Hlavní navigace

Nabídku digitálního rozhlasu v Sasku rozšiří stanice R.SA, zasáhne i Čechy

15. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

OPRAVENO – „Tento společný projekt je výzvou dnes převážně analogovému FM rozhlasu vydláždit cestu do digitální budoucnosti,“ uvedl šéf digitální skupiny při ARD Ulrich Liebenow.

V nabídce digitálního rozhlasu ze sousedního Saska (Německo) se od 15. února objeví oldies stanice R.SA. Zajímavostí je, že okruh, který bylo možné doposud naladit pouze prostřednictvím VKV vysílačů, se nestane součástí celoněmeckého multiplexu na kanálu 5C, ale bude součástí veřejnoprávní sítě fungující na kanálu 9A. Důvodem této skutečnosti je kooperace komerční a veřejnoprávní sféry na procesu digitalizace, kterou nebude možné bez privátních stanic realizovat. Zkušební vysílání by mělo trvat po dobu osmnácti měsíců.

Z ARCHIVU: Změny digitálního rozhlasu v Sasku: sjednocení kanálů a redukce vysílačů

Tento společný projekt MDR a R.SA je výzvou dnes převážně analogovému FM rozhlasu vydláždit cestu do digitální budoucnosti. Na technické úrovni chceme v tomto procesu postupovat společně, uvedl šéf operací rozhlasu MDR a zároveň i pracovní skupiny pro digitální rozhlas Ulrich Liebenow a doplnil: ARD ve své digitální rozhlasové strategii zdůraznila, že k úspěchu technologie DAB+ je nutná kooperace veřejnoprávní i komerční sféry. Stejně jako se v posledních letech rozšiřuje síť digitální televize, uvítáme, pokud se v Sasku do projektu zapojí i další regionální subjekty.

ČTĚTE TAKÉ: Operátor Teleko vyřadil ze svého multiplexu čtyři stanice, zmizelo SeeJay i Radio 1

cif 24 - early cena - média

Rozhlasová stanice R.SA pak ústy generálního ředitele společnosti Regiocast Reinera Poelmanna tuto dohodu vítá a je zejména zvědavá, zdali se jí podaří dokrýt i oblasti, které jsou problematicky, případně vůbec nejsou, pokryté VKV signálem. Za to, že MDR poskytla kapacitu ve svém multiplexu, bychom chtěli opravdu velmi poděkovat, konstatoval Poelmann. I my tvrdíme, že celý proces vyžaduje koordinovaný postup všech stran, doplnil generální ředitel Regiocast Reiner Poelmann. Další informace budou moci najít zájemci na stránkách www.mdr.de/digitalradio a www.regiocast.de.

AKTUALIZOVÁNO 13:47 – V původním textu byl uveden chybně termín 15. leden. Stanice R.SA se v multiplexu MDR objeví až o měsíc později, tedy 15. února.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).