Hlavní navigace

O budoucnosti projektů Prism a Ubiquity

24. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V posledních dnech se objevily novější informace k experimentálním projektům Prism a Ubiquity z produkce Mozilla Labs. Rozšíření Prism, které usnadňuje každodenní používání webových aplikací, je nyní kompatibilní s novým prohlížečem Mozilla Firefox 3.6. Matthew Gertner za tým vývojářů projektu Prism prozradil, že se nyní chtějí odklonit od vývoje samostatné aplikace využívající XULRunner. V budoucnu by samostatný Prism měl vycházet přímo z upraveného Firefoxu, což mj. zajistí mnohem lepší…

V posledních dnech se objevily novější informace k experimentálním projektům Prism a Ubiquity z produkce Mozilla Labs. Rozšíření Prism, které usnadňuje každodenní používání webových aplikací, je nyní kompatibilní s novým prohlížečem Mozilla Firefox 3.6. Matthew Gertner za tým vývojářů projektu Prism prozradil, že se nyní chtějí odklonit od vývoje samostatné aplikace využívající XULRunner. V budoucnu by samostatný Prism měl vycházet přímo z upraveného Firefoxu, což mj. zajistí mnohem lepší kompatibilitu s rozšířeními. Z principu to nezní jako špatný nápad. Matthew Gertner jako příklad uvádí možnost spolupráce s Weave Sync kvůli synchronizaci dat z uživatelského profilu. (Mozilla Labs)

V případě Ubiquity je zatím s Firefoxem 3.6 kompatibilní jen větev 0.1. Přizpůsobení větve 0.5 je prý náročnější, takže zatím mají uživatelé smůlu. Není zrovna jasné, co bude s Ubiquity dále. Tvůrci projektu připomínají, že od začátku jde o experiment, jehož cílem je výzkum a nikoliv vytvoření konkrétního produktu. Projekt by měl být alespoň částečně zúročen ve Firefoxu 4.0 (stejně jako Prism), ale rozhodně nepůjde o plnohodnotnou integraci stávajícího samostatného rozšíření. Už dříve se vývojáři nechali slyšet, že je třeba najít jednodušší koncept, který půjde předložit široké uživatelské veřejnosti. (Mozilla Labs)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).