Hlavní navigace

Násilné vypnutí analogu? Podle ministerstva vnitra k 31.12.2012

11. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
11. 6. 2007

Pokud by televize Nova a Prima nepřistoupily na dohodu ohledně vypínání zemského analogového vysílání, stát by je k 31. prosinci 2012 zbavil možnosti vysílat analogově. Týdeníku Euro to řekl náměstek ministra vnitra pro informatiku Zdeněk Zajíček. Upřesnil tak už dřívější prohlášení ohledně „přísnější novely“, kterou má ministerstvo v zásobě pro případ, že by nynější diginovela pohořela.

Podle Zajíčka by se termín 31. prosince 2012 mohlo dokonce objevit v současné novele vysílacího zákona. Tato myšlenka vzešla podle náměstka z jednání v pracovní skupině legislativní rady vlády. Principiálně se tomu nebráníme, je to jedna z variant, říkáme, že varianta krajní. Před tímto restriktivním řešením bychom ale raději upřednostnili dohodu s držiteli analogových licencí, řekl Zajíček týdeníku Euro.

KL24

Původní návrh novely počítal s tím, že pokud Nova s Primou vrátí analogové kmitočty k 9. září 2009, získají dvě bonusové licence pro další digitální programy navíc. Pokud by tak učinily k 10. říjnu 2010, měly by nárok na jednu bonusovou licenci. Tyto termíny se v průběhu připomínkového řízení změnily. Podle Zajíčka by se totiž vše nestihlo tak rychle, takže dvě licence navíc dostanou televize v případě, že analog opustí k 10. říjnu 2010, a jednu v případě, že tak učiní k 11. listopa­du 2011.

Čtěte také: Násilné odebrání analogu by znamenalo arbitráž, varuje Prima

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).