Hlavní navigace

Nejpopulárnější příjem placené TV na Slovensku? RÚ to ví

20. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: RÚ
UVNITŘ GRAF – Vyplývá to totiž z údajů, které operátoři poskytují Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, tedy RÚ.

Včera jsme zveřejnili polemiku s výsledky průzkumu společnosti SES (Astra) pro český trh. Včera také zveřejnil slovenský Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) zprávu o tom, jaký způsob televizního příjmu na základě smlouvy, tedy placeného televizního vysílání, Slováci preferují. Do výsledků se tudíž nezapočítává příjem přes volné pozemní vysílání DVB-T, které smluvní vztah nevyžaduje.

Celkově vzato na konci roku 2015 využívalo placeného televizního vysílání („televízny príjem na základe zmluvy s poskytovateľom služby“) asi 1,85 mil. uživatelů.

ČTĚTE TAKÉ: Satelit kontra všichni ostatní aneb průzkumy jako na houpačce

Pozemní vysílání využívá téměř 60 % domácností, zjistil průzkum pro ČRa


Autor: Bohumil Herwig

Nejvíce, zhruba milion diváků, přijímalo televizní signál prostřednictvím satelitního příjmu DVB-S, přičemž na Slovensku mají na výběr z pěti satelitních platforem.

Druhým nejpopulárnějším způsobem placeného příjmu byla kabelová televize. Ta vykázala 440 tisíc aktivních přípojek, ale jak říká tisková zpráva RÚ, pro služby digitálního TV vysílání DVB-C jich bylo využito 213 tisíc. K rozdílu se zpráva nevyjadřuje, je ale docela dobře možné, že šlo o přípojky analogové. V každém případě DVB-C udává RÚ jako druhou nejpopulárnější platformu placeného TV vysílání, takže je to i pravděpodobné.

BRAND24

V pořadí třetí skončila IPTV, tedy televizní vysílání přes internetový protokol IP. To mělo na Slovensku ke konci roku 2015 plných 283 tisíc aktivních přípojek.

Ve zprávě Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb se také říká, že Občania majú možnosť prijímať televízne programy, okrem už spomenutých možností, aj prostredníctvom mikrovlnného distribučného systému (MMDS alebo MVDS), mobilnej komunikačnej siete a bezplatného alebo plateného digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).