Hlavní navigace

Nova přepustí 12. kanál T-DABu možná už letos, míní šéf RRTV

31. 3. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
31. 3. 2008

Česká republika se v blízké budoucnosti asi dočká zemského digitálního vysílání rozhlasu (T-DAB). Píší o tom dnešní Lidové noviny, které uvádějí: Český rozhlas (ČRo) uvažuje, že letos buď spustí omezený pilotní projekt v pásmu L, v němž ale není výhodné budovat plošné sítě, anebo začne stavět rozhlasový multiplex (vysílací síť) veřejné služby ve III. pásmu, tedy na 12. kanále.

Pro ČRo je hlavní překážkou v budování celoplošné sítě na 12. kanále analogové vysílání televize NovaÚstí nad Labem. Předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Václav Žák řekl Lidovým novinám k tématu přepuštění ústeckého 12. kanálu od Novy k ČRo: Mohlo by se to odehrát ještě letos. Jinými slovy, ještě tento rok by podle Václava Žáka mohla nejsledovanější česká televize vypnout analogové vysílání z Bukové hory.

Takovou možnost nevylučuje ani poslední verze Technického plánu přechodu na digitální vysílání (TPP). V dokumentu, který připravil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a který by v dubnu měla schválit vláda, je pro vypnutí Novy na Ústecku stanovený jako nejzazší termín srpen 2010. Plán připouští ale i dřívější konec zdejšího analogu, a to buď z televizní vůle, nebo z důvodu nutnosti uvolnění rádiového kanálu R12 pro jiné služby. Přistoupení Novy na TPP bude nicméně dobrovolné, proto bude záležet jen na ni, jak se k dokumentu postaví.

ebf - partner 1

Na co nejdřívějším vypnutí analogového televizního vysílání na 12. kanále měla zájem také německá strana. ČTÚ se ale povedlo s Německem povedlo vyjednat prodloužení možnosti dál z Bukové hory analog vysílat. Ze stejného vysílače přitom Nova od 1. listopadu loňského roku šíří svůj program společně se stanicemi České televize také digitálně.

ČRo ve své výroční zprávě uvádí, že loni vysílal digitálním systémem T-DAB jen formou měsíčních experimentů a že digitální síť nemohl rozvíjet kvůli přetrvávajícímu zablokování vhodných kmitočtů analogovým televizním vysíláním, zejména Novou na ústecké Bukové hoře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).