Hlavní navigace

Nova chce dál růst, expanzi ji ale přinese pravděpodobně až technologie DVB-T2

5. 8. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Skupina Nova se dlouhodobě netají tím, že budoucnost pro svůj růst vidí v rámci standardu DVB-T2. Generální ředitel Jan Andruško pilotním projektům s HD vysíláním příliš nevěří.

S Fandou HD v DVB-T nepočítejte

Není to tak dávno, co ještě skupina Nova uvažovala nad tím, že by se program Fanda mohl objevit v HD verzi v rámci pozemního vysílání. V současné době ale bohužel pro něho není prostor. Multiplex 4, v němž jsou šířeny kromě této stanice i programy Nova HD, Smíchov a Telka (v některých lokalitách ještě Inzert TV) je zaplněn. A generální ředitel Novy Jan Andruško dodává: Myslím si, že v oblasti HD vysílání jsme nejdál. Pokud budete pátrat skutečně po tom, co je nativní HD, které se distribuuje a kdo ho má od které doby připraveno, tak uvidíte, že jsme v tom poměrně nejdál. Jako lídr musíme být pochopitelně na špici.

Otázkou podle Andruška zůstává, zdali HD formát není natolik exkluzivním produktem, že by měl být umístěn někam jinam, než je DVB-T. V tuto chvíli ovšem platí, že Nova HD je prostřednictvím zemského vysílání dostupná, a to právě prostřednictvím multiplexu 4, který papírově ovládá ostravský podnikatel Radim Pařízek. Nova navíc nemá podle svého generálního ředitele důvod na tomto kroku něco měnit. V klasickém DVB-T je místa dost málo a tyto věci jsou velice drahé, konstatoval Jan Andruško. Nova v posledních dvou letech trvale opakuje, že by měla zájem o šíření prostřednictvím technologie DVB-T2. Tento produkt nás pochopitelně velmi zajímá a chtěli bychom v rámci něj šířit i HD kanály, dodal.

Fanda nedávno oslavil své první narozeniny
Autor: TV Nova

Fanda nedávno oslavil své první narozeniny

Nova by chtěla v pozemním šíření nabízet pay TV

Šéf skupiny Nova pro DigiZone.cz také zopakoval záměr, že v rámci pozemního vysílání, konkrétně technologie DVB-T2, by mohl mít šířen balík prémiových služeb. Na pozemní vysílání se z hlediska budoucnosti díváme komplexněji. Chtěli bychom zde nabízet exkluzivní placené kanály, videotéku Voyo a další exkluzivní věci. To si myslím, že dává smysl, upřesnil pro DigiZone.cz Andruško. Pro placenou televizi v rámci DVB-T nevidí Nova obchodní model. Ostatně, nejde o žádné překvapení. Placenou televizi ve standardu DVB-T2 si ve velice blízké době vyzkouší i České Radiokomunikace v rámci svého experimentu.

Podobný krok, který pro své diváky přichystala skupina Prima, tedy, že by například v metropoli mohla nabídnout v rámci některé z regionálních sítí i své další kanály pozemně, Nova nechystá. Jde o pilotní projekt a my do pilotního projektu nechceme věci příliš dávat. Může se stát, že pilot nebude pokračovat a diváci budou naštvaní. Osobně si myslím, že je otázkou, kdo má Full nativní HD, uvedl generální ředitel skupiny Nova. Otázkou je, jak se k pay TV bude stavět Český telekomunikační úřad (ČTÚ). O posunu této technologie někam kupředu v České republice, zatím nemůže být řeč. Experiment v tuto chvíli běží pouze v Praze. Názor nového předsedy Rady ČTÚ na tuto technologii novinářská obec nezná.


Repro foto: Nova Sport (foto z archivu)

Nova Sport by byla žhavým kandidátem na šíření prostřednictvím technologie DVB-T2.

Voyo přes pozemní vysílače zatím v nedohlednu?

Přesně před rokem, 2. července 2012, se dostala na povrch nečekaně informace o tom, že britská společnost Motive Television Services Ltd chystá pro společnost CET 21, tedy právě provozovatele kanálů pod hlavičkou Nova, službu nazvanou Voyo DTT Services. Jak by se z názvu dalo dedukovat, mělo by jít o přístup k videoportálu Voyo prostřednictvím pozemních vysílačů. Otázkou ovšem je, jak by to fungovalo, respektive, na které technologii, tedy zdali by šlo o DVB-T, případně DVB-T2. Vzhledem k tomu, že Nova vidí další rozvoj skupiny ve druhém standardu, můžeme ten první celkem bez váhání rovnou zavrhnout.

Navíc, i v zákulisí zaznívají od zástupců Novy vyjádření v tom smyslu, že tato služba určitě nebude aktuální záležitostí. Je to spíše běh na dlouhou trať. O to více překvapivé pak bylo konstatování šéfa chorvatské Nova TV Dražena Mavriće, který při jedné z prezentací serveru Broadband TV News uvedl, že se její česká sestra chystá nabízet na našem trhu vlastní set-top-boxy pro tuto službu. Právě v Chorvatsku už placené Voyo (pod názvem Oyo) v rámci pozemního vysílání funguje a po prvním měsíci a půl provozu se službě podařilo získat před deset tisíc zákazníků. Chápejme tedy v tuto chvíli službu Voyo DTT spíše jako příslib do budoucna.

Tipy C


Repro foto: Voyo.cz v televizorech Panasonic

Videotéka Voyo se do pozemního vysílání pravděpodobně jen tak nedostane.

Jak jsou na tom s HD vysíláním ostatní

Zatímco Nova vkládá velké naděje do standardu DVB-T2, jehož ostré nasazení v České republice je v tuto chvíli stále ještě v nedohlednu, Česká televize vsadila na technologii DVB-T. I ona chce sice vytvořit v budoucnu svůj veřejnoprávní multiplex ve standardu pozemního vysílání druhé generace, aktuálně ale přistoupila k náhradnímu řešení. Před čtvrt rokem nabídla na několik let možnost šíření svých kanálů prostřednictvím takzvané Regionální sítě 7. ČT tuto síť sama označuje jako multiplex 1a. Snaží se tím tedy dát najevo, že jde o jakési pokračování veřejnoprávní „jedničky“. Multiplex pro tuto instituci vystavěla společnost Radima Pařízka Progress Digital.

Velkým překvapením pro naše čtenáře nebylo naopak chystané spuštění televize Prima ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) v rámci pozemního vysílání v Praze. Určité signály, že k tomuto kroku dojde, už se začaly objevovat v uplynulých měsících a sám generální ředitel mediální skupiny Martin Konrád je naznačil už po tiskové konferenci k jarnímu programovému schématu. Příjemným zjištěním je naopak to, že v HD rozlišení bude kromě hlavní Primy vysílat i Prima Cool. V DVB-T bohužel pouze v Praze. Brzo už tedy budeme moci zachytit v HD kvalitě pozemně všechny velké plnoformátové televize. Škoda, že pro TV Barrandov to platí jen u experimentu DVB-T2…

ČT 2 vysílá v Regionální síti 7 skutečně v nativním HD rozlišení
Autor: repro foto ČT 2 HD

ČT 2 HD je jednou z výhod pozemního vysílání. Na satelitu ji v žádné z platforem zájemci nenajdou.

Uvítali byste v budoucnu spuštění placeného multiplexu skupiny Nova?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).