Hlavní navigace

Net2Phone - levné spojení s protinožci

31. 1. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

O Internetové telefonii již bylo sepsáno mnoho obrazovek, ale stále je co objevovat. Oblast volání PC to PC je, myslím, obsáhle zdokumentována, ale co když potřebujete zastihnout někoho na telefonní stanici na odvrácené straně zeměkoule? Ve svém článku vám poradí Ivo Svěrčina.

O Internetové telefonii již bylo sepsáno mnoho obrazovek, ale stále je co objevovat. Oblast volání PC to PC je, myslím, obsáhle zdokumentována, ale co když potřebujete zastihnout někoho na telefonní stanici na odvrácené straně zeměkoule? Ve svém článku vám poradí Ivo Svěrčina.

Díky dlouhodobé cestě mé přítelkyně na Nový Zéland jsem se stal na tuto problematiku „zasvěceným laikem“ – je mi hloupé říkat odborníkem, když to není pravda. Člověk si řekne moderní rozvinutá země, navíc pro ostatní svět v odlehlých končinách, tam musí být Internet na každém rohu. Skutečnost je ale často mnohem prozaičtější. V jazykové škole ve Wellingtonu je například na zhruba 100 studentů jeden počítač s dial-up připojením na Internet, za který se navíc platí provozní náklady 2,50 NZD za hodinu (1NZD = cca 18 Kč). V Internetových kavárnách stojí hodina u počítače nejméně 5 NZD. Proto jsem začal hledat náhradní komunikační řešení. Telefon stojí pevnou linkou 48,20 Kč resp. 37,40 Kč za minutu podle denní doby a levnější spojení přes mobilní službu NetCall jako na potvoru zrovna Nový Zéland nepokrývá.

Hledal jsem proto možnost zavolat na novozélandský telefonní přístroj z počítače s pevným připojením na Internet. Takovou možnost jsem objevil u služby Net2Phone, nabízené u nás společností CESNET. Tarif na Nový Zéland je 3,60 Kč/min, což už je výrazná úspora. Stáhnul jsem volně dostupný program, intuitivně nainstaloval a spustil připravené testy. V této souvislosti doporučuji pozorně pročíst návod na webu, který odhaluje některé technické předpoklady spojení. V mém případě proběhl test eproduktoru a mikrofonu bez probémů, poslední a nejdůležitější – spojení s počítačem v USA, který nakonec vytáčí telefonní číslo, však ztroskotal. Po konzultaci se správci sítě se ukázalo, že přes firewall je třeba propustit jinak zakázaný protokol UDP. Pro větší bezpečnost sítě jej povolili jen na mou IP adresu. Po těchto zásazích, které jsou v návodu podrobně popsány, se podařilo úspěšně dokončit i test spojení.

Objednávkovým formulářem jsem tedy zažádal o účet v hodnotě 945,– Kč, což samotný program v průběhu jeho využívání vykazuje jako kredit na 252 minut spojení. Nechápu podle čeho se orientuje, když se sazby do různých zemí liší, možná podle nastaveného telefonního čísla (já jinam nevolám). Zakoupil jsem ještě sluchátka s mikrofonem pro pohodlnější volání a pustil se do dobrodružství.

První přenos připomínal pionýrské doby vynálezce Bella, ale to bylo vinou staršího počítače se zvukovou kartou, která neuměla duplexní přenos. Proto jsem přesedl k PC novější výroby s kvalitnější zvukovkou a vše zopakoval. Tentokrát již domluva na vzdálenost přes 20.000 kilometrů, ve skutečnosti ale mnohem mnohem delší proběhla k vzájemné spokojenosti. Představa, že můj hlas putuje nejdřív po pevných linkách někde v Evropě, pak vyletí do vesmíru, aby se přes družici spojil s počítačem v USA, který vytočí mnou vyžádané telefonní číslo na Nový Zéland, poté cestuje znovu pomocí satelitu přes Pacifik, byla velmi vzrušující. Připadal jsem si jak za dětských let, kdy jsem v radioamatérském kroužku morzeovkou lovil spojení se vzálenými kontinenty. Při vědomí této krkolomné cesty musí člověk pochopit, že hlas na druhou stranu zeměkoule putuje zhruba dvě až tři vteřiny. Jinými slovy – skákali jsme si nejdřív do řeči, ale po chvíli si zvykli a naučili tuto službu používat.

První účet jsem vyčerpal a údaj o 252 minutách nelhal. Teď už odkrajuji z druhé dávky. Jen pro úplnost pár rad a připomínek případným potenciálním zájemcům na závěr:

  • každá načatá minuta se počítá jako celá, což naštve zejména, když na druhé straně hovory zarputile zvedá záznamník
  • podívejte se na tarify do země, kam chcete telefonovat – některé exotické státy jsou podstatně dražší než Nový Zéland, který je u Net2Phone ve skupině nejlevnějších
  • zkontrolujte, zda máte plně duplexní zvukovou kartu – přepínání příjmu a vysílání je sice možné pomocí myši nebo mezerníku, ale pohodlné to rozhodně není
  • přečtěte si podrobně návod – jsou tam popsány změny v konfiguračním souboru programu, které výrazně zjednodušují nastavení a spojení
  • program vyžaduje připojení minimálně 28,8 kb/s, přes dial-up jsem ale nezkoušel
  • nová betaverze 10.0 inzeruje hovory PC to PC zdarma, stejně jako hlasové ICQ chaty a hlasové maily

Šťastné telefonování!

BRAND24

Ivo Svěrčina


Související články a odkazy:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí ve společnosti Neris, která mj. vydává České Noviny, a je také bývalým prezidentem Asociace poskytovatelů obsahů (APO).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).