Hlavní navigace

Netflix umí pustit filmy zpomaleně či zrychleně, TikTok má potíže v USA a bojkot Facebooku nic nezměnil

2. 8. 2020
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: prykhodov / Deposithphotos
Google protežuje sám sebe, Chromebooky budou mít virtualizaci, hack Garminu, Huawei jedničkou v telefonech, Spotify roste. Co ještě přinesl právě končící #tyden?

Kdyby nebyl Facebook, nebyl by ani brexit. Budoucnost země, národa s tisíciletou historií, byla nastavena cizí firmou. Slova zaznívající v If you’re not terrified about Facebook, you haven’t been paying attention jsou děsivá a trefná. Jediné, v čem se občas tenhle hodně dobrý text mýlí, je, že bychom v roce 2016 nevěděli. Věděli, ale odmítali jsme to slyšet a vidět.

Kritizovat Apple je problematické, zejména pokud to uděláte na Twitteru a stav Safari označíte slovy „WebKit took the lazy way“. Náboženství a kult se kritizuje obtížně a Twitter je tradičně velmi problematické místo pro kritiku čehokoliv. Dlouhé užitečné čtení v Think lazy.

Za útokem na Twitter bylo cílené využití spear phishingu přes telefon. Útočníci cílili na zaměstnance Twitteru a dostali se tak do vnitřních sítí a následně do nástrojů pro správu účtů. Twitter to napsal v An update on our security incident. Bohužel bez bližších detailů.

Spear phishing vedoucí k útoku na Twitter měl být čistě telefonický. Tzv. vishing je sociální inženýrství, kdy někomu zavoláte a přesvědčíte ho k předání informací, které by v žádném případě neměl předávat. Nebo k vykonání něčeho, co by v této podobě nikdy neměl udělat. Řeč je o tom v Twitter hack: Staff tricked by phone spear-phishing scam a představte si to třeba tak, že útočník se vydával například za nového kolegu, který se nemůže přihlásit do systému. Dost neuvěřitelná představa.

Z hacknutí Twitteru obviněni tři lidé, včetně 17letého mladíka, který měl být hlavou celé akce. Je ve vazbě a obviněn jako dospělý z třiceti zločinů. Viz Three People Charged in Twitter Hack a Tampa teen faces 30 felony charges for hacking prominent Twitter accounts.

TELEgraficky

BrowserGapIron HarvestLuckysheet nano-5.0 je venku ■ Comic Codegrub boot error ■ EU bude řešit akvizici Fitbitu ■ window-swap.comEnglish WordNet Ads Transparency Spotlight playcanvas.com  ■ PowerToys 0.20 jsou venku ■ Bloatbox pro Windows 10 ■ CCleaner označován jako PUP ■ Apple koupil Mobeewave

WEBDESIGN, INTERNET

Google obsazuje 41 % výsledků mobilního hledání čistě vlastními věcmi a „přímými odpověďmi“. V některých odvětvích je to ještě horší. Zajímavá analýza v Google’s Top Search Result? Surprise! It’s Google.

Medium spouští privátní betu nové podoby. Podrobnosti v A more expressive Medium.

Delicious změnilo majitele a v létě by se mělo vrátit. Alespoň něco takového slibuje Maciej Ceglowski ve vyjádření na del.icio.us. Otázkou zůstává, zda někdo v roce 2020 potřebuje bookmarkovací službu. Zajímavý je v této souvislosti starší článek Delicious už nebude ukládat záložky, služba má nového majitele, kde Maciej Ceglowski figuruje jako nový majitel už v roce 2017. Bude se historie opakovat?

Microsoft zpřístupnil nové Bing Webmaster Tools. Oznámení v Announcing the new Bing Webmaster Tools (migration complete).

YouTube v září odstraní možnost přidávání titulků komunitou. Jako důvod uvádí malé využití této funkce v kombinaci s jejím zneužíváním a spamem. Tvůrci videí samozřejmě nadále titulkovat mohou, ať už ručně, automaticky, nebo s využitím dalších služeb. Neslyšícím či těm s omezeními sluchu se to ale nelíbí, chtějí, aby Google funkčnost přepracoval a ponechal. Viz YouTube is ending its community captions feature and deaf creators aren’t happy about it.

Google v Mapách a vyhledávání umožní identifikovat firmy vlastněné černochy. Dobře míněný nápad může mít hodně nepříjemné konsekvence. Případné označení firmy je (naštěstí) na vlastnících. Viz Google is now making it easier to find Black-owned businesses.

Konec cookies třetích stran? Google chce zavést Trust Token API. Identifikaci skutečných uživatelů, která zaručuje soukromí a zároveň umožňuje cílení reklamy a sledování konverzí.

HARDWARE

Qualcomm Quick Charge 5 nabije telefon na 50 % za 5 minut, plné nabití nabízí za 15 minut. Navíc jde o bezdrátové nabíjení.

Nvidia chce od SoftBank za více než 32 miliard dolarů koupit ARM. SoftBank přitom koupili ARM v roce 2016 právě za 32 miliard dolarů. Nvidia by tak přestala být primárně pouze výrobcem výkonných grafických karet. Je zde i zajímavá souvislost s Applem a jeho přechodem od procesorů Intel právě na ARM u Mac/MacBook počítačů. Detaily v Nvidia in talks to buy Arm from SoftBank for more than $32bn.

SOFTWARE

Microsoft Todo míří do Microsoft 365, a je tak otázka, jak dlouho zůstane samostatnou aplikací. Integrace do Outlooku či Teams je samozřejmě praktická, ale z jiného pohledu také nešťastná. Pokud nebude možné mít úkolník bez monstrózního Microsoft 365, je to velký krok zpět. Viz Microsoft's To-Do app is now guest-starring in Teams and more.

Mac OS 8, který se tváří jako Macintosh Quadra z roku 1991 a je plně funkční, a přitom je to virtuální stroj a emulátor napsaný kompletně v JavaScript? Mrkněte na macintosh.js a funguje to na macOS, Windows i Linuxu. Dokonce včetně her a aplikací z té doby.

Ve Windows 10 můžete používat emotikony v souborových jménech. Funguje to, protože souborový systém podporuje Unicode, ale nemůžete očekávat, že to bude fungovat v CMD.exe (musíte použít PowerShell) a může to způsobovat problémy ve starších programech. Hodit se bude Klávesová zkratka pro otevření Emoji panelu ve Windows 10.

Netflix umožňuje sledovaní filmů a seriálů rychleji nebo pomaleji. Prozatím pouze v aplikaci na Androidu a je možné nastavit 0,5 či 0,75 zpomalení a 1,25 nebo 1,75 zrychlení. Funkčnost Netflix začal testovat v roce 2019 a filmovým studiím se to tehdy velmi nelíbilo. Viz Netflix is letting people watch things faster or slower with new playback speed controls.

Chromebooky budou umět spouštět aplikace z Windows i Androidu. Google na to jde partnerstvím s Parallels, známými tvůrci virtualizačního softwaru. Parallels for Chromebooks (Parallels Desktop) ale míří zejména na firmy. V Chrome OS by mělo jít o daleko větší integraci než pouze „spuštěné Windows ve virtuálu“. Potřebovat budete samozřejmě Chromebook s poněkud silnější výbavou (8 GB model s ventilátorem, 16 GB bez ventilátoru, Intel Core i5 nebo i7). Google samozřejmě zvažoval cestu i přes Dual Boot, ale zavrhl ji, zejména z důvodu bezpečnosti. Více informací v HOW GOOGLE IS BRINGING WINDOWS APPS TO CHROMEBOOKS.

MARKETING A KOMUNIKACE

Apple v roce 2019 nedokázal mít jasno ohledně práva na opravu. Ukázalo se to v antimonopolním slyšení a je docela zajímavé to sledovat. „Právo na opravu“ je dlouhodobě problematická (velmi politická) záležitost. Viz Apple was conflicted over right-to-repair stance, emails show.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Garmin se vrací do provozu a za útokem možná stojí ruské Evil Corp. Connect už částečně funguje, některé další služby ještě mohou mít různá omezení. Evil Corp jsou za řadou útoků na velké a pečlivě vybírané americké společnosti a na jejich šéfa je od FBI vypsaná odměna 5 milionů dolarů. Využívají ransomware WastedLocker a míří na souborové servery, databáze, virtuální stroje a cloudová prostředí. Jak se jim podařilo dostat do sítí Garminu, zatím není známo, ale jeden z možných způsobů je napadaný web novin, které nakazily vybrané návštěvníky malwarem, a ten následně umožnil nasadit i WastedLocker. Viz Ransomware attack on Garmin thought to be the work of ‚Evil Corp‘. Navíc to vypadá, že Garmin nakonec útočníkům zaplatil výkupné.

Hackeři zveřejnili 386 milionů záznamů o uživatelích 18 společností zcela zdarma. ShinyHunters postupně zveřejňují data z hacků i tak známých firem, jako je Wattpad (270 milionů záznamů o uživatelích). V podobných případech jsou data nejprve prodávána (Wattpad byl nabízen za 100 tisíc dolarů). Detaily v Hacker leaks 386 million user records from 18 companies for free.

Microsoft Family Safety app je nová aplikace pro rodiče a děti řešící jejich bezpečnost. K dispozici je pro iOSAndroid. Jde o konkurenci pro Screen Time od Applu i Family Link od Googlu a další samostatné rodičovské aplikace. Na iOSu funguje samozřejmě s omezeními, které klasicky nastavil Apple pro potlačení konkurence. Oznámení viz Now available: Microsoft Family Safety app—helping you protect what matters most.

Další díra v Zoomu: útočník mohl získat šestimístné heslo do privátních meetingů. Zoom při kontrole hesla zapomněl na omezení počtu pokusů a ještě navíc tam nechal CSRF. Viz Zoom Security Exploit – Cracking private meeting passwords.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Pinterest má přes 400 milionů měsíčních uživatelů. Znamená to, že je větší než LinkedIn (310 milionů) či Twitter (330 milionů). Oznámení v Pinterest tops 400 million monthly active users—with Gen Z, men and Millennials driving growth.

Americký prezident Donald Trump naznačuje, že by USA mohly zakázat TikTok. Ten mezitím řeší otázku změny vlastníka a odstřižení od Číny (což je ostatně i jedna z variant, kterou prý Trumpova vláda zvažuje), a jedna možnost je dokonce i ta, že by se novým majitelem TikToku stal Microsoft. Což by mimochodem bylo nesmírně obtížné i z pohledu oddělení od ByteDance, o dalším vývoji ani nemluvě (stačí se podívat na LinkedIn, který Microsoftu patří). Na Twitteru se mezitím poněkud naivně řeší, že ochranu soukromí a dětí je potřeba řešit zákony. To je sice hezké, ale nefunguje to. Byť ve vlastnictví opravdu americké společnosti by vymahatelnost byla snazší.

TikTok chce zveřejnit detaily o svém algoritmu. Chce ukázat, že je transparentní, a také volá po tom, aby konkurenti udělali totéž. Viz Fair competition and transparency benefits us all, kde je poměrně zajímavé si prostudovat, o čem všem TikTok v této souvislosti mluví.

Inzertní bojkot Facebooku nezměnil reálně nic. Ze značek účastnících se iniciativy Stop Hate for Profit se některé na Facebook již vracejí a některé chtějí v bojkotu pokračovat. Mark Zuckerberg se jim již dříve tak jako tak vysmál a na příjmech z inzerce se aktivita nijak výrazně neprojevila. Přispěla alespoň k pochopení toho, že točit reklamu na jednom jediném místě je nevhodné. Poučné je i to, že někteří z protestující se nechali uchlácholit obvyklými Zuckerbergovými sliby, ačkoliv víme, že náprava nedorazí. Zajímavé může být, že Coca-Cola se nevrátí k inzerci na Facebooku, Instagramu ani Twitteru, ale znovu začne na YouTube a LinkedIn. Zvláštní přístup, YouTube je plné nenávisti stejně jako tři „zapovězené“ služby a LinkedIn je miniaturní. Více v After Monthlong Boycott, Which Brands Are Coming Back to Facebook?

MOBILNÍ APLIKACE

Huawei předstihl Samsung a je největším světovým výrobcem telefonů. Alespoň podle dat od společnosti Canalys. Viz Canalys: Huawei trumps Samsung for first time in worldwide smartphone market in Q2 2020.

Co říká šéfka Nianticu o AR brýlích a budoucnosti Pokémon GO? Čtěte v rozhovoru pro Protocol: Niantic COO Megan Quinn thinks consumer AR glasses are just around the corner.

Amazon získal od Applu výhodu v podobě pouze 15% poplatku z předplatitelů Amazon Prime Video. Apple prostě Prime Video na své platformě chtěl, takže se s Amazonem dohodl na výhodě, kterou hned tak někdo nezíská. Ostatním strhává Apple třicet procent. Viz Apple Halved App Store Fee to Get Amazon Prime Video on Devices.

Google vyjednává se Samsungem o nahrazení Bixbyho Google asistentem. Ale také o tom, že by Samsung protlačoval Google Play místo vlastního obchodu s aplikacemi. Viz Google reportedly negotiating with Samsung to push Assistant over Bixby.

Cortana na mobilech končí. Na Windows 10 už v původní podobě skončila před měsíci a je otázkou, co si vlastně Microsoft od této „změny“ slibuje. Prakticky nepoužitelná Cortana se má totiž proměnit v „produktivního asistenta“ pro Microsoft 365. Viz Microsoft is shutting down Cortana on multiple devices, including iOS and Android a Upcoming changes to Cortana.

STARTUPY A EKONOMIKA

Google ponechá své zaměstnance doma až do léta 2021. Týká se to skoro 200 tisíc zaměstnanců na plný úvazek i kontraktantů. Viz Google to Keep Employees Home Until Summer 2021 Amid Coronavirus Pandemic.

Spotify vyrostlo na 299 milionů měsíčních aktivních uživatelů (29% růst), premium uživatelů má o 27 % více (138 milionů). Růstu hodně pomáhá plán pro rodiny. 

61 % bitcoinů se více než rok vůbec nepohnulo. Viz 61% of Bitcoin hasn't moved in over a year, new ATH.

Amazon hlásí obrat 88,9 miliardy USD v druhém čtvrtletí 2020. AWS vzrostlo o 29 % (nejnižší růst od roku 2018), předplatné také (zejména Amazon Prime), další kategorie o 41 procent (sem patří inzertní aktivity). Celkový růst obratu je 40 %. Detaily v Amazon reports $88.9 billion in Q2 2020 revenue: AWS up 29%, subscriptions up 29%, and ‘other’ up 41%.

cif 24 - early cena - média

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).