Hlavní navigace

Nagravision je pro hackery velkým lákadlem

3. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Logo satelitní digitální platformy DVB-S Autor: 115393
3. 1. 2008

Španělský server TELE Digital informoval o tom, že všechny satelitní platformy, které jsou kódované v systému Nagravision mají velké ztráty v řádech desítek až stovek milionů euro. Způsobují jim ho satelitní hackeři. Mezi poškozenými jsou Premiere, Digital+, Cyfrowy Polsat, Dish Network, ale také rumunská Digi TV, která působí i na českém trhu. Přesto, že se provideři satelitních platforem brání nelegálnímu příjmu častou změnou klíčů, jejich snaha je bohužel marná. Po každé změně se během několika minut objeví na internetu nové kódy.

MMF24

V nedávné době přešly na bezpečnější verzi kódovacího systému Nagravision portugalská TV Cabo a španělská Digital+. Přesto, že na tzv. veřejnou emulaci (Public EMU) programové balíky stále nejdou, na internetu už se objevily náplně pro některé přijímače, které tyto platformy otevřou.

Řešením této situace by mohl být pro satelitní providery přechod na jiný kódovací systém, např. britský NDS – VideoGuard. V něm jsou kódovany platformy Sky, které patří mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi. Přesto, že z hackerských doupat pronikaly informace, že by měly být dostupné platformy Sky Digital a Sky Italia během roku 2007, informace se ukázaly jako mylné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).