Hlavní navigace

Napište svému senátorovi!

8. 3. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tento týden se na Lupě věnujeme situaci kolem zákona o telekomunikacích, který prošel Poslaneckou sněmovnou a nyní míří do Senátu. Jak jsme psali včera, určitá šance se upíná k senátorům, kteří ještě mají možnost v zákoně učinit určité změny. Je proto myslím na čase našim senátorům sdělit, jaký je názor jejich voličů.

Včerejší článek Jak probíhalo schvalování telekomunikačního zákona? byl sice – přiznávám – trochu zdlouhavější, než je na Lupě zvykem, přesto ho ještě jednou doporučuji k přečtení všem, kteří se o věc zajímají. Snažil jsem se v něm popsat, jaké pozměňovací návrhy byly ve hře vedle toho, který byl nakonec přijat: to souvisí i s tím, jakým směrem můžeme zkusit napřít své síly.

Jak jsem již psal v citovaném článku, Senát nyní může zákon buď zcela zamítnout (nepravděpodobné), nebo ho přijmout s připomínkami. V takovém případě se vrací zpátky do sněmovny, která může názor Senátu přehlasovat a prosadit tak svou původní verzi. Přesto se domnívám, že určitá jiskřička naděje stále žije. Pokud by se Senát rozumně přidržel některého z návrhů, o kterém se ve sněmovně nehlasovalo, ale který měl reálnou šanci na přijetí (zejména návrh zpravodaje, kterým byl pan poslanec Švrček), mohli by poslanci takovou změnu podpořit.

Abych byl upřímný, musím předeslat, že je velmi nepravděpodobné, že by se výsledné znění zákona ještě nějak změnilo k lepšímu. To však neznamená, že bychom se o to každý za sebe nemohli aspoň pokusit. Tím nejmenším, co může každý z nás udělat, je napsat dopis svému senátorovi, případně však senátorům najednou.

Abychom tuto možnost tak trochu usnadnili, zřídili jsme na Lupě alias senatori@lupa.cz, za kterým se skrývají adresy všech jednaosmdesáti senátorů. Pokud tedy kdokoliv z vás bude chtít oslovit všechny najednou, může použít tuto adresu. Zároveň vás však chci požádat, abyste tuto cestu používali jen k posílání dopisů, které jsou podle vašeho vlastního uvážení na dostatečné úrovni a obsahují potřebné argumenty. Nějaké bombardování senátorů maily by, myslím, nikomu neprospělo.

Druhou cestou je psaní adresných e-mailů přímo jednotlivému senátorovi, nejlépe tomu, který zastupuje váš volební obvod. E-mailová adresa každého senátora se skládá z jeho příjmení, prvního písmena křestního jména a obligátního @senat.cz. Například Jan Ruml má tedy adresu rumlj@senat.cz, Libuše Benešová benesoval@senat.cz atd. Zveřejňovat zde úplný seznam by nemělo smysl: alespoň jméno svého senátora by měla většina lidí znát, pokud ne, přehled podle obvodů je k dispozici na serveru Senátu.

Pokud skutečně pošlete nějaký dopis, a také pokud na něj dostanete nějakou odpověď, můžete nás ostatní potešit tím, že o tom umístíte informaci do diskusního fóra pod tímto článkem.

BRAND24

Kdyby celá tato věc nebyla dobrá k ničemu jinému, než že si pár lidí uvědomí, že jsou i jiné možnosti, jak ovlivňovat dění kolem nás, než je lamentování v hospodě či na Internetu, bude to myslím úspěch. :-)

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).