Hlavní navigace

O dokrývačích multiplexu 1 v západních Čechách se rozhodne do půl roku

23. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
23. 12. 2008

V horizontu tří až šesti měsíců by měla Česká televize rozhodnout o tom, zda a kde v západní části České republiky zprovozní digitální opakovače a dokrývače svého veřejnoprávního multiplexu. Uvedl to Karel Moulík, systémový inženýr ČT, na pravidelném setkání redakce serveru DigiZone.cz se zástupci operátorů zemských digitálních sítí 1, 2 a 3.

ebf - partner 1

ČT již spustila všechny plánované vysílače základní sítě multiplexu 1 v územní oblasti Plzeň. Kromě hlavního vysílače Krašov jde o domažlický Vraní vrch, chebskou Zelenou horu a jáchymovský Klínovec. Diváci v některých lokalitách, například Mariánských Lázních, si ale stěžují na nedostatečné pokrytí. Podle Moulíka nyní ČT provede měření intenzity pole ve sporných oblastech a bude se muset rozhodnout, kde se jí vyplatí zprovoznit pozemní dokrývače.

Moulík již dříve řekl, že si ČT musí ujasnit, pro jak velký počet diváků se jí vyplatí spouštět finančně náročný dokrývač, a kde divákům doporučí, aby příjem televizního signálu řešili pomocí satelitu. Pro toto období se snažíme zachovat analogové dokrývače, aby veřejná služba byla zachována alespoň ve stávajícím rozsahu. Je třeba si uvědomit, že stávající síť analogových převaděčů vznikala v období, kdy nebyly k dispozici alternativní zdroje televizního vysílání jako je družice, kabelové rozvody, IPTV a internet, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).