Hlavní navigace

Nova Cinema v multiplexu 2 ještě do Vánoc? Je to možné

10. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
10. 11. 2008

Pozemní digitální vysílání filmového kanálu Nova Cinemamultiplexu 2 by mohlo odstartovat do letošních Vánoc. Televize Nova dnes oficiálně potvrdila, že požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o vydání tzv. bonusové licence pro celoplošné zemské digitální vysílání tohoto programu. V pozemní digitální síti by se Nova Cinema měla podle předpokladů objevit do konce roku, uvedla mluvčí Novy Michaela Fričová.

K TÉMATU: Nova požádala o bonusovou licenci pro pozemní vysílání Novy Cinema

Nárok na udělení bonusové licence vznikl Nově souhlasem s Technickým plánem přechodu na zemské digitální vysílání, vládním harmonogramem digitalizace, který obsahuje termíny spouštění digitálních vysílačů a vypínání analogových kmitočtů nynějších čtyř celoplošných analogových televizních stanic. Nova s plánem souhlasila v polovině srpna. S Českými Radiokomunikacemi, které jsou operátorem multiplexu 2, pak Nova koncem října podepsala smlouvu na využívání dvou programových pozic v této síti.

Vysílání Novy Cinemy v pozemní digitální síti je již technicky a organizačně připraveno. Rádi bychom ho spustili do konce letošního roku, řekl dnes generální ředitel Novy Petr Dvořák. Podle člena Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Petra Štěpánka by ale RRTV měla nejprve zjistit, zda Nova souhlasí s harmonogramem digitalizace bez výhrad, a bude tedy včas vypínat analogové vysílání. Štěpánek naznačil, že Nova svůj souhlas s plánem přechodu doplnila výhradami, což by mohl být problém.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Radní ČTÚ Štěpánek zpochybňuje bonusovou licenci pro Novu Cinema

RRTV bonusovou licenci Nově Cinema zatím neudělila. Nařídila s provozovatelem Novy ústní jednání. Nova Cinema vysílá od loňského prosince prostřednictvím kabelových rozvodů, IPTV a satelitu. Dostupná je téměř 22 procentům české populace. Sleduje ji však necelé jedno procento dospělého publika.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).