Hlavní navigace

Nova slaví osmnáctiny. Stále je jedničkou, ale už ne tak silnou

4. 2. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Televize Nova si dnes připomíná 18 let od svého startu. Na komerční stanici v českých podmínkách už je to slušná doba. Od doby, co ji vedl tehdejší generální ředitel Vladimír Železný, se značně proměnila. Zatímco za Želeného byli diváci zvyklí na řadu estrádních pořadů, příchodem dnešního generálního ředitele České televize Petra Dvořáka na Nově nastala éra seriálů typu Ulice, Ordinace v růžové zahradě a podobně. Přesto, že i po 18 letech zůstává nejsledovanější stanicí v zemi, digitalizace její prvenství značně oslabila.

Nova oslaví osmnáctiny speciálním programovým schématem

Speciálně upravené vysílací schéma připravila na dnešek 4. února televize Nova. Právě v tento den totiž slaví 18. výročí zahájení svého vysílání. Diváci se mohou těšit na speciální narozeninový program složený ze živě vysílaného narozeninového pořadu „18 je jen začátek!“ a nejoblíbenějších epizod pořadů jako jsou Comeback, Soukromé pasti nebo Kriminálka Anděl, přiblížila Marie Fianová z tiskového oddělení Novy. Hlavním tahákem narozeninového vysílání pak bude televizní premiéra nové české pohádky Čertova nevěsta od režiséra Zdeňka Trošky, kterou Nova nasadí v hlavním vysílacím čase od 20 hodin. Právě kvůli ní konkurenční Prima family posunula o týden start svojí soutěže Aréna národů. V rámci živých vstupů 18 je jen začátek! ze studia na pražském Barrandově vystoupí 18členný bigband Laura a její tygři, 18letá stříbrná Česko-slovenská SuperStar Gabriela Gunčíková nebo Karel Gott s písní, kterou poprvé na pódiu zpíval právě ve svých 18 letech.

Jan Potůček: Nova připravila na sobotu speciální program k 18 letům svého vysílání
Jan Potůček: Nova vydala k 18. výročí zahájení vysílání časopis. Stáhněte si ho!

CS Link a Skylink provedli megapřeladění

Masivní přelaďování pro své zákazníky přichystaly na přelom ledna a února obě české satelitní služby působící na pozici 23,5 stupně východně, tedy CS Link a Skylink. Satelitní vysílání se neustále vyvíjí, přibývají nové programy, rozšiřuje se nabídka HDTV, končí smluvní vztahy se satelitními společnostmi a podobně. Pokud chce satelitní platforma držet krok s tímto vývojem, musí čas od času udělat významnější změnu vysílacích parametrů. S každou změnou bývá spojena potřeba přeladit satelitní přijímač. Abychom četnost přelaďování minimalizovali, spojili jsme několik potřebných změn do jednoho časového okamžiku, uvedl člen představenstva Jaromír Glisník ze společnosti TradeTec, která je zástupcem Skylinku v České republice. Přelaďování u Skylinku se týkalo celkem 16 televizních stanic, mezi nimiž nechyběla ani Nova nebo její HD verze a Prima Cool. Transpondér změnily všechny slovenské programy ve Skylinku, vysílací pozice 23,5 stupně východně se neměnila. Masivní přelaďování se dotklo statisíců diváků satelitní televize.

Skylink a CS Link - paraboly

Společné přelaďování zvládli satelitní operátoři CS Link a Skylink, zdá se, bez větších problémů. (Fotomontáž pro DigiZone.cz: Čestmír Polák)

Jan Potůček: Poslední den před velkým přelaďováním v satelitním Skylinku a CS Linku
Lukáš Polák: Přeladění CS Linku a Skylinku bude probíhat šest hodin. Víme víc
Lukáš Polák: Towercom uvede v noci do provozu satelitní středisko na Barrandově
Lukáš Polák: Nova na původní frekvenci Skylinku pravděpodobně až do března
Lukáš Polák: Satelitní CS Link se Skylinkem provedli „megapřeladění“. Byli jste připraveni?

RTA ke konci února skončí

Studia Regionální televizní agentury (RTA), která se do konce minulého roku připojovala do celostátního vysílání televize Prima, oficiálně ukončila svoji činnost a propustila všechny zaměstnance a spolupracovníky. Firmu ke konci února opustí i její výkonný ředitel Pavel Zuna, který to potvrdil zpravodajské agentuře ČTK. Podle jeho slov se nyní majitel RTA hodlá soudit se státem o neochráněné investice. V provozní rovině to skončilo a vše se bude řešit v právní rovině, kde se otevřely nové možnosti. V této oblasti ale nejsem kompetentní mluvit, uvedl Zuna. Majitelem RTA je od loňského října britská společnost Malcolm & Whitacker Recovery, která jmenovala do funkce předsedy představenstva RTA Tomáše Vališe, blízkého spolupracovníka šéfa a většinového vlastníka investiční skupiny PPF Petra Kellnera. Spekuluje se o tom, že majitelem Malcolm & Whitacker Recovery je menšinový akcionář PPF Jiří Šmejc.

Pavel Zuna, ředitel TV - rozhovor pro Česká média

Pavel Zuna byl v celé kauze (ne)vysílání Regionální televizní agentury (RTA) s největší pravděpodobností pouze loutkou. (Repro foto: Česká média)

Jan Potůček: RTA definitivně skončila, Pavel Zuna z ní odejde ke konci února

Stručně

Přibližně čtvrt minuty po půl šesté večer zahájila 1. února své ostré vysílání regionální televize Genus Plus, jejíž program bude primárně určen pro oblast Liberecka, Trutnovska, ale i významné části východních Čech. Signál je šířen z lokalit Ještěd a Černá hora. Program se stal součástí multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group (CDG) spolu s Primou love a Rádiem Proglas. Vizuální kvalita stanice bohužel není příliš dobrá.

Lukáš Polák: Stanice Genus Plus zahájila své vysílání z Ještědu a Černé hory

V souvislosti s velkým přeladěním, které proběhlo v noci z úterý na středu u satelitních služeb CS Link a Skylink, došlo také k viditelnému navýšení kvality obrazu u plnoformátového kanálu Nova v jeho verzi s vysokým rozlišením (HDTV). Pokud má divák tu možnost, může si udělat vlastní srovnání například u Novy HD v pozemním multiplexu 4 a tohoto kanálu u již zmiňovaných operátorů.

Lukáš Polák: Nova HD navýšila obrazovou kvalitu v satelitním CS Linku a Skylinku

Německý operátor Kabel Deutschland ukončil k 1. únoru 2012 šíření svého signálu prostřednictvím satelitní pozice 23,5 stupně východně. V praxi to znamená, že na tomto odbytišti, které mimo jiné využívají i česko-slovenští operátoři CS Link a Skylink, už zmizely téměř všechny programy této společnosti. Aktivní zůstává prozatím nabídka asi dvaceti programů. Ty měly být podle původních informací odpojeny, prozatím tu však zůstávají.

Lukáš Polák: Z pozice CS Linku a Skylinku odešel operátor Kabel Deutschland

satelitní parabola

Pozici 23,5 stupně východně opustil kabelový operátor z Německa. (Foto: archiv)

Nikoliv jeden, ale dva volné televizní kanály může divákům v budoucnu nabídnout televize Nova. V rozhovoru pro sobotní vydání deníku MF DNES z minulého týdne to prozradil její generální ředitel Jan Andruško. Máme připravený Kanál 5 i Kanál 6. Ale kdy přesně s tím přijdeme, ještě není finálně rozhodnuto. Zabrzdila nás chmurná vyhlídka z druhé poloviny loňského roku – kde je Evropa, co čeká eurozónu, uvedl Andruško.

Lukáš Polák: Máme připraveny dva nové kanály, prozradil šéf Novy Andruško

Tematický kanál Fine Living Network, který má ve své nabídce například největší kabelový operátor u nás, společnost UPC Česká republika, se k 1. únoru proměnil na Fine Living. V minulosti mohli diváci tuto stanici znát jako Zone Club. Změnu provedla společnost Chello Central Europe (CCE), která je jejím provozovatelem, napříč všemi teritorii, kde působí.

Lukáš Polák: Stanice Fine Living Network se změnila na Fine Living

cif 24 - early cena - média

Regionální televize, které se do konce minulého roku připojovaly do celostátního vysílání televize Prima a přijaly nabídku pokračovat v tomto modelu na ženském kanálu Prima love, se od 1. února přesunuly do multiplexu 3, kde tento program vysílá. Nově je diváci naladí každé všední ráno od 6:45 do 7:25 a podvečer od 17:30 do 17:55 hod. Na svém webu o tom informuje TV Morava, která nabídku Primy love přijala společně s TV Vysočina.

Jan Potůček: TV Morava obnovila vysílání z Pradědu, ale už jen na Primě love

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).