Hlavní navigace

Na souboji talentových show nejvíc vydělal majitel licence, míní producent

20. 10. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
20. 10. 2010

Jednoznačným vítězem souboje talentových show na televizích Nova a Prima, potažmo slovenské Markíze a televizi Joj, je společnost FremantleMedia, která vlastní licenci pro formát Got Talent (v tuzemsku vysílaný jako Česko Slovensko má talent). Myslí si to televizní producent Vojtěch Frič ze společnosti Frame100R. Kdo na tom získal, byl Fremantle. Údajnou smlouvou na několik let s Primou a Jojkou, píše Frič na svém blogu na DigiZone.cz.

VOJTĚCH FRIČ: Talentovaná plichta

Při jednání o koupi licence pro soutěž Česko Slovensko má talent se totiž televize Prima a Joj firmě FremantleMedia zavázaly, že od ní po následující léta odeberou přesně stanovený počet televizních formátů. S Novou tato firma údajně podepsala dohodu o právním nenapadání její Talentmanie. Jak jinak, než dohodou za peníze, dodává Frič a upozorňuje na fakt, že podobnost Talentmanie s licencovaným formátem Got Talent nikdo soudně nenapadnul.

K TÉMATU: Nova: domluvili jsme se s majitelem Talentu, že Talentmania není kopie

A v neposlední řadě – originál Fremantlu je schopen konkurovat a porážet market leadra trhu, jehož podíl je stále abnormálně vysoký. To se v prezentacích formátu Fremantlu určitě neztratí, míní Frič. Jednoznačným vítězem talentových soutěží je tak podle něj právě FremantleMedia, které se navíc podařilo ze sportu o „originálnost“ Talentmanie vytěžit prodej práv k dalšímu ročníku soutěže Česko Slovenská SuperStar televizím Nova a Markíza.

cif 24 - early cena - média

ČTĚTE TAKÉ: Talentu se daří lépe na Slovensku, stále poráží konkurenční Talentmanii

Ale jistá pozitiva nakonec pocítí i divák, domnívá se producent. Prima si zlepšuje sebevědomí, vlastní programovou profilaci, pocit, že může hrát rovnocennou hru. Finančně si nijak zásadně nepomůže. Snad jen divákovi uleví a časem bude moci krátit reklamní breaky. Nově zase přistřihnutá křidélka prospějí. Otázka je, jak moc se to podařilo. Jak dlouho bude ještě Nova škrcena a tudíž programově stagnovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).