesti vlnách, přijímá DVB-T už téměř třetina domácností, konkrétně 30 %, ve věku od 15 do 79 let. Pouhá tři procenta pak mají zemský příjem zajištěný v rekreačním zařízení, jako je chata nebo chalupa. DVB-T příjem v domácnosti je využíván především v menších a středně větších městech, ve městech s 20 až 50 tisíci obyvateli je to až 39%, ve městech s 50 až 100 tisíci obyvateli je to 38 % populace.

MMF24

ČTĚTE TAKÉ: Za výběr koncesionářských poplatků bojují i veřejnoprávní média na Slovensku

Průzkum neuvedl, jaké faktory měly na vzrůstající popularitu pozemní digitální televize na Slovensku vliv, ale může jich být hned několik. Nabízí se například zavedení takzvaného Servisního poplatku společnosti M7 Group, která je provozovatelem satelitních služeb SkylinkCS Link, případně vzrůstající počet volně šířených stanic. Na Slovensku vstoupily loni do volné distribuce například kanály Wau a TA3, poměrně nedávno i tematická stanice Slovak Sport 3. U našich východních sousedů fungují tři neplacené šířené terestrické multiplexy, čtvrtý využívá společnost Towerhome, dcera Towercomu, pro službu Plustelka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).