Hlavní navigace

Největší slídilové roku: Chytré televize, ministerstva, NSA i bezkontaktní kar­ty

17. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sdružení Iuridicum Remedium vyhlásilo výsledky tradiční „soutěže“ Big Brother Awards, ve které porota rozděluje anticeny za narušování soukromí. Jedna cena je také pozitivní.

Sedm negativních a jedna pozitivní kategorie Big Brother Awards znají své „vítěze“. Tradičně mezi nimi najdete státní úřady či velké firmy, které podle organizátorů a desetičlenné poroty příliš slídí v našem soukromí.

Určitě nepřekvapí vítězství americké agentury NSA v kategorii Mezinárodní slídil. Podrobnosti o jejích metodách odposlouchávání a sběru dat na internetu vynesl na světlo Edward Snowden a i po mnoha měsících od jeho prvního vystoupení zůstává řada podrobností o jejím špehování nejasná. Se Snowdenovým případem souvisí i cena pro britského premiéra Davida Camerona, kterého porota v kategorii Výrok Velkého bratra „ocenila“ za to, jak apeloval na média, aby Snowdenovy materiály nezveřejňovala.

Mezi českými „vítězi“ najdete dvě ministerstva: resort zdravotnictví (Dlouhodobý slídil) za organizování archivace krevních vzorků novorozenců, které lékaři pořizují kvůli tzv. screeningu, tedy vyšetření dítěte na nebezpečné choroby. Problém je ale v tom, že se tyto vzorky po vyšetření dále uchovávají: Zhruba 3 miliony krevních vzorků jsou uchovávány ve čtyřech českých nemocnicích. Bez jasného a dostatečně významného důvodu se tak vytváří gigantický archiv, který je zejména do budoucna rizikový z hlediska ochrany citlivých genetických informací, zdůvodnila své rozhodnutí porota.

S genetickými informacemi souvisí i „cena“ v kategorii Právní norma Velkého bratra. Ministerstvo vnitra ji získalo za to, že přes vládní usnesení nepředložilo zákon o DNA, který by upravoval její využívání – například při vyšetřování trestných činů.

Porota udělila cenu také Vojenskému zpravodajství ČR za roli, kterou sehrálo ve sledování manželky bývalého premiéra Petra Nečase

V kategorii Firemní slídil cenu získala firma LG za to, že její chytré televize posílají do centrály informace o chování zákazníků – na co se dívají nebo třeba jaké soubory jsou na USB disku připojeném k televizoru, a to i když uživatel posílání dat v nastavení vypnul. Firma po zveřejnění faktů sledování přiznala s tím, že data mají pomoci pří cílení reklamy a programových doporučení. A samozřejmě slíbila, že vše napraví.

Poslední negativní cenou je kategorie Nebezpečná nová technologie, ve které porota ocenila bezkontaktní platební karty. Iuridicum Remedium už loni v září upozornilo na to, že se z nich dají jednoduše přečíst některé informace – včetně čísla karty či data expirace. K přečtení stačí jednoduchá NFC čtečka za pár stovek a software, který je dostupný zdarma. Jedinou ochranou karty tak zůstává třímístný CVV/CVC kód, který je na kartě fyzicky vytištěn. Vydavatelé karet se pochybám brání tím, že i přes velké rozšíření bezkontaktních karet zatím nedošlo k žádnému nárůstu zneužívání platebních karet.

KL24

Jedinou pozitivní cenu za ochranu soukromí v soutěži získalo sdružení CZ.NIC za projekt routeru Turris, který dokáže sledovat provoz v domácí síti a posílá data o případných útocích do centrály, která pak proti nim nabídne ochranná opatření. Paradoxně tedy dělá to, co většinou Big Brother Awards odsuzují – sbírá data uživatelů a posílá je někomu k analýze. Z pohledu ochrany soukromí uživatelů je důležité, že projekt Turris je zcela otevřeným projektem, který neskrývá nic z toho, jak funguje: je postaven na open source softwaru, a dokonce i na otevřeném hardwaru, vysvětluje své rozhodnutí porota.

Zdroj: Výsledky Big Brother Awards 2013

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).