Hlavní navigace

Nova rozšíří zprávy a změní grafiku. Nabídne SuperStar a Tisíc a jednu noc

2. 2. 2011
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Na vášnivou obhajobu turecké telenovely Tisíc a jedna noc se změnila včerejší tisková konference televize Nova k jarnímu programovému schématu. Ačkoli hlavním projektem jara bude druhá řada pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar, nejvíc vášní vyvolal právě turecký seriál, který Nova nasadí do vysílání již tuto neděli a po první dva týdny jím obsadí pět večerů týdně, z toho tři hned dvěma díly za sebou. V debatě o Tisíci a jedné noci zanikly další programové novinky Novy, zejména rozšíření zpravodajství a jeho nová grafika.

Tisíc a jedna noc není telenovela, ale seriál, rozčiluje se Nova

Osm dílů Tisíce a jedné noci týdně, jak je Nova naplánovala na druhý únorový týden, nebude nejsledovanější česká televize dávat příliš dlouho. Podle novopečené programové ředitelky Alex Ruzek s nimi počítá jen pro první dva týdny, poté se počet epizod ustálí na čtyřech týdně. Takže zatímco příští a přespříští týden uvidí diváci dva díly Tisíce a jedné noci v pondělí od 20 hodin, jeden díl v úterý od 21:45 (po Ordinaci v růžové zahradě 2), dva díly ve středu od 20 hodin, jeden díl ve čtvrtek od 21:45 (po Ordinaci v růžové zahradě 2) a dva díly v neděli od 20:00, od neděle 20. února, kdy začíná další řada SuperStar, tomu bude jinak: Tisíc a jedna noc se definitivně odsune do časů po 21. hodině a stáhne se na čtyři dny v týdnu: od pondělí do čtvrtka. Jednotlivé díly bude možné sledovat i na webu Voyo.cz.

Nova byla evidentně zaskočena velkým mediálním ohlasem na nasazení telenovely do hlavního vysílacího času a na tiskové konferenci ji bránila ze všech sil. Tady se mluví o turecké telenovele, ale podle nás to je romantický seriál – i v dnešním Wall Street Journal jej chválí a píší o něm takto, pokud jste to náhodou nečetli, prohlásil generální ředitel Novy Jan Andruško. Na podporu Novy přijel z Bratislavy i Gorazd Slak, programový ředitel sesterské televize Markíza, která vysílá Tisíc a jednu noc od Nového roku. Sám jsem byl velkým odpůrcem jejího nasazení do vysílání, ale dosahuje výsledků, které nemají u slovenských televizí obdoby. I u mladých diváků, prohlásil. Neztratili jsme tím diváky – muže a získali jsme ženy, dodal Slak.

TV Nova - seriál Tisíc a jedna noc

Turecká telenovela Tisíc a jedna noc vzbudila na tiskové konferenci velké vášně. „Není to telenovela, ale romantický seriál,“ trval na svém generální ředitel Novy Jan Andruško.

Mediální agentury jsou z telenovely rozpačité

Rozpačitost nad rozhodnutím Novy ale neskrývají některé mediální agentury. Ředitel nákupu elektronických médií v agentuře OMD Martin Nováček v pondělním vydání týdeníku Marketing a Media upozornil, že prostor, který Nova dá Tisíci a jedné noci, se jí nemusí vyplatit. Toto rozhodnutí je pro nás překvapením. Je to sázka na jeden program a pokud se neuchytí, bude to problém. Skutečnost, že byl program úspěšný na Slovensku a v jiných zemích, není zárukou, že bude úspěšný i v Česku, varoval s tím, že ostatní cílové skupiny by telenovela nemusela oslovit. Mediální agentury se na Tisíc a jednu noc tváří rozdílně, celá řada si ale myslí, že bude mít úspěch. Není na místě mít předsudky vůči těm, co se jim takový seriál líbí, reagoval na tiskové konferenci obchodní a výkonný ředitel Novy Jan Řehák.

Nova je ale opatrná v hodnocení, jaké sledovanosti by chtěla u Tisíce a jedné noci dosáhnout. Šéfka programu Alex Ruzek na přímou otázku neodpověděla, Jan Řehák uvedl, že televize je připravena včas pružně reagovat na ohlas diváků. Čísla ze Slovenska jsou velmi povzbudivá a velice trefně vyvracejí obavy zde v Česku. Kupodivu je u Tisíce a jedné noci velice silný podíl mladšího publika, zopakoval. Na Slovensku dosahuje Tisíc a jedna noc více než milionu diváků a poráží i hlavní večerní zpravodajskou relaci Televizní noviny na Markíze. Když jsem tento seriál viděla poprvé, úplně mi z něj naskočila husí kůže, přiznala se Alex Ruzek. Nova se ale musí vypořádat s tím, že řada českých divaček už Tisíc a jednu noc sleduje přes kabel a satelit na Markíze.

TK Nova jaro 2011 - Alex Ruzek, Jan Andruško

Husí kůže naskakovala programové ředitelce Novy Alex Ruzek (vlevo) při prvním sledování Tisíce a jedné noci. Podobně na tom prý byly i mediální agentury, když si četly programové plány Novy na letošní jaro. Generální ředitel Novy Jan Andruško ale seriál vytrvale hájí. (Foto: TV Nova)

Přicházejí Polední a Noční Televizní noviny, protipól VIP zpráv Primy

Druhou jarní novinkou, která se na Nově objeví od pondělí 14. února, budou dvě nové zpravodajské relace: Polední a Noční Televizní noviny. Zatímco polední zprávy budou plnohodnotnou zpravodajskou relací o stopáži 20 minut, kterou Nova nabídne každý všední den od pondělí do pátku, včetně Sportovních novin a Počasí, Noční Televizní noviny budou plnit trošku jinou funkci. Myslíme si, že se mezi 19:30 a 22:30 hod., kdy budou začínat Noční Televizní noviny, stane ještě spousta zajímavých událostí, a ty bychom chtěli shrnout do poněkud jiné zpravodajské relace, která bude mapovat i takzvanou komerční kulturu a přinášet z ní zprávy živě. Právě večer se spousta těchto akcí koná a my se z nich přihlásíme, přiblížil ředitel zpravodajství a publicistiky Novy Martin Ondráček.

Noční Televizní noviny tak budou určitým protipólem denních VIP zpráv na Primě, které začínají už v 19:48 a obvykle informují o podobných akcích showbyznysu z předchozího dne. Nova tak bude rychlejší a nabídne tytéž informace o den dříve, i když v pozdějším vysílacím čase. Zavedením těchto dvou nových zpravodajských relací, které mají pevné vysílací časy, se enormně ztíží práce programovému oddělení Novy, protože bude muset uzpůsobit ostatní pořady tomu, abychom tyto časy dodržely, konstatoval Ondráček. Nova tak denně nabídne pět zpravodajských relací: od Ranních Televizních novin, které se objeví každou půlhodinu ve všednodenní Snídaně s Novou mezi šestou a devátou ráno, přes nové Polední Televizní noviny, stávající Odpolední Televizní noviny a hlavní Televizní noviny po Noční Televizní noviny.

Televizní noviny 2011

Nová grafická podoba znělky Televizních novin, jak je budou diváci Novy vídat od 14. února letošního roku (Zdroj: TV Nova)

Změní se znělka i grafika zpráv a studio Snídaně s Novou

Zpravodajství Novy projde i vizuální změnou. Přichystali jsme úplně novou znělku a grafickou podobu Televizních novin, od 28. února se úplně změní i studio Snídaně s Novou, uvedl Ondráček. Snídaně s Novou také od konce února prodlouží stopáž, nebude končit v 8:30 jako dnes, ale až v 9:00 – stejně jako Studio 6 na zpravodajském kanálu ČT 24. Ranní Televizní noviny v ní dostanou prostor každou půlhodinu a moderovat je budou Petr Suchoň, Eva Chaloupková, David Vaníček a Tomáš Hauptvogel. Polední Televizní noviny budou mít dva moderátory a střídat se v nich budou moderátoři hlavní zpravodajské relace, stejně jako u Nočních Televizních novin, které ale budou mít už jen jednoho moderátora.

Ondráček na tiskové konferenci popřel spekulace bulvárních médií o propouštění moderátorů zpravodajství, jmenovitě pak Pavla Dumbrovského. Všechny tři moderátorské dvojice Televizních novin se tiskové konference rovněž zúčastnily. V upoutávce na nové zpravodajství pak Nova slibuje ještě jednoho nového moderátora, jeho jméno ale na včerejší prezentaci nepadlo. V Nočních Televizních novinách budeme hodně využívat dotykovou plazmovou obrazovku. Ta umožní předkládat divákům zprávy zábavnějším a interaktivním způsobem, pokračoval Ondráček ve výčtu inovací ve zpravodajství Novy. Také tuto novinku zavedla už před Novou ČT 24 ve svém zrekonstruovaném Studiu 6 na Kavčích horách.

Nová grafika Televizních novin na Nově – jaro 2011
Televizní noviny 2011 - grafika 2
Televizní noviny 2011 - grafika 3
Televizní noviny 2011 - grafika 4
Televizní noviny 2011 - grafika 5
Televizní noviny 2011 - grafika 6
Televizní noviny 2011 - grafika 7

Zdroj: CET 21

Nova dokáže přímé přenosy i bez přenosového vozu

Zásadní novinkou pro zpravodajství jsou ale nové mobilní zařízení LiveU, které umožňuje štábům vstupovat do živého vysílání Novy, aniž by k tomu potřebovali přenosový vůz a drahou satelitní kapacitu. Jde v podstatě o takový batoh, který váží patnáct kilo a kameraman si ho dá na záda. Díky němu je možné uskutečnit přímý přenos v takové kvalitě, že se hodí do našeho vysílání, řekl Ondráček. Nova si technologii LiveU už zkouší přímo v Televizních novinách, diváci ji mohli zaznamenat při živých vstupech z pražských ulic. LiveU využívá sítí mobilních telefonů, WiFi hotspotů a WiMAX sítí, ale kvalita obrazu není příliš vysoká. Často se zadrhává a obraz má oproti zvukové stopě zpoždění.

„Batoh“ vydrží až tři hodiny bez přímého napájení z elektrické sítě a vysílat z něj lze i přes pevné ethernetové připojení. Přenosová rychlost videa dosahuje 64Kbps až 2Mbps, v některých případech i více. Díky unikátním algoritmům překonává určitou nestabilitu a omezení šířky pásma, typické pro sítě GSM, WiFi a WiMAX, čímž zajišťuje vysokou kvalitu přenášeného videa za všech okolností, popisuje novou technologii v press kitu k jarnímu programovému schématu Nova. „Přímý přenos prostřednictvím LiveU se dá připravit za minutu. Tímhle směrem se chceme ve zpravodajství ubírat. Být první a divákům přinášet přidanou hodnotu,“ vysvětlil Ondráček.

TK Nova jaro 2011 - Martin Ondráček

Zpravodajství Novy bude od 14. února takřka kontinuální, říká jeho šéf Martin Ondráček. Místo tří bude hned pět zpravodajských relací denně, Polední Televizní noviny budou konkurovat Poledním Událostem České televize a Noční Televizní noviny „vyfouknou“ témata VIP zprávám na Primě. (Foto: TV Nova)

Nejdražším projektem je Česko Slovenská SuperStar

Suverénně nejnákladnějším projektem jarního schématu Novy je druhá řada pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar, kterou bude televize tentokrát přenášet z Prahy. Opět se na ní bude podílet slovenská sestra Novy, televize Markíza. Úvodní sestřihovou epizodu z castingů Nova nabídne v neděli 20. února od 20 hodin, a od tohoto dne také SuperStar nahradí v nedělním prime time telenovelu Tisíc a jedna noc. Moderátory soutěže budou Leoš Mareš za Novu a slovenská zpěvačka Tina za Markízu, v porotě zasednou slovenský rapper Rytmus, zpěvák Paľo Habera, zpěvačka Helena Zeťová a textařka Gábina Osvaldová. Kampaň k SuperStar postavila Nova na sloganu „Změň své číslo na jméno“, čímž odkazuje na anonymní čísla, která dostávají soutěžící v úvodních castinzích.

Nova se na tiskové konferenci pochlubila, že do nové řady „federální“ pěvecké soutěže, která je už šestou SuperStar na této televizi, se přihlásilo přes jedenáct tisíc zájemců. Režie soutěže se tentokrát ujal Slovák Pepé Majesky, který nahradil krajana Petra Núñeze, režiséra předchozí SuperStar i podzimní Talentmanie. Živé vysílání SuperStar slibuje Nova i na svém staronovém webu Voyo.cz a kvůli soutěži oživila i speciální webovou stránku www.superstar.tv, přes kterou se přihlásila drtivá většina soutěžících. Na ní bude k dispozici i retro cyklus, který mapuje soutěže Česko hledá SuperStar 2004, 2005 a 2006, Slovensko hledá SuperStar 2006 a Česko Slovenskou SuperStar 2009. Vítěze druhé řady Česko Slovenské SuperStar budeme znát na začátku června, řekl generální ředitel Novy Jan Andruško.

Česko Slovenská SuperStar 2 - porota

Klání televizí jako u talentových soutěží se letos na jaře konat nebude, Prima nesmí proti Česko Slovenské SuperStar nasadit soutěž X-Factor. Je to podmínka držitele licence obou soutěží, společnosti FremantleMedia. (Foto: TV Nova)

Režisérem Ulice opět Dušan Klein, vrací se Ordinace i Comeback

Dva stěžejní původní seriály Novy, Ulice a Ordinace v růžové zahradě 2, se vrací s hereckými posilami i novými prostředími. K režírování Ulice se vrátil Dušan Klein, který byl u jeho začátků v roce 2005. Překvapila mě schopnost autorů dotahovat linky ještě dál, vymýšlet si zvraty v životech a osudech našich hrdinů, hodnotí práci svých režisérských následovníků. Programová šéfka Novy Alex Ruzek potvrdila informace, že televize na výrobě Ulice šetří: Není důvod, proč utrácet za Ulici a další seriály víc, než musíme. Za těch pět let se změnily technické možnosti, dá se ušetřit. Je to interní záležitost a je to v procesu, řekla. Blíže se však k úsporám ve výrobě seriálu vyjadřovat nechtěla, stejně jako u Ordinace v růžové zahradě 2.

V Ordinaci se objeví nové postavy i prostředí, slibuje Ruzek. Seriál se na Novu vrátil už včera, po více než měsíční přestávce, kterou Nova zvolila záměrně kvůli inzertně slabému období. Na vysílacích dnech a časech Ordinace se nic nemění, diváci s ní mohou počítat vždy v úterý a ve čtvrtek od 20 hodin. V třetí (a poslední) premiérové řadě se vrací také původní sitcom Comeback, který má Nova hotový už skoro rok. Natočili jsme ji už před časem a čekali na tu správnou chvíli, která přišla teď, vysvětlila Ruzek. Nova momentálně opakuje starší díly Comebacku z první a druhé řady, vysílací den a čas nových dílů ale na tiskové konferenci rovněž nesdělila. V premiérových dílech se od 20. února vrátí každou neděli od 17:30 Babicovy dobroty.

Comeback logo

Comeback se vrací s třetí premiérovou řadou, která bude definitivně poslední. Tvůrčí tým už Novu opustil, nové díly byly připraveny do vysílání už před rokem.

Filmové premiéry: Doktor od jezera hrochů, Operace Dunaj, 2Bobule

Jaro bude na Nově patřit také filmovým premiérám českých snímků, na nichž se televize koprodukčně podílela. Půjde o českou komedii Zdeňka Trošky Doktor od jezera hrochů, historickou tragikomedii o invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa Operace Dunaj a volné pokračování komedie Bobule, film 2Bobule, který už loni uvedl placený filmový kanál Film+. Ze zahraničních filmových premiér Nova chystá další bondovku Quantum Of Solace, zfilmovaný Sex ve městě, dobrodružné drama Zlatý kompas, snímek 10 000 př.n.l., akční thriller Oko dravce, romantickou komedii „s prvky thrilleru“ Bláznovo zlato, thriller Životní zkouška, či válečnou akční komedii Tropická bouře.

V reprízách se pak vrátí řada populárních českých komedií, které spoluprodukovala Nova: Vratné lahve, Nestyda, Účastníci zájezdu, Nejkrásnější hádanka, Rafťáci, U mě dobrý, Vesničko má, středisková či trilogie Slunce, seno… Podobně se bude na jaře chovat i filmový kanál Nova Cinema, který prakticky nepřinese nic nového. Ze známějších filmů půjde o snímek Terminál s Tomem Hanksem a Catherine Zeta-Jones v hlavní roli, akční sci-fi thriller s Tomem Cruisem Minority Report, či dobrodružné historické drama Sedm let v Tibetu. Z českých snímků se diváci Novy Cinema dočkají dokumentů Občan Havel a Občan Havel přikuluje či komedií Vrchní, prchni, Vesničko má, středisková a trilogie o Básnících. Ze seriálových premiér stojí za zmínku Perníkový táta a poslední řada Plastické chirurgie VI.

Doktor od jezera hrochů

Zdeněk Troška bude mít na Nově i letos televizní premiéru – komedie Doktor od jezera hrochů

MTV mírně ožívá původními pořady: Backstage a Česká výzva

Hudební kanál MTV se letos dočkal prvního původního pořadu, reportážně pojaté relace Backstage, již moderují Hanka Zajíčková a Dominik Turza. Stanice ho vysílá už od 5. ledna čtyřikrát denně a zatím působí jako velké promo druhé řady Česko Slovenské SuperStar. Náplní pořadu jsou reportáže a rozhovory z akcí a nahlížení do zákulisí českého showbyznysu. Backstage slibuje i příspěvky z adrenalinových a sportovních akcí, festivalů a koncertů. MTV jej vysílá od pondělí do pátku od 13:40, 16:00, 19:30 a 22:00 hod., v sobotu a neděli od 9:10, 11:40, 16:00 a 22:00 hod. Druhou novinkou, která měla premiéru včera, je soutěž Česká výzva. Jde o klání amerických diváků MTV na českém území.

Třicet hráčů je rozděleno do tří týmů, bojujících v extrémních podmínkách o půl milionu dolarů. Rvou se na atraktivních místech v Praze a okolí, na Orlíku nebo Lipně. Hráči procházejí těžkou duševní i fyzickou zkouškou a jen díky silné vůli mohou přežít a hrdě dojít až do finále. Cesta za výhrou je ale dlouhá, takže uvidíte nejen šílenou touhu vyhrát balík peněz, ale zbude čas i na vášeň, rivalitu a nenávist, slibuje česko-slovenská MTV, která Českou výzvu zařazuje do vysílání každé úterý od 21:10 hod. Od března se na MTV objeví i americký pořad Napálené celebrity a adrenalinový týdeník Megadrive, rovněž jako akvizice ze zahraničí.

MTV Backstage - moderátoři Hanka Zajíčková a Dominik Turza

Moderátoři pořadu Backstage na česko-slovenské MTV Hanka Zajíčková a Dominik Turza (Foto: TV Nova)

Nova Sport má jedinou novinku: přenosy Ragby Six Nations

Placený kabelový a satelitní kanál Nova Sport přichází na jaře s jedinou úplnou novinkou, a sice s přenosy zápasů Ragby Six Nations, zápasů šesti národů. Ve vysílání se objeví od pátku 4. února, stanice nabídne každý víkend dva až tři přenosy. Ragby jako takové se do programu Novy Sport dostalo teprve loni na podzim v podobě přenosů nejvyšší anglické profesionální soutěže AVIVA Premiership. V březnu také na Nově Sport odstartuje nová sezóna závodů Formule 1 a Moto GP, ale také Formule GP2. Z fotbalu stanice nabídne přenosy zápasů Champions League (dva zápasy týdně, přenosy dostupné i na webu Voyo.cz), domácí Gambrinus ligy (vždy v pátek od 20:05 hod.), francouzskou a portugalskou ligu.

Z hokeje budou pokračovat přenosy ruské KHL, a to každé pondělí, pátek a v sobotu, dále čtvrteční přenos vybraného zápasů domácí Tipsport Extraligy a čtyři přímé přenosy týdně z kanadsko-americké NHL. Jaro přinese na Novu Sport také tenisové turnaje ATP World Tour golfové turnaje Euro PGA. Z ostatních sportů stojí za zmínku zachování nedělních přenosů basketbalové NBA. Vysílací práva pro Ragby Six Nations jsme získali i na internet, takže přenosy rugbových zápasů budou dostupné i tam, sdělil ředitel sekce internetu televize Nova Pavel Krbec. Sledování by mělo být bezplatné, podobně jako u internetových přenosů vybraných zápasů fotbalové Champions League.

Nova Sport HD screenshot

Pro fanoušky anglické fotbalové Premier League nemá Nova Sport ani letos na jaře dobré zprávy (Foto: DigiZone.cz)

Chystáme další tematické televize, potvrdila Nova

Během tiskové konference zástupci Novy několikrát zmínili, že připravují projekty nových tematických stanic. Interně pracujeme na projektech dalších kanálů, na několika kanálech. Osobně si myslím, že minimálně jeden z těchto kanálů bude připraven tak, abychom ho mohli spustili, jakmile to bude potřeba, prohlásil generální ředitel Novy Jan Andruško. Koncem minulého týdne si provozovatel Novy, společnost CET 21, zažádala u patentového úřadu o registraci ochranných známek k názvům Nova Doma, Nova Lady, Nova Kids, Nova Hobby, Nova Cartoon, Nova Family a Nova Music. Nejvážnějším kandidátem na zahájení vysílání je ženský kanál Nova Doma, který by navázal na stejnojmennou TV Doma na Slovensku či v Chorvatsku, kde stejně jako Novu provozuje skupina CME.

Formát TV Doma vychází z rumunské stanice Acasa TV, kterou pro CME zakládal její dnešní prezident a generální ředitel Adrian Sarbu. Stejně se Nova v minulosti inspirovala od programu Pro Cinema, když připravovala vlastní kanál Nova Cinema. Přípravou na ženský kanál by mohlo být i nasazení turecké telenovely Tisíc a jedna noc na hlavní program Novy, které by mohla televize považovat za určitý test síly cílové skupiny TV Doma. Jak jasně víme, televizní trh letos vypadá jinak než před rokem nebo dvěma. Narostl podíl malých televizí, takže je jasné, že dopad na lídra trhu byl větší než na ostatní. Proto jsme zvolili multikanálovou strategii. Je to lepší pro diváka, má větší výběr a nutí nás to k tomu, abychom byli více konkurenceschopní, řekla šéfka programu Alex Ruzek.

TK Nova jaro 2011 - Jan Andruško

Nova bude pokračovat v multikanálové strategii, máme rozpracované projekty několika nových tematických stanic. Jedna může odstartovat okamžitě, prohlásil šéf Novy Jan Andruško. (Foto: TV Nova)

BRAND24

O čem Nova nemluvila: konec Mr. GS, Expozitura a Soukromé pasti

Jan Andruško také zopakoval zájem Novy o naplnění jejího vlastního multiplexu pro zemské digitální vysílání. Odmítl však upřesnit, zda se nové tematické kanály, které Nova připravuje, objeví v zemském digitálním vysílání, nebo pouze na kabelu a satelitu jako Nova Sport a MTV. Během tiskové konference také nepadlo jediné slovo o tom, že na Nově končí zábavný pořad Mr. GS s Michalem Suchánkem a Richardem Genzerem, kteří měli pro Novu připravit nový pořad Partička, ale přesunuli se s ním na Primu, ani o pozastavení výroby pořadu Stahovák s Vojtou Kotkem a Jirkou Mádlem. Nejasný je také osud krimiseriálu Expozitura, který má Nova hotový od roku 2008.

Dalším seriálem, jehož další řadu Novu natáčela, ale dosud není jisté, kdy se dostane do vysílání, jsou Soukromé pasti. Podle programové ředitelky Alex Ruzek se momentálně vyrábí čtyři nové díly. Na upřesňující dotaz novinářů, jak to tedy je, protože dva díly nové řady mají být už dávno hotové, Ruzek odpověděla: Dva díly máme hotové a na dvou právě pracujeme. Jejich nasazení do vysílání ale programová šéfka Novy nekomentovala.

Které jarní novinky v programu Novy vás nejvíce oslovily?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).