Hlavní navigace

Nová diginovela otevírá cestu mobilní digitální televizi

26. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
26. 6. 2008

Do vnějšího připomínkového řízení pustilo Ministerstvo průmyslu a obchodu návrh novely zákona o elektronických komunikacích, která se v několika bodech dotýká také problematiky digitálního vysílání. Návrh například ruší zákaz křížení vlastnictví mezi provozovatelem sítě elektronických komunikací, například pozemního digitálního multiplexu nebo sítě GSM pro mobilní telefony, a provozovatelem televizního nebo rozhlasového vysílání, a to i převzatého.

cif 24 - early cena - média

Zákaz křížení vlastnictví mezi operátory sítí a provozovateli vysílání byl hlavní překážkou pro start komerčního vysílání zemské digitální televize na displej mobilních telefonů (DVB-H). Mobilní operátoři, kteří budou tuto službu nabízet, jsou totiž zároveň provozovateli sítí GSM a šířením převzatého vysílání televizních programů by porušovali zákon. Sami proto iniciovali, aby novela tento zákaz zrušila.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) již prostřednictvím svého předsedy Pavla Dvořáka přislíbil, že koncem léta vypíše licenční řízení na provozovatele společné zemské digitální sítě pro provozování mobilní televize ve formátu DVB-H. Tuto síť budou využívat všichni tři dosavadní mobilní operátoři najednou (Telefónika O2, T-Mobile a Vodafone). Povinně šířené programy v této síti budou sdílet, placené stanice nabídne každý operátor zvlášť ve svojí konkrétní nabídce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).