Hlavní navigace

Nad počtem set-top-boxů bude bdít Digi Monitor

15. 2. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Kolik je dnes v České republice přijímačů zemské digitální televize? Odpověď na tuto otázku existuje zatím jenom v odhadech, které se jeden od druhého výrazně liší. Největší optimisté dnes hovoří o více než čtvrtmilionu set-top-boxů, ale například ředitel TV Nova Petr Dvořák ještě vloni na podzim připouštěl pouze 50 tisíc přijímačů v Česku. Konec dohadům by mělo proto učinit nové sdružení Digi Monitor. Informací kolem něj je ale zatím jen poskromnu.

Nejasné současné počty

V polovině ledna přišel na redakční e-mail anglicky psaný dotaz: Nevíte náhodou, kolik bylo ke konci roku 2006 v České republice prodaných set-top-boxů? Otázka přišla z adresy na serveru iprima.cz a byla pod ní podepsaná Cécile Ancian. Správně jsme si tipnuli, že jde o vedoucí projektu digitalizace televize Prima, která po svém příchodu na Česka mapuje zdejší situaci. Mohli jsme jí ale odpovědět pouze zveřejněnými, leč neprověřenými odhady. V odpovědi se nám kromě poděkování dostalo i poznámky: Jak asi pravděpodobně víte, televize Prima jako komerční vysilatel přikládá určitou důležitost penetraci set-top-boxů do českých domácností.

Petr Dvořák Nova

Kdyby se Cécile Ancian zeptala na stejnou otázku svých protějšků v České televizi, televizi Nova nebo Asociaci digitálních televizí (ADT), pokaždé by se dozvěděla něco trochu jiného.

Na loňském zářijovém setkání investorů CME v New Yorku například ředitel televize Nova Petr Dvořák uvedl, že set-top-boxů je v Česku jen 50 tisíc a digitalizace si tu dá načas. Zájemci se mohou podívat na jeho prezentaci [PDF, 958,2 kB]. Když jsme Novu požádali o tip letos, napsala nám mluvčí stanice Veronika Šmítková: Odhadujeme, že příjem terestrického digitálního televizního signálu má k počátku roku 2007 asi 80 tisíc domácností.

Pavel Hanuš portrét

Předseda Asociace digitálních televizí a ředitel hudební televize Óčko Jiří Balvín je větším optimistou. Na dotaz DigiZone.cz odpověděl: Já se domnívám, že se číslo může blížit 200 tisícům.

Pragmatický šéf digitalizace České televize Pavel Hanuš dává nahlédnout do způsobu vedení odhadu v jeho organizaci. Ten vykazuje nejvyšší číslo, Hanuš si ale uvědomuje míru možné nepřesnosti: Žádná přesná čísla neexistují. Pracujeme s různými čísly od prodejců, provozovatelů kabelového a satelitního vysílání. Máme k dispozici informace z kontinuálního výzkumu , který se provádí v rámci vyhodnocování sledovanosti, a máme rovněž informace od našich diváků. Z toho všeho lze udělat jen hrubý odhad. Šéf digitalizace ČT dodává: Zdá se, že se naplňují prognózy, že spontánní přechod na digitální příjem bude realizovat sedmnáct až dvacet procent diváků odkázaných na terestrické vysílání. Pokud zohledníme současnou dostupnost DVB-T, dostaneme se k číslu někde okolo dvou set padesáti tisíc set-top-boxů. Je to ale skutečně velmi hrubý odhad.

Digi Monitor přišel na svět nenápadně

Aby si každý neupravoval odhady o počtu set-top-boxů v českých domácnostech podle svého, rozhodl se zakročit Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Předseda jeho rady Pavel Dvořák na začátku ledna serveru DigiZone.cz řekl, že připravuje oficiální monitoring trhu se set-top-boxy. Chystáme určitá opatření, aby to ČTÚ mohl monitorovat, uvedl Dvořák. Finanční zajištění je podle něj jednoduché: Konec konců, finanční prostředky na podobné záležitosti máme, tak proč bychom je takto nevyužili. Nápad počítat set-top-boxy v domácnostech se ale nenarodil v ČTÚ. Dostatečnou penetraci přijímačů pro zemské digitální vysílání podmiňují přechod na DVB-T komerční televize Nova a Prima. Stanice tuto podmínku zmínily vloni v srpnu, když se projednával Technický plán přechodu.

Neuplynul ani měsíc a sdružení bylo na světě, ačkoli ještě ne v plné síle. Na konci ledna jsme čtenáře informovali, že v Praze proběhla ustavující valná hromada subjektu Digi Monitor. Nový hráč na poli digitalizace v České republice tak konečně dostal jméno i obsah. Má pravidelně zjišťovat počet prodaných set-top-boxů, a to nejen pro DVB-T, ale i pro další tři digitální platformy.

Zakládajícími členy Digi Monitoru jsou společnosti UPC Česká republika, Czech Digital Group (provozovatel přechodného zemského digitálního multiplexu B v Praze a středních Čechách), Telefónica O2 Czech Republic a Rohde a Schwarz, výrobce vysílacích technologií. Generální ředitel UPC Václav Bartoň při ustavování sdružení prohlásil, že Digi Monitor je otevřený všem zájemcům.

Chtějí televize do sdružení a co si o něm myslí?

I nezasvěcený čtenář si pravděpodobně všimnul, že mezi členy-zakladateli chybí jakýkoli zástupce televizí. Zeptali jsme se proto České televize, Novy, Primy i Asociace digitálních televizí, zda mají o členství zájem. Zajímalo nás také, co od sdružení očekávají. Kromě reakce Primy, kterou jsme nedostali, vám názory zbylé trojice nabízíme.

Šéf digitalizace České televize Pavel Hanuš DigiZone.cz potvrdil, že ČT o členství zažádala. Očekáváme, že díky syndikovaným výzkumům zaměřeným na proces digitalizace televizního vysílání získáme více informací o reálném stavu přechodu,účinnosti informačních kampaní, názorech i prioritách diváků a jejich problémech, využívaných typech zařízení a mnoha dalších skutečnostech, které jsou pro realizaci přechodu potřebné. I přes současné potíže je digitalizace televizního vysílání nezvratný proces a ať již bude současný stav vyřešen jakkoli, vždy bude třeba monitorovat stav přechodu na digitální vysílání v dotčené oblasti. Činnost Digi Monitoru by mohla být významným prvkem takového monitoringu, uvedl pro DigiZone.cz Pavel Hanuš.

Jiří Balvín

Tisková mluvčí televize Nova Veronika Šmítková odpověděla také souhlasně: Nova se aktivně účastní jednání směřujících k založení sdružení Digi Monitor, spolupracuje na tvorbě základních dokumentů sdružení a s účastí v Digi Monitoru počítá. Co od členství česká nejsledovanější televize očekává? Smyslem účasti Novy je spolupráce na výzkumu mapujícím proces zavedení digitálního vysílání. Informace o odezvě obyvatelstva na zavádění této technologie jsou a budou součástí celkové strategie televize Nova, řekla DigiZone.cz mluvčí stanice.

Asociace digitálních televizí se zatím nerozhodla, zda do sdružení Digi Monitor vstoupit po částech, nebo v celku. Podle ředitele televize Óčko Jiřího Balvína jsou ve hře obě varianty, jeho stanice zatím o členství samostatně nepožádala. Jaký přínos by pro ADT Digi Monitor znamenal? To je právě to, co si musíme ujasnit, sdělil DigiZone.cz Jiří Balvín.

Kdo Digi Monitor vede, jaké budou roční náklady a půjdou data ověřit?

Mediálního rozruchu bylo kolem nového sdružení zatím jen minimum, informace jsou kusé. Ale zkusili jsme je složit a výslednou koláž vám přinášíme. Například Česká asociace kompetitivních komunikací (ČAKK) připravuje 8. výroční konferenci, která se bude letos konat v Praze ve dnech 23. a 24. dubna. Ústřední téma akce zní Právní a regulační dopady revize 2006. Právě na této konferenci se mj. představí zástupci sdružení Digi Monitor. ČAKK formuluje účel a původ nového subjektu následovně: Digi Monitor vzniká za účelem realizace syndikovaného výzkumného programu přechodu na digitální vysílání na území ČR. Toto sdružení bylo založeno na základě společné iniciativy Českého telekomunikačního úřadu a ČAKK.

Náklady na roční chod sdružení odhadla v polovině ledna Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR. Zápis ze 7. zasedání uvádí, že by náklady na činnost měly být zhruba šest milionů ročně.

JUDr. Aleš Janků

A konečně by vás mohlo zajímat, kdo novému subjektu šéfuje. Je to bývalý tiskový mluvčí operátora T-Mobile, člen Asociace provozovatelů mobilních sítí, JUDr. Aleš Janků. Pokud byste ho chtěli vidět na vlastní oči, zavítejte dnes do pražského Golem klubu. Od šesti do devíti večer tu bude probíhat 145. manažerský klub, který bude mít za hosty ředitele ZOO Praha Petra Fejka a právě JUDr. Aleše Janků, předsedu nového sdružení Digi Monitor.

Tipy C

Kritici všemožných průzkumů si jistě říkají, nakolik budou televize data uznávat a jak budou blízká realitě. Kontaktovali jsme proto Český statistický úřad (ČSÚ), který může dohady postavit na pevnou půdu. Stačí, aby se zeptal na přítomnost digitálního přijímače v domácnosti při dalším Sčítání lidu, domů a bytů. Naposledy proběhlo 1. března 2001, další přijde na řadu někdy v roce 2011. Tehdy už by měl být přechod na DVB-T dokončený, ale třeba také ne.

Ladislav Pištora z tiskového referátu ČSÚ pro DigiZone.cz řekl: Konkrétní podobu otázek určí až zákon. Samozřejmě se ale budeme zajímat o nejprogresivnější technologie. Stejně jako jsme v roce 2001 zjišťovali počet počítačů a napojení na Internet, můžeme se roku 2011 ptát na digitální televizi. Záleží však na tom, jak bude situace v té době vypadat, když je dnes stále zablokovaná.

Kdo podle vás odhaduje počet set-top-boxů nejpřesněji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).