Hlavní navigace

Nenaleťte České databázi společností, Český telefonní seznam se vrací

4. 12. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
To, co vám přišlo a vypadá jako faktura, prostě faktura není. Jde jen o obvyklý způsob, jak nachytat nepozorné či hloupé a připravit je o peníze.

Ráda bych Vás touto cestou upozornila na další "způsob, jak vylákat peníze a to od České databáze společností s.r.o.“, je jedno z online upozornění na čerstvou vlnu dopisů od společnosti jménem Česká databáze společností. 

Dopis vypadá jako faktura a v případě nepozornosti vás připraví o 2 650,– Kč. Zaplatíte je za uveřejnění v dalším bezcenném a zbytečném „oborovém a abecedním seznamu, mobilní seznam 2016“. Při podrobnějším čtení nakonec přeci jen objevíte, že jde o „listinu, která je pouze nabídkou k uzavření smluvního vztahu“.

To, co vám přišlo a vypadá jako faktura, prostě faktura není. Jde jen o obvyklý způsob, jak nachytat nepozorné či hloupé a připravit je o peníze. Podobně věci chodí ze zahraničí, najdete jich řadu v Česku a vše to má dlouhou historii, ale vždy jedno společné. Uvedou vás v omyl, vy zaplatíte a pak máte smůlu. Dvojitou smůlu můžete mít, pokud někde ve „smlouvě“ nenápadně uvedli obnovení „předplatného“, pokud je včas nevypovíte. Ale ani to není potřeba, příští rok vám pošlou prostě znovu totéž a vy se nejspíš zase necháte nachytat.

Česká databáze společností má sice sídlo v Brně, ale jednatelem je jakýsi maďarský občan jménem Gyula Erich Katona, což zdaleka není neznámé jméno. 

Stačí se podívat do roku 2008. Protože už tehdy bylo tohle jméno spojeno s totožnou aktivitou, jen se tehdy jmenovala Český telefonní seznam. Ten stále na tehdejší webové adrese www.ceskytelefonniseznam.com najdete, bez uvedení provozovatele, ale s adresou PO BOX 239, 602 00 Brno a telefonním číslem 545 217 111 (a faxem 545 214 426). Se stejným Českým telefonním seznam se setkáte i v roce 2009, kdy před ním varovalo Sdružení na ochranu spotřebitelů (a objevuje se tam jiný maďarský jednatel, Attila Levente Herceg, nepochybně předchozí bílý kůň).

Na aktuální aktivitu upozorňuje i Lukáš Řezník ve svém blogu a zajímavé je to třeba i tím, že dopis, který dostal, obsahuje také číslo 545 217 111 (nedovoláte se na něj). Náhoda? Těžko, Český telefonní seznam už byl prostě příliš proláklý, podvodníci si tedy založili Českou databázi společností.

Její web můžete vidět na www.mobilniseznam.com a zajímavé na něm je, že si nikdo nedal ani trochu práce s tím, aby alespoň trochu dobře vypadal. Ale na druhou stranu, vyhledávací políčko je kupodivu funkční.

Doména mobilniseznam.com je registrována na výše uvedeného Katonu, ale pokud se podíváte na údaje o doméně, tak moc neočekávejte, že by informace byly reálné. U té předchozí si aspoň registrující dal tu práci, že využít Perfect Privacy LLC a údaje o vlastníkovi skrývá.

mobilniseznam.com
Registrant Name: Katona, Gyula Erich
Registrant Organization: 
Registrant Street: Seznamy Zrt
Registrant City: Budapest
Registrant State/Province: 
Registrant Postal Code: 4167
Registrant Country: HU
Registrant Phone: 
Registrant Phone Ext: 
Registrant Fax: 
Registrant Fax Ext: 
Registrant Email: freya@europe.com

Současný mobilniseznam.com najdete na adrese 69.64.43.81, která je opět stejná jako ta u předchozího ceskytelefonniseznam.com. Její odhalení vám ale moc nepomůže, nachází se to kdesi v zahraničí – startdedicaed.com zjevně patří k nějaké snadno použitelné hostingové službě (IP adresy patří Hosting Solutions International v USA).

Ale zpět k osobě jménem Gyula Erich Katona. Tohle jméno najdete u českých firem pocházejících z Brna a Třebíče – vedle Českého telefonního Seznamu je to ještě Office servisní a distribuční, Doristena, a Česká databáze společností.

A tady je další velká zajímavost, tu najdete v Podvod – OpenOffice prodáván jako Microsoft Office. Tady po vás totiž tajemný maďarský občan bude chtít 2 500,– Kč přes podvodnou fakturu za OpenOffice.org na tři měsíce (nebo 2 940 Kč a pak 8 820 Kč za další rok).

Za zajímavost stojí ještě číslo účtu, 115–0501570247/0100, protože to je číslo účtu nové. Český telefonní seznam používal například 3000004259/8040 (ale používá zcela shodně vypadající faktury), ale také 3292487001/5500.

BRAND24

Klasický podvod, včetně samoobnovování

Ale vraťme se ještě ke „smlouvě“. V té totiž najdete klasické "Smlouva je uzavírána na dobu 12 měsíců s počátkem služby dne 15.12.2015. Tato Smlouva se automaticky prodlužuje o dalších 12 měsíců za stejných smluvních podmínek v případě, že klient neoznámí písemně Společnosti, nebo k rukám její organizační složky, či na příslušnou korespondenční adresu udanou společnosti, že nemá zájem o prodloužení smlouvy, a to ve lhůtě nejpozději 30 dní před započetím druhého roku poskytování služeb.

Je s podivem, že tahle věc funguje už minimálně nějakých sedm let a celou dobu ji provozuje evidentně stejný člověk (či lidé). A za celou tu dobu, přes opakované mediální zviditelňování, neskončil ve vězení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).