Hlavní navigace

Nové datacentrum pro Seznam.cz postaví Altron, zatím se ale neví kde

28. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Seznam.cz
Firma v druhém kole tendru porazila společnost Pronix a stala se tak generálním dodavatelem stavby, pro kterou Seznam.cz nyní hledá vhodné pozemky.

První zprávy o tom, že Seznam.cz plánuje postavit vlastní datacentrum se objevily u před více než rokem. Loni v říjnu ukončila firma první kolo tendru, kterého se účastnilo celkem deset uchazečů a vybrala do finálového klání společnosti Altron a Pronix. Obě úspěšné společnosti dostaly následně za úkol vytvořit návrh technologického řešení připravovaného datacentra (energetickou náročnost, systém chlazení či způsob napájení).

Celkový vítěz měl být znám začátkem letošního roku, vyhlášení výsledků ale nabralo téměř půlroční zpoždění. Seznam se nakonec přiklonil k návrhu společnosti Altron, která se tak stala generálním dodavatelem stavby.

Kde nové datacentrum Seznamu vyroste, není zatím zřejmé. Firma v současné době hledá pro stavbu vhodné pozemky. Jisté je jen to, že Seznam chce vybudovat datacentrum v okolí Prahy. Definitivně jasno o lokalitě by mělo být na podzim.

BRAND24

Už dříve se v médiích objevily informace, že náklady na stavbu a vybavení datacentra by mohly dosáhnout 400 milionů korun. Podle tiskové mluvčí Seznamu Ireny Zatloukalové je ale nyní předčasné odhadovat celkové náklady. Záležet totiž bude na několika faktorech, například na ceně pozemku. Firma také zatím nemá jasno v tom, zdali na vybudování datacentra bude žádat dotaci z evropských fondů. I o této variantě totiž v minulosti hovořil výkonný ředitel Seznamu Michal Feix.

Zdroj: Seznam blog

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).