Hlavní navigace

Nextra: nový pokles cen na trhu pevných linek

1. 9. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Levné varianty počítaných pevných linek jsou v současné době často nahrazovány bezdrátovými spoji. Bezdrátové spoje však pokryjí pouze určitou oblast, digitální okruhy Českého Telecomu jsou naopak stále ještě drahé. Přesto se Nextře nad očekávání podařilo měsíční poplatek zásadním způsobem snížit.

Pevné linky s počítaným objemem přenesených dat nebyly nikdy příliš atraktivní, protože na jedné straně musel uživatel platit vysoké měsíční poplatky za službu samotnou a zejména za pronájem digitálního okruhu a na straně druhé služba představovala možnost pouze omezeného přenosu dat. Jinými slovy – domácímu uživateli bránily v pořízení počítané pevné linky vysoké měsíční náklady, menším společnostem naopak nutnost šetřit objemem přenesených dat – standardní paušální objem dat o velikosti 1 GB bylo možno využít k posílání elektronické pošty a k poněkud omezenému přístupu k obsahu Internetu. Jedinou možnou cestou k nalezení odpovídajícího tržního segmentu byla úprava ceny.

Snížení ceny pevných linek (v tomto případě mám na mysli „tradiční“ pevné linky, nikoli bezdrátové spoje) však obecně ve většině případů nezáviselo na vůli či možnostech samotných poskytovatelů internetového připojení, ale především na cenách digitálních okruhů, jejichž pronájem tvořil a dosud tvoří převážnou část měsíčních nákladů. Monopol na poskytování digitálních okruhů má v současné době de facto Český Telecom – digitální okruhy společností GTS a Aliatel jsou dosažitelné pouze ve vybraných oblastech. Měsíční poplatek za pronájem digitálního okruhu STANDARD od Českého Telecomu se v současné době pohybuje okolo hodnoty 7000 korun bez DPH.

Přijatelné řešení nabízí společnost Nextra se svým novým produktem Nextra Route Limited 64 [1]. Tato služba umožňuje za měsíční poplatek 6900 korun bez DPH získat pronájem digitálního okruhu, pronájem routeru Cisco, nesdílenou internetovou konektivitu s garantovanou rychlostí 64 kb/s a 1 GB přenesených dat (cena za každých dalších započatých 100 MB je 250 korun). Na nabídce je zajímavá skutečnost, že cena celé služby je nižší, než pronájem samotného digitálního okruhu. Vysvětlení je překvapivě jednoduché. Podle Petra Adámka je Nextra velkoobchodním partnerem Českého Telecomu na poli prodeje Digital Networking a proto může zákazníkům nabídnout výhodnější ceny.

cif 24 - early cena - média

Díky této skutečnosti je možno službu Nextra Route Limited 64 poskytovat prakticky na celém území republiky. Vzhledem k okolnosti, že výše zřizovacího poplatku je závisla na místním řízení však předpokládám, že se Nextra nebude omezovat pouze na Český Telecom. Pro porovnání: Contactel provozuje podobnou službu za 4990 korun, ovšem bez datového okruhu a routeru, nabídka InWaye za 4000 korun je rovněž bez datového okruhu, ale s tradičním systémem slev. World Online obdobnou službu poskytuje za 11400 korun a GTS za 9950 korun. Cenová nabídka Nextry by tedy mohla posunout low-endové počítané pevné linky znovu do oblasti zájemu. Celá záležitost má však jeden háček.

Nabídka služby Nextra Route Limited 64 platí pouze počínaje dnešním dnem do počátku veletrhu INVEX. Smlouva se podepisuje na dobu určitou, tj. na 12 měsíců. V tomto období Nextra zákazníkům garantuje zachování ceny. 6900 korun je pro domácího uživatele stále ještě značně vysoká částka, ale sejdou-li se dva uživatelé, kterým více než na přeneseném objemu dat záleží na časově neomezeném připojení k Internetu, mohou si počítané pevné linky nalézt svůj (omezený) okruh zákazníků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).