Hlavní navigace

Nova překvapila svým sedmým kanálem nejen diváky, ale i provozovatele multiplexu 4

16. 1. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE Šířením nové stanice v multiplexu 4 chce Nova podpořit konkurenční prostředí na poli zemské digitální televize v České republice. Kanál má odstartovat začátkem února.

Novinka bude neplacená a odstartuje na začátku února

Nova chce svůj sedmý chystaný kanál představit v blízké době prostřednictvím tiskové konference, která bude věnována pouze jemu. Má jít o volně šířenou, respektive neplacenou stanici, která bude dostupná primárně prostřednictvím multiplexu 4. Pracujeme na tom, ale kanál nechceme představovat a prezentovat do doby, dokud nemáme celý balíček dokončený. Snažíme se samozřejmě o to, abychom divákům nabídli novou stanici k narozeninám, uvedl pro DigiZone.cz generální ředitel Novy Jan Andruško.

Zda program odstartuje přesně 4. února, na který připadají 19. narozeniny Novy, nebo později, zatím není jisté. Zda ho zapneme ten den, nebo to bude další týden, to se ještě uvidí. Bude to každopádně na začátku února, potvrdil Andruško. K tomuto datu chce dát Nova divákům i další dárek. Vůbec poprvé chce otevřít své prostory běžným lidem, svým divákům. Dny otevřených dveří mají každoroční tradici u sesterské Markízy na Slovensku a účastní se jich vždy velké množství zájemců. Návštěvníci Novy by už eventuelně mohli nahlédnout i do „kuchyně“ nového kanálu.

Programová ředitelka Novy Alex Ruzek a generální ředitel Jan Andruško si nechali překvapení pro novináře i diváky internetového kanálu Nova News až na konec tiskové konference k jarnímu programovému schématu.
Autor: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Programová ředitelka Novy Alex Ruzek a generální ředitel Jan Andruško si nechali překvapení pro novináře i diváky internetového kanálu Nova News až na konec tiskové konference k jarnímu programovému schématu.

Zaměření stanice zatím zůstává utajeno

Na Nově by byli pochopitelně hloupí, kdyby na jarní tiskové konferenci prozradili novinky k chystané stanici. I tak bylo informací až přehršel. Můžeme si alespoň tedy zrekapitulovat, co víme. Mediální skupina si na počátku letošního roku zaregistrovala u Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) několik ochranných známek, které právě navozují případné jméno nového kanálu. Jde o Telka TV, Telka a Nova Telka, případně Bon Bon, dále Bon Bon TV a Nova Bon Bon. Tři další názvy jsou složeny z označení Nova a dalšího slova – Nova Park, Nova Legend a Nova Story.

Právě projekt Telka TV v minulosti připravoval moravský podnikatel Radim Pařízek, který ho ovšem nikdy nerealizoval. V jeho síti nyní Nova své nejnovější kanály – Fandu a Smíchov – šíří. Generální ředitel Novy odmítl, že by na spuštění stanice měla nějaký vliv konkurence, a to například dokumentární Prima Zoom, která odstartuje 1. února. Multikanálovou strategii máme připravenou již delší dobu. Velkým impulsem pro to, abychom projekt dokázali posunout dál, bylo otevření distribuční platformy za zajímavější cenu. Fandu jsme měli připraveného do roka, další projekty byly rozpracované, konstatoval Andruško.

Chystaná stanice Smíchov už od čtvrtka rotuje promo smyčku v multiplexu 3.
Autor: repro foto Smíchov

Zatím poslední kanál, který Nova Group spustila, je komediální Smíchov. Odstartoval den před Vánoci.

Šéf Novy: Multiplex 4 jsme chtěli podpořit

Důvod, proč Nova spouští své další kanály prostřednictvím multiplexu 4 a nikoliv prostřednictvím multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group (CDG), je prostý – alespoň to tvrdí sama Nova. České Radiokomunikace pro nás nedokázaly připravit takový prostor, jaký máme, konstatoval generální ředitel Novy Jan Andruško a dodal: Vezměte si, že jsme v poslední době přišli s dvěma novými kanály a tohle už je třetí. Na to už by Radiokomunikace kapacitu neměly. S multiplexem 4 jsme jednali také proto, že jsme chtěli trošku podpořit hospodářskou soutěž.

Náklady na distribuci jednoho neplaceného kanálu nedosahovaly podle Andruška reálné výše. Aby vám náklady na distribuci dělaly padesát nebo šedesát procent nákladů na celý kanál, to zkrátka není akceptovatelné, zdůvodnil generální ředitel televize Nova, který nevylučuje, že by se multiplex mohl dostat i do dalších oblastí. Budeme se dívat na to, kde by tato síť potřebovala dokrýt a požádáme Český telekomunikační úřad (ČTÚ), aby nám tuto síť oficiálně proměřil, ne tedy nějakým matematickým modelem, a my uvidíme, kde jsou slabiny této sítě a budeme na tom nadále pracovat, konstatoval Andruško.


Zdroj: Digital Broadcasting

Teoretické pokrytí, které multiplex 4 deklaruje, si chce nechat Nova změřit Českým telekomunikačním úřadem.

Kvůli nováčkovi skončí pravděpodobně některé HD

Televizi Nova se podařilo spuštění svého již sedmého a celkově pátého neplaceného kanálu dokonale utajit. Byla v tom dokonce tak pečlivá, že o plánovaném kroku nevěděla ani společnost Digital Broadcasting, provozovatel multiplexu 4, v němž má stanice odstartovat. Síť už v tuto chvíli šíří „novácké“ programy Nova HD, Fanda a Smíchov. Úterní tiskové konference jsme se nezúčastnili a o spuštění nového kanálu jsme se dozvěděli až z médií, uvedl pro server DigiZone.cz majitel multiplexu, podnikatel Radim Pařízek. Nova přesto deklarovala, že novinku spustí právě v jeho síti.

BRAND24

Multiplex ale není nafukovací. Už v tuto chvíli je v něm šířeno šest programů, přičemž dva – ČT 1 HD a Nova HD – jsou ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Provozovatel multiplexu tak bude muset přistoupit k velice nepopulárnímu kroku, kterého se obávali někteří diváci již delší dobu – ze sítě zmizí některá z HD stanic. Už v tuto chvíli jedeme na maximum, potvrdil Pařízek a dodal: V případě, že bychom do multiplexu chtěli zařadit nový program, budeme muset ukončit šíření jednoho, případně obou HD kanálů, které tu byly jako promo vysílání. Aniž bychom chtěli jakkoliv spekulovat, vzhledem k tomu, že zde Nova bude šířit už svůj čtvrtý kanál, je celkem nasnadě, která ze stanic by to asi byla…

Testovaným pořadem se stala pohádka Ať žijí rytíři na stanici ČT 1 HD.
Autor: repro foto ČT 1 HD

Skončí v multiplexu 4 šíření programu ČT 1 HD? Je to velmi pravděpodobné.

Na to, že by z multiplexu 4 mohla zmizet stanice ČT 1 HD, ukazuje i další skutečnost. Česká televize byla původně na distribuci této stanice v promo režimu domluvená pouze do konce loňského roku, tedy do 31. prosince 2012. Proti vysílání v této síti pochopitelně nejsme a jsme rádi, že nás tu operátor šíří, sdělil DigiZone.cz technický ředitel veřejnoprávního média Ivo Ferkl. V multiplexu 4 už však došlo zařazením dalších stanic, především Smíchova, k omezení datového toku programu ČT 1 HD. Jde tedy o to, jestli už takovéto vysílání není kontraproduktivní. Do kdy nás tu provozovatel multiplexu nechá, je na něm. Nemůžeme to ovlivnit, potvrdil na závěr našeho rozhovoru Ferkl.

Jakému žánru se bude podle vašeho názoru věnovat chystaný kanál Novy?

  • Nabídne pořady pro děti
    19 %
  • Zaměří se na dokumenty, podobně jako Prima Zoom
    15 %
  • Zaměří se na filmy nebo seriály
    4 %
  • Bude to zpravodajský kanál
    12 %
  • Bude to něco jiného (do diskuse napiště svůj tip)
    3 %
  • Opravdu netuším
    12 %
  • Je mi to úplně jedno
    35 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).