Hlavní navigace

(Netscape x Opera) < WebShots

8. 12. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V těsném závěsu za novou verzí Netscape se do světa vydala i Opera 5, nová dokonce dvojnásobně - aktuální verze je totiž distribuována zdarma. Ty tam jsou doby válek browserů, měření velikosti jejich podílu z "koláče trhu" a zejména vyhrocených debat nad tím, který z dvou rivalů se stane nástrojem budoucnosti světového surfingu.

Nikoho už to nezajímá? Jde o spontánní projev obecné nedůvěry v perspektivy webu? Nebo se všichni smířili s daným faktem, že se Microsoftu s Explorerem definitivně podařilo převálcovat konkurenci a nemá už proto cenu se věcí vůbec zaobírat? Na každém z těchto šprochů bude jistě pravdy kousek, podstatná část odpovědi se však podle mého nachází ještě někde jinde.

Nejdříve si ale řekněme, na co obě nové verze browserů vsadily. Jedná se totiž o celkem protichůdné teze, přičemž Explorer jako by byl ten smějící se třetí vzadu.

Netscape klade důraz na vzhled, nabízí možnost měnit i vytvářet vlastní skiny. Soustředí se na vytváření množství doprovodných funkcí, které snad i mohou po delším ladění na míru uspokojit širší škálu uživatelů, zatím se však zdají být určeny pouze těm, kteří mají patřičně rychlé připojení k Internetu. Jinak vás mohou jen a jen zdržovat, úvodní online instalací počínaje. Je holt vidět, že už je to plně amerikánský kus softu.

Opera si nechává svůj šedý windowsovský vzhled, dokonce některé ikony na pracovní liště ještě umírňuje (HotList býval kdysi ohnivou koulí…). Klade důraz na rychlost, rychlost, bezpečí a rychlost. Vychází vstříc požadavkům náročnějších uživatelů, které nejrůznější ozdoby a hračky zdržují a dají přednost spíš vyhledávání v Altavistě či Googlu přímo z adresního řádku. Se stabilitou je to stále slabší, v nové verzi se ovšem Opera dokáže ještě rychleji než dříve otřepat a dokonce spustit přesně na místě, kde se zadrhla. Základní instalace má jen něco okolo dvou megabajtů. Je holt vidět, že její norští tvůrci mají blíže k evropským zkušenostem s připojením k Internetu.

Každý z těchto programů nabízí něco, co (skoro)monopolní Internet Explorer nemá a kvůli čemu by mohly stát přinejmenším za ozkoušení. Přesto se start ani jednoho z nich výrazněji nepromítl do žebříčků nejstahovanějších programů – a to bývaly časy, kdy se v nich Netscape s Explorerem předháněli!

cif 24 - early cena - média

Stabilní pozici si ale například na www.download.com už delší dobu udržuje program Webshots Desktop. Jeho pozice na druhé místě za jasnou jedničkou ICQ (které snad chrlí nové a nové buildy jen kvůli tomu, aby si jej bylo třeba stále znovu a znovu stahovat) je pro mě, přiznám se, skoro nevysvětlitelná. Považte, vždyť ten program nedělá v podstatě nic jiného, než mění pozadí vaší obrazovky! Samozřejmě, browser má každý, ale třeba i sečtené downloady všech verzí Netscapu z Download.com si mohou o 28 milionech webshooterů nechat jen zdát.

Browserům, zdá se, odzvonilo. Budou tady, ale málokdo už se asi bude starat o to, zdali má jejich nejaktuálnější a nejnadupanější verzi. Uživatelé chtějí komunikovat (prvenství ICQ je neotřesitelné) a jsou připraveni si pro různé účely stahovat různé programy. Nestojí o centrálního molocha, který jim zajistí vše, ani se nechtějí starat o to, je-li na světě lepší prohlížeč než ten, jehož se jim dostalo se systémem. Ale hlavně: nejvíce asi současné uživatele na Internetu zajímají hračky á la Webshots (hned po rozesílání humorných animací a videí e-mailem). Kdo vymyslí program, který bude podobně snadno měnit systémové zvuky, bude mít zřejmě o penzi vystaráno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem časopisu Internet. Tento časopis se specializuje zejména na začátečníky a středně pokročilé uživatele Internetu, osobním autorovým cílem je neztratit ze zřetele schopnosti, m...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).