Hlavní navigace

Dotazníková pravda o digitalizaci

6. 6. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Součástí osvětové informační kampaně „Vítejte v digitálním světě“, kterou v rámci blížícího se vypnutí analogového vysílání na Domažlicku provádí od 8. března letošního roku vydavatelství Sdělovací technika, je i dotazníková akce. Na stálých informačních centrech v Domažlicích a v Horšovském Týně, i během setkání s občany v dalších střediskových obcích vyplňují obyvatelé připravené dotazníky. První výsledky průzkumu zveřejnil týdeník Sdělovací technika a jeho prostřednictvím vám je nabízíme i my.

Co vyplývá z prvních 800 odpovědí

Cílem dotazníkové akce je zjistit aktuální stav informovanosti obyvatel o přechodu na zemské digitální televizní vysílání (DVB-T), dále zmapovat stávající technologické podmínky v regionu, případně i kvalitu příjmu, a vyhodnotit řadu dalších poznatků. V každém informačním středisku lze získat nejenom patřičné informace o digitalizaci televizního a rozhlasového vysílání, ale také kontakty na prodejce a servisní služby spojené s případnou instalací a naladěním set-top-boxu či satelitního přijímače.

K prvnímu květnovému týdnu vyplnilo dotazník více než 800 respondentů. Lze tak konstatovat, že zájem obyvatel o problematiku digitalizace stále stoupá. Každým dnem se zvedá i prodej set-top-boxů i satelitních kompletů. Pokud během krátké doby po zahájení informačních aktivit bylo možné obecně konstatovat, že tuto zásadní změnu v příjmu televizního signálu si lidé nechávají až na období několika dnů před skutečným vypnutím analogového signálu, v současné době je situace v regionu jiná. Aktivita obyvatel začíná v posledních období stále stoupat, což vyplývá nejenom z počtu vyplněných dotazníků, návštěvnosti obou informačních středisek, ale i z jednotlivých setkání s občany pořádaných ve spolupráci s příslušnými místními úřady.

Domažlice - Věže a střechy

Digitál hlavně kvůli lepšímu signálu

Z odpovědí mimo jiné vyplývá, že naprostá většina respondentů využívá pro příjem televizního signálu anténu (90 procent). Satelitní příjem je využíván pouze šesti procenty respondentů a kabelová televize je v domácnostech na Domažlicku zastoupena minimálně (pouze tři procenta odpovídajících). Velmi problematickou se ukazuje otázka kvality příjmu jednotlivých stanic, která je v této lokalitě poměrně různorodá. Platí, že zejména v jihozápadní a jižní oblasti regionu je signál pro příjem DVB-T stále ještě slabý. Digitální dokrývač pro vysílací síť A u obce Nemanice, který byl spuštěn 13. března, je určen zejména pro obyvatele této malé obce a příjem signálu v okolí nijak zvlášť neovlivňuje (více o Nemanicích zde). Nejmenší problémy s kvalitou analogového signálu lidé udávají v případě stanic ČT 1 a Nova. Nejslabší kvalitu příjmu udávají v případě analogové televize Prima.

DTV perex

Čtyři z Domažlic – digitalizace očima televizních diváků

Jak prožívají přechod na zemské digitální televizní vysílání diváci na Domažlicku? Tato oblast jako první v České republice vypne k 31. srpnu analogovou televizi z vysílače Vraní vrch. Vypínání se týká dvou programů České televize a Novy, zatímco Prima, která na Domažlicku využívá pouze menší vysílač přímo v Domažlicích, analogové vysílání zachová. V původním seriálu rozhovorů serveru DigiZone.cz se setkáte s názory čtyř diváků: tří mužů ve věku 28, 41 a 69 let a ženy ve věku 48 let.

Dotazníky sledují i otázku, co spotřebitelé očekávají od změny z analogového na zemské digitální vysílání. V naprosté většině odpovědí se objevuje na prvním místě zlepšení kvality signálu (84 procent) a také větší programová nabídka (81 procent). Doplňkové služby, jako například teletext, informace o pořadech, přehled pořadů na celý týden a podobně, přivítá na 60 procent dotázaných. Dotazník, jehož anonymita je na zvážení každého dotázaného, sleduje i počet televizních přístrojů v domácnostech. Převládající většina respondentů (70 procent) uvedla, že vlastní tři a více televizních přístrojů a doplňkových zařízení (DVD, video). Dva televizory s jedním DVD nebo videorekordérem vlastní 27 procent dotázaných a zbývající tři procenta mají v domácnosti pouze jeden televizor.

Rozhodující je cena set-top-boxu

Převážná většina respondentů, kteří doposud váhají s nákupem set-top-boxu, je z řad starších občanů a důchodců. Ti si digitalizaci jako svůj osobní problém nechávají až na co nejpozdější termín. Pro 80 procent z nich je rozhodující cena set-top-boxu, a proto volí spíše z levnějších dostupných přístrojů, a to i za cenu následných problémů s českým textem u elektronického programového průvodce a dalších služeb. Necelá tři procenta z dotázaných důchodců mají obavu, že si nový přístroj nebudou moci pořídit vůbec. V případě domů s více bytovými jednotkami se lidé stále častěji rozhodují mezi vlastními set-top-boxy a zařízením pro společnou televizní anténu (STA).

Tipy C

Zařízení STA potom začíná převažovat v bytových jednotkách se šesti a více byty. Pouze 25 procent dotázaných uvažuje o koupi integrovaného digitálního televizoru do jednoho roku, ale 75 procent z nich do tří měsíců hodlá zakoupit set-top-box.

DVB-T perex obecný

Vše o digitálním vysílání na Domažlicku

Pro lepší přehled všech důležitých informací o digitalizaci na Domažlicku jsme připravili novou sekci DigiZone.cz, která se věnuje jednotlivým regionům. Na jediné adrese tak zjistíte složení multiplexu, mapu pokrytí, termín zahájení digitálního a ukončení analogového vysílání a najdete odkazy na nejdůležitější články a krátké zprávy věnované Domažlicím na serveru DigiZone.cz. Podobným způsobem jsme zpracovali údaje o Praze, Brně a Ostravě, připravujeme také Ústí nad Labem.

Převzato z časopisu Sdělovací technika 6/2007, mezititulky a boxy redakce.

Měl by se stát v informační kampani více zaměřit na starší diváky a penzisty?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je vydavatelem a šéfredaktorem měsíčníku Sdělovací technika...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).