Hlavní navigace

NetDirect testuje novou e-shopovou platformu. Sází na personalizaci

19. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přizpůsobit nabídku individuálně klientům. Ostravští vývojáři e-shopů zkouší novou cestu v e-commerce, kolem které už se začínají motat i startupy.

Vývoj trval dva roky. Firma mezitím i změnila majitele. "Výše takové investice se pohybuje okolo 10 milionů korun,“ popisuje finanční náročnost celého projektu obchodní ředitel firmy Marek Krška.

Podle manažera má nový systém zesílit účinnost automaticky doporučovaného zboží. Teď už je totiž šité každému zákazníkovi na míru. „Doporučené produkty jsou vybírány pomocí cookies. Pokud je klient vymaže, data se uchovávají na serverech a při nové identifikaci se historie znovu naváže. Také zde funguje dlouhodobá a krátkodobá preference,“ popisuje Krška nový systém s tím, že v základu budou personalizaci nabízet u svého dražšího e-shopového balíčku. 

Novinka má personalizaci zakomponovanou a pevně propojenou s celým systémem. Při vývoji firma spolupracovala s agenturou H1.cz, která řešila především UX celého projektu. 

Testování probíhalo na velkých řešeních ShopCentriku. „Například u e-shopu Snowbitch.cz došlo s nasazením nové platformy s integrovanou personalizací ke zvýšení obratu o 27 %,“ popisuje výsledky Krška. Obecně ale během testování došlo v obchodech s nasazenou personalizací ke zvýšení celkových tržeb o čtvrtinu, počet uskutečněných transakcí vzrostl o 22 % a konverzní poměr o procent jedenáct  

Ambice má NetDirect vysoké. „Očekáváme nárůst počtu klientů o 80 %. Tržby našich zákazníků by měly dosáhnout k 10 miliardám korun,“ věří si Krška. Zároveň chce firma prorazit do ciziny. Byla to právě expanze, se kterou by měl pomoci nový majitel BDO Advisory

V hledáčku mají Ostraváci Německo a Polsko. "V zahraničí zatím neregistrujeme existenci podobného systému s implementovanou personalizací. Vždy se jedná jen o dvě samostatné služby. Díky tomu vidíme šanci uspět i na dalších trzích,“ vysvětluje Petr Kymlička z BDO Advisory.

BRAND24

Chytrá analytika přichází

NetDirect začíná pracovat ve svém systému se službou založenou na prediktivní analytice, kterou začínají úspěšně nabízet i startupy. „Stejně jako v ekonomii platí i v datové analytice pravidlo, že 80 % důležitých výsledků, které mají potenciál vydělat vám peníze, vychází z 20 % analýz. Podstatné tedy není, kolik grafů a tabulek připravíte, ale jaké analýzy provedete a zdali jste schopni správně formulovat otázky,“ říká na blogu například brněnský projekt Gauss Algorithmic

Podobně se snaží svůj tým prosadit i Rostislav Křivohlávek z projektu Modgen. „Predikce a doporučení napojené na umělou inteligenci je budoucnost, a to nejen v e-commerce,“ tvrdí s tím, že systémy týmu z ČVUT už doporučují na základě analýzy třeba editorům on-line verze časopisu Time nejzajímavější témata. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).