Hlavní navigace

Napište mi na antos@seznam.cz

6. 11. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dneškem začala fungovat free-mailová služba v českém Internetu, tentokrát v podání Seznamu. Něco málo jsem naznačil už minulý týden, teď se pokusím přinést více informací. Mezi hlavní taháky patří 10 MB schránka, POP3 zdarma a doména @seznam.cz.

E-mailovou službu připravil Seznam ve spolupráci se společností Et netera. Dělba práce spočívala zřejmě v tom, že Et netera zajistila celou věc po programátorské stránce, zatímco Seznam dodal část idejí, asi design a především svoji propagační sílu, jejíž erupce nás zřejmě ještě čeká.

Uživatelé email.seznam.cz dostanou atraktivní doménu @seznam.cz – je to kupříkladu obdoba světového @yahoo.com. Velikost schránky je omezena na 10 MB, což odpovídá Atlasu a už nějakou chvilku také POST.CZ. Jediným, kdo zatím setrvává na svých původních 5 MB, je ATC Organizér – je však velmi pravděpodobné, že i on zareaguje na všeobecný pohyb vzhůru, nakonec disky už dneska nestojí zas tak moc.

Zajímavou možností je však POP3 zdarma pro všechny uživatele. S touto nabídkou nedávno přišel také Atlas (ten má navíc IMAP4) a je jasné, že tím do značné míry tlačí na zbylé dvě služby, které POP3 buď neposkytují, nebo tak činí za poplatek.

Podle mého soudu nejvýznamnějším přínosem e-mailu Seznamu jsou filtry, které mohou uživatelé WWW rozhraní této služby používat. Došlá pošta tak může být roztříděna podle různých kritérií do různých složek, případně být vůbec odstraněna ještě předtím, než ji vůbec začnete číst. U klasických e-mailových klientu/programů jsme si na podobnou možnost už dávno zvykli, ale u WWW-mailů není ještě zcela obvyklá.

Mezi fikanosti patří také standardní nabídka přihlášení informací o novinkách na některých zpravodajských serverech, zatím si můžete přihlásit novinky Novinek :-), Lupy a News On Net, brzy zřejmě přibydou i další. Něco velmi podobného už nějakou dobu chystá i ATC Organizér a snad ani POST.CZ se nenechá zahanbit, takže tato nabídka by se mohla uchytit jako standard.

Na dnešní tiskové konferenci se však odkryly i některé slabiny Seznamu Email. Vzor ironickým narážkám na konkurenční službu POST.CZ, která je často zneužívána pro rozesílání spamu, na tom není služba Seznamu o nic lépe. Pokud jsem totiž pochopil správně vysvětlení pana Bittnera z Et netera, uživatel určitým způsobem chráněn je (standardní cestou obdobných služeb – blacklist nežádoucích odesílatelů). Zcela nekrytý je však opačný směr, takže pokud chce někdo použít serveru email.seznam.cz k rozesílání spamu, má zatím dveře otevřené. V této oblasti bych Seznamu a Et neteře doporučil přitlačit na pilu.

Jak už jsem sliboval před týdnu, nyní, po otevření Seznam Emailu, se pokusím sestavit srovnání jednotlivých služeb, které u nás existují. Těšit se na ně můžete nejspíš příští týden.

Marek Antoš

MMF24


Starší, související články:

* Seznam se hrne do elektronické pošty

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).