Hlavní navigace

Nejlepší aplikace nad otevřenými daty? zIndex, pocitová mapa Brna či Mapa exekucí

27. 11. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Šestý ročník soutěže aplikací, které využívají otevřená data, zná své vítěze. Dvakrát v ní bodoval brněnský magistrát.

Šestý ročník a šest vítězů. Tradiční soutěž Společně otevíráme data letos změnila formát (nově má šest tematicky zaměřených kategorií) a ukázala, že je o využívání open dat stále větší zájem. Do letošního ročníku, který pořádala Nadace OSF, se přihlásilo celkem 33 aplikací.

Výherce vybíraly odborné poroty složené ze zástupců dvaceti firem, neziskových organizací a datových žurnalistů. Vítěz v každé kategorii si odnesl finanční odměnu ve výši 20 000 Kč pro další rozvoj aplikace.

V kategorii Transparentnost se vítězem stala aplikace zIndex, která slouží k „měření“ veřejných zakázek. Cílem aplikace je hlavně ukázat na úspěšné zadavatele. „Měří, jak konkrétní zadavatel postupoval transparentně, hospodárně a zda mu nevznikala ekonomická rizika,“ popisují aplikaci její tvůrci ze sdružení Econlab. zIndex je výstupem akademického výzkumu na Fakultě sociálních věd UK.

Porota na aplikaci ocenila hlavně to, že nefunguje jen jako hlídač, ale také ukazuje, kde má jaké město či ministerstvo rezervy, motivuje je ke zlepšení a generuje pro uživatele manuály, jak zlepšení dosáhnout.

Hned dvě ceny si odneslo Oddělení dat, analýz a evaluací Magistrátu města Brna. Brněnští, kteří letos spustili svůj datový portál, zvítězili v kategorii Participace i v kategorii Data v každodenním životě.

V té první vyhrál projekt Hodnocení pocitové mapy města Brna 2018. Tu město nechalo vytvořit na jaře letošního roku. Magistrát sbíral názory obyvatel města a následně se pokusil o jejich analýzu. Sběr dat probíhal nejen online, ale také na setkáních s obyvateli. A právě to se porotě kategorie Participace na projektu líbilo.

V kategorii Data v každodenním životě brněnský magistrát bodoval mapami dopravní obslužnosti Brna a okolí (zde a zde). Porota na projektu mimo jiné ocenila, že autorem aplikace je samotná samospráva, která na základě dat vytváří strategii pro celý region a ukazuje tak, jak důležitá jsou data pro tvorbu veřejných politik.

V kategorii Open Source vyhrál datový analytik Ondřej Kokeš a jeho projekt Česká otevřená data. „Cílem tohoto repozitáře je sjednotit přístup k otevřeným datům, které se týkají finančních výdajů státu. Jde nám o shromáždění dat v konzistentním formátu a přidání číselníků, které rozklíčují vztahy státu a firem, případně organizačních složek státu,“ popisuje autor, o co v jeho repozitáři na GitHubu jde. 

Porota ocenila mimo jiné to, že projekt usnadňuje využitelnost otevřených dat, čímž reaguje na skutečnou potřebu, která mezi opendataři vznikla.

Vítězem kategorie Solution App se stala Mapa exekucí. Aplikace neziskové organizace Otevřená společnost ukazuje například to, ve kterých oblastech Česka je exekucí nejvíce (jde přitom až na úroveň obcí) a přidává k těmto údajům další analýzy. Podle poroty je aplikace skvělou ukázkou toho, jak mohou být neziskovým organizacím data užitečná při řešení celospolečenských otázek.

Poslední kategorií je Smart Prague, ve které mohly soutěžit aplikace či vizualizace a studie vytvořené za použití dat publikovaných v rámci pražské datové platformy Golemio. Zvítězila v ní aplikace P+R Praha – predikce parkování pro rok 2019. Aplikace vizualizuje data o obsazenosti pražských P+R parkovišť a na základě historických údajů se snaží predikovat jejich obsazenost v konkrétním čase.

UX DAy - tip 2

Porota na projektu ocenila zacílení na praktický problém, který řeší velké množství lidí každý den. Aplikace se podle ní dá velmi dobře použít přímo v některé z městských aplikací.

Připomeňme, že v loňském ročníku soutěže Společně otevíráme data zvítězil projekt Hlídač státu, za kterým stojí podnikatel Michal Bláha.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).