Hlavní navigace

O2 plní sliby. Podává žalobu na ČTÚ kvůli údajné nečinnosti

7. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: O2
Spory s dlužníky jsou jádrem sporu mezi regulátorem a operátorem Petra Kellnera. Za zmatky jsou ale odpovědné spíš vlády, které několikrát změnily svá rozhodnutí.

„My jsme vás varovali,“ může si O2 mumlat pod základnové stanice. Operátor už v lednu pohrozil Českému telekomunikačnímu úřadu žalobou kvůli prodlení s řešením sporů s dlužníky. A nebyla to planá hrozba, po devíti měsících je to tu

Vzhledem k tomu, že Český telekomunikační úřad byl v některých případech v nečinnosti s rozhodováním desetitisíců sporů s dlužníky i několik let, došlo ke znehodnocení dlužných částek. Tím vznikla společnosti O2 Czech Republic škoda, která přesahuje výši 250 milionů korun. Přestože zákon stanoví jasné lhůty pro vydání rozhodnutí, byly tyto lhůty násobně překračovány. ČTÚ odmítl vyhovět žádosti O2 o náhradu škody a nemajetkové újmy, proto byla společnost O2 nucena se se svým nárokem obrátit na soud a na ČTÚ podala žalobu.

Regulátor se brání a podle mluvčího Martina Drtiny nemohla vyčíslená a uplatněná škoda vzniknout, respektive její vznik není možné považovat za prokázaný. „Úřad musí odmítnout tvrzení, že se vždy jedná o jednoduché spory. ČTÚ je nucen v řízení nepřiznávat operátorům například nezákonně sjednané smluvní pokuty, které operátoři zhusta v minulosti požadovali po svých účastnících,“ tvrdí Drtina. 

BRAND24

Úřad se také dlouhodobě brání s tím, že je v tom v podstatě nevinně. Nahromadily se mu totiž případy z doby, kdy se měla tato agenda přesunout na soudy. Podle rozhodnutí vlády z roku 2011 se měly spory o faktury od ČTÚ k soudům přesunout už od roku 2014. Jenže několik měsíců před koncem roku 2013 vláda záměr změnila a agendu vrátila zpět úřadu. Ten ovšem mezitím propustil část zaměstnanců, kteří měli agendu na starosti, a musel je znovu nabrat.


Autor: ČTÚ

Na ČTÚ se tak nastřádalo skoro 400 tisíc nerozhodnutých žádostí. Úřad se od té doby snaží deficit smazat. Loni v dubnu kabinet znovu schválil plán na převod agendy na soudy. Jenže letos na jaře vláda po protestech soudců a ministerstva spravedlnosti opět otočila: agenda tak má opět zůstat ČTÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).