Hlavní navigace

Nokia N9 je čerstvou nadějí pro operační systém MeeGo

22. 6. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

MeeGo
Společnost Nokia včera představila svůj nový mobilní telefon N9, první běžný mobil s operačním systémem MeeGo. Má tato linuxová alternativa ještě šanci, a zvláště u firmy, která vsadila na Windows Phone?

Nokia N9 byla včera nejprve představena časně z rána našeho času v Singapuru, pak odpoledne na „globální tiskové konferenci“, která se konala v řadě zemí, kde má Nokia zastoupení. Včetně Prahy. Ačkoliv samotné mobilní telefony nás na Lupě příliš nezajímají, tentokráte uděláme výjimku. A je proč. MeeGo je open-source operační systém určený pro mobilní zařízení postavený na bázi Linuxu, za kterým stojí duo Nokia, Intel, méně pevně pak i další společnosti jako AMD nebo Novell.

MeeGo bylo představeno vloni na Mobile World Congresu v Barceloně, ovšem nešlo o blesk z čistého nebe. Nokia již dříve vyvíjela Maemo, Intel zkoušel štěstí s Moblinem, tak dali zdroje, myšlenky, nápady a po pravdě hlavně PR oddělení dohromady a vzniklo MeeGo.

MeeGo neměla být nutně konkurence mobilních operačních systémů pro chytré telefony, původně mělo jít o více těžkotonážní systém pro zařízení, která nepotřebují výkon stolních počítačů, ale přesto by měla mít sofistikované funkce. Ostatně, s předchůdcem MeeGo začínala Nokia na své vlastní kategorii tabletů:Nokia 770 byla představena již v roce 2005, před šesti lety. V červnu 2011 na ni navázala další generace Nokia N950 nahrazující devítistovku.

Rozhraní emailu v Nokia N9: čisté, jednoduché.

Rozhraní e-mailu v Nokia N9: čisté, jednoduché.

Oproti Symbianu bylo Meego/Maemo vždy šíře rozkročeno. Bylo to dáno jednak linuxovým jádrem, pak také tím, že od zařízení se neočekávala taková miniaturizace, naopak zde měla být spíše variabilita a výkon – a také k němu odpovídající zázemí v operačním systému. To Symbian, při vší úctě, neměl. Dnes už si sice málokdo pamatuje doby, kdy Nokia symbianové telefony provozovaly pod Symbianem ještě proprietární realtime operační systém, který obsluhoval telefonní funkce, což rané verze Symbianu nezvládaly. Ale slepá ulička, do které firmu Nokia Symbian zavedl, jasně ukazuje, že tento systém už má nejlepší léta za sebou a architekturou ani výkonově nestačí. Musel by se zásadně přepracovat. Nokia počítala s Maemo (dnešním Meego) jako operačním systémem pro tablety, automobilové systémy a další druhy zařízení, která v budoucnu vzniknou – například netbooky. Tam si se Symbianem troufnout nemohla.

Nokia ovšem chápala, že až tohle řekne vývojářům, tak ti nadšeni nebudou. A tak vymyslela dobrý plán přechodu: Symbian se vydala postupně portovat do Qt frameworku, kolem kterého je také vystavěno MeeGo. Proběhla modernizace Symbianu do Qt, letos byla také představena nová verze MeeGo 1.2 Harmattan postavená kolem Qt.

Vývojáři, kteří vyvíjejí v Qt, mohou své aplikace údajně bez problémů portovat ze Symbianu na MeeGo, pokud jsou psané v čistém Qt, pak stačí rekompliace a případně změny v uživatelském rozhraní pro přízpůsobení N9. Portace jsou také na další operační systémy, jako je Mac OS X, Windows či Linux, pro které je Qt dostupné – dokonce i na Windows CE. Na trhu je více než sto milionů Nokia zařízení se Symbianem podporujícím Qt framework, což není špatná zahajovací pozice.

Úsvit nového věku: Nokia N9

První mobilní telefon vybavený MeeGo mohl být pro tento operační systém úsvitem a i nadějí pro společnost Nokia v to, že se jejím konkurentům nepodaří vyšachovat ji z nejlukrativ­nějšího telefonního trhu, který navíc Nokia sama založila: z chytrých telefonů. Chytrý telefon už dávno není nějaký střízlík s trošičkou paměti a nedomrlým procesorem. Nokia N9 je vybavena gigaherzovým procesorem TI OMAP 3630, 1GB paměti a grafikou PowerVR SGX530, což dohromady dává sestavu, jakou byste před pár lety ještě rádi měli na stole (ale také to není letošní hi-end). Kde jsou ty časy, kdy takty procesorů smartphonů byly v desítkách megaherzů a paměť v desítkách megabitů.

Nokia N9: polykarbonátové unibody provedení se zaobleným krycím sklem je prostě moderní a krásné.

Nokia N9: polykarbonátové unibody provedení se zaobleným krycím sklem je prostě moderní a krásné.

MeeGo s novým uživatelským ovládáním a základnou desítek tisíc aplikací Symbianu, které by mohlo jít při troše snahy portovat,  může chytrým telefonům od firmy Nokia vrátit vše, co jim Symbian již dát nezvládal: důslednou práci s pamětí, vysoký výkon i v multitaskingu, priorizaci procesů, efektivní správu baterie a regulaci odběru jednotlivých částí. A s tím také vrátit Nokii a její chytré telefony na výsluní.

Vizuální rozhraní Nokia N9

Vizuální rozhraní Nokia N9

Jenže proč, když jsou tu Windows Phone 7

A kdybychom nevěděli, co víme, asi bychom mohli prvnímu pohledu na MeeGo v telefonu Nokia N9 zatleskat. Uživatelské rozhraní nenutí uživatele přeučit se ze S60, je efektivní, dostatečně sexy a dostatečně nablýskané. Swipe – přejetí prstem přes displej – pro návrat na základní (home) obrazovku, je efektní a praktická funkce, která umožnila odstranit hardwarovou klávesu pro návrat do základní nabídky. Až bychom zapomněli, že podobnou možnost má mít jak Android, tak iOS – vždyť tlačítka zabírají cenné místo a výrobci se snaží je vystrnadit. Jen Microsoft trend ještě nestihl zachytit a naopak vytrvale lpí na trojici hardwarových kláves, ale Mango ještě není venku, i zde může dojít ke změnám.

 Otázkou je, zda Nokia N9 není prvním a zároveň posledním telefonem se systémem MeeGo. Nokia v roce 2010 prodala 100 milionů chytrých telefonů, dvojnásobek toho, co Apple, jenže na vývoji aplikací pro iOS vývojáři dobře vydělávají, pro Symbian vyvíjejí spíše z lítosti a kvůli diverzifikaci. Jestliže Nokia uvede model N9 na trh spíše na podzim letošního roku, kdy už také má představit (nikoliv nutně prodávat, ale to by asi také ráda stihla do vánoc) své první telefony s Windows Phone 7.5, kolik se prodá telefonů s MeeGo? A jak dlouho si bude moci dovolit podobný dualismus, než to omrzí vývojáře i akcionáře? Steven Elop sice slíbil, že firma bude podporovat oba (tři) systémy, ale to je slib, který se může při první další nespokojenosti akcionářů vytratit jak pár nad hrncem.

windows Phone 7 rozhraní

windows Phone 7 rozhraní

Posuzovat a porovnávat Harmattan (MeeGo 1.2 pro chytré telefony) a Mango (novou verzi WP7.5) jde zatím velmi těžko, oba systémy jsou dostupné  ve vývojových kitech,  finální verze v telefonech zatím nejsou. Na první pohled a podle dostupných informací se ale MeeGo systému WP7 vyrovná. A tady přicházejí do úvahy technické fakty. WP7 podporuje jen čipovou sadu Snapdragon od Qualcommu, a to ještě jen některé jeho verze. Oproti tomu MeeGo si porozumí jak s OMAP 3 od TI, na které je postavena Nokia N9, tak třeba s Intel Atom, Freescale, Renesas AP4 a další a další, portace je díky otevřenosti systému a linuxovému základu vcelku snadná a dokazují to četné portace například na HTC telefony nebo čtečku knížek Nook. Pokud bude chtít Nokia experimentovat s více čipovými sadami, jak občas mívá ve zvyku, WP7 ji nepomůže.

Pro firmu Nokia by bylo nyní nerozumné MeeGo potopit. Tento operační systém je příliš zralý a úspěch WP7 příliš nejistý, jeho uplatnění kvůli nejrůznějším technickým omezením nedosahuje toho, kam stále sahají vize a ambice firmy Nokia: propojovat elektronická zařízení křížem. Nejenom telefon, ale i palubní počítač v autě, počítač doma, tablet a další a další zařízení, pro která WP7 nejsou použitelná, Windows Embended rozporuplná, zatímco MeeGo je pro ně zajímavou variantou.

MeeGo není Nokia, i když…

Je vhodné si také uvědomit, že operační systém MeeGo není Nokia ani Intel. Formálně za jeho vývojem stojí Linux Foundation, ale především Nokia a také Intel jsou hnacími motory jeho dalšího rozvoje. Pokud by Nokia projekt vzdala, je více pravděpodobné, že by sám umřel na úbytě, stát se to ale nemusí. Průmysl svůj „industriální linux“ potřebovat zřejmě stále bude, Nokia ale byla inspirací pro to, jak má vypadat a co by měl dělat jiného kromě toho, že nabootujete.

Jestli něco Nokia potřebuje jako sůl, pak vřelé přijetí pro N9. Demonstraci toho, že MeeGo je plné síly a připravené být silnějším bratříčkem pro WP7. Na to nepostačí jen osmimegapixelový fotoaparát nebo NFC, které lze použít pro odemknutí dalších levelů Angry Birds či pohodlné spárování s bluetooth zařízeními. Na to musí N9 obstát v nasazení. Ukázat, že se jí daří řídit spotřebu, neprudit uživatele s rozvážnou odezvou a kromě toho zachovat naději, že ve firmě Nokia je stále ještě nějaká vize, která může konkurovat Androidu nebo iOS.

Internetový prohlížeč v Nokia N9

Internetový prohlížeč v Nokia N9

A tady jsme u závěru. Půjde totiž také o to, jak se MeeGo na N9 podaří propojit s dalšími službami Nokia, skrytými pod názvem Ovi. Zda se podaří firmě službu atraktivně přebarvit a integrovat do telefonu tak, aby obstála jako konkurence Apple iCloudu. Zcela bez šance není, služba Ovi představená v roce 2007 totiž obsahovala vlastně stejné služby, jako iCloud představený letos. Jen nebyla tak hezky zabalena a především měla potíže s dobrým fungováním. Některé služby mezi tím Nokia pozastavila: například cloudové úložiště Ovi Files, jiné stále běží. Mobilní systém už dávno není jen telefonování, jde také o služby kolem, software a hlavně internet. I v případě Internetu má ale Nokia velké mezery. Její prohlížeč je sice postaven kolem zřejmě nejsilnější implementace WebKitu, ale jeho uživatelské rozhraní je otřesné. V Nokia N9 prošel kompletním redesignem a konečně je poplatný době.  

CIF 24 - tip - superearly cena

Sliby a naděje. Jako již tolikrát. Fanouškové, kteří ztrácejí víru. Snad to tentokráte vyjde.  

A pokud sami chcete MeeGo vyzkoušet například na svém netbooku, můžete si jej stáhnout a prozkoumat sami hned.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).