Hlavní navigace

NSA zkoumá komunikaci lidí až natřikrát „vzdálených“ od podezřelého

18. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pronesl to včera v Kongresu zástupce jejího ředitele. Všechny lidi na světě přitom v průměru spojují 4,74 spojení, vyšlo v roce 2011 výzkumníkům z Milánské univerzity.

Analytici NSA zkoumají komunikaci lidí vzdálených až tři „spojení“ od podezřelého, pronesl včera při slyšení v americkém Kongresu Chris Inglis, zástupce ředitele NSA (národní bezpečnostní agentury).

Ti, se kterými se bavil podezřelý, jsou prvním „krokem“ v pomyslné síti. I jejich komunikaci agenti zkoumají; kontakty, na které přitom narazí, jsou druhým pomyslným krokem. Že se i jejich komunikace vyhodnocuje, to se vědělo už v červnu. Nyní zaznělo, že přinejmenším někdy se jde ještě o krok dále a zkoumá se komunikace ještě těch lidí.

Je to o krok navíc například oproti „přátelům přátel“, jak je znáte z Facebooku. Třetí spojení ukazuje například LinkedIn, a s trochu větší osobní sítí do nich spadá kdekdo.

V roce 2011 přitom výzkumníci z Milánské univerzity zveřejnili, že podle jejich zjištění dělí (anebo spojuje) kterékoli dva lidi na světě v průměru jen 4,74 spojení. To se zdá být výrazně méně než šest spojení, které v roce 1967 popularizoval na základě svého výzkumu psycholog Stanley Milgram. Snad k tomu přispěl internet a lepší možnosti cestování.

MMF24

Na slyšeních v Kongresu se zástupci NSA, FBI a dalších bezpečnostních složek snaží obhájit rozsah své výzvědné činnosti. Ve hře je pro ně to, že takzvaný „Patriot Act“ — zákon zavedený po 11. září 2001, usnadňující „boj proti terorismu“ — nyní platí pouze do roku 2015 a bude se tedy v dohledné době jednat o jeho prodloužení. Někteří přítomní zákonodárci přitom vyjádřili názor, že agentury zákon překračují a že pravidla, podle kterých patrně postupují, se musí změnit.

Zdroj: The Atlantic Wire

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).