Hlavní navigace

Nova: pokud bude zájem, poskytneme naše programy pro testy DVB-T2

4. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
4. 2. 2010

Nejen Česká televize, ale také Nova je připravena poskytnout svoje programy k testování zemského digitálního vysílání v systému DVB-T2. Serveru DigiZone.cz to řekl technický ředitel stanice Ivo Ferkl. Pochopitelně, byli jsme informováni o tom, že České Radiokomunikace testy připravují, ale o tom, jakou formou budou tyto testy probíhat a kdy se počítá se zařazením reálné programové nabídky v rámci těchto testů, jsme informováni zatím nebyli, uvedl.

K TÉMATU: Projekt DVB-T2 v Česku začíná mít jasnější obrysy

Pokud České Radiokomunikace budou mít zájem zahrnout v rámci těchto testů i některý/-é z našich programů, nebudeme proti, konstatoval Ivo Ferkl. Podle svých slov však nepředpokládá, že by cílem testů měla být zkouška, zda lze v rámci DVB-T2 vysílat nějaký konkrétní program. Z hlediska signálu, který dnes předáváme ČRa k distribuci, pro nás přechod z DVB-T do DVB-T2 neznamená žádné technické změny, vysvětlil šéf techniky TV Nova.

ROZHOVOR: Kamil Levinský: Příchod DVB-T2 a MPEG-4 je otázkou dvou až tří let

cif 24 - early cena - média

ČRa však podle Ferkla zatím s televizemi včetně Novy nevyjednávají o žádném dlouhodobějším pilotním vysílání v DVB-T2. Vzali jsme na vědomí prohlášení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), že se přechodem na DVB-T2 (s tím souvisí i přechod na kompresi MPEG-4) budou zabývat v rámci digitální dividendy až po ukončení přechodu z pozemního analogového vysílání na pozemní digitální vysílání, vysvětluje Ferkl.

Zahájení pravidelného vysílání v normě DVB-T2 proto lze podle technického ředitele Novy očekávat nejdříve v roce 2012. To ovšem neznamená, že se tím ukončí vysílání v normě DVB-T, vysílání bude po nějakou dobu ještě pokračovat v obou normách – DVB-T2 se bude dle mého názoru zpočátku využívat zejména pro vysílání v HD rozlišení a pro placené kanály, dodal Ivo Ferkl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).