Hlavní navigace

Spory o nezaplacené faktury bude dál řešit ČTÚ, nabírá 200 nových zaměstnanců

24. 7. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Řešení peněžitých sporů mezi zákazníky a operátory, které se mělo od nového roku přesunout k soudům, zatím zůstane v kompetenci Českého telekomunikačního úřadu.

Je to dobrá zpráva pro všechny, kdo se na Český telekomunikační úřad obrátili se sporem o vyúčtování telekomunikačních služeb. Po měsících průtahů, za které se  na ČTÚ nahromadilo neuvěřitelných 390 tisíc nevyřešených podání, by se měl zadrhnutý systém opět rozjet.

V následujících týdnech totiž ČTÚ přijme 200 nových úředníků, kteří se řešením sporů začnou zabývat. A úřad předpokládá, že se mu s jejich pomocí podaří všechna řízení brzy vyřešit.

Je to otočka o 180 stupňů – ještě před několika týdny totiž platilo rozhodnutí vlády z roku 2011, že se tato agenda už od začátku roku 2014 přesune k soudům. ČTÚ už také na začátku letošního roku propustil prvních 50 zaměstnanců, kteří měli agendu účastnických sporů na starosti a výpovědi pro dalších 50 chystal na nadcházející měsíce.

Vzhledem k tomu, že ale poslanci zřejmě nestihnou projednat novelu zákona o elektronických komunikacích, která má řešení účastnických sporů na soudy převést, přijala vláda na začátku července usnesení č. 528 (PDF), ve kterém celý proces dočasně zastavila.

Dočasné řešení

Na konec roku naplánované propuštění padesátky úředníků se odvolává a ČTÚ jich naopak nových 200 přijme. A to hned – úřad už v půlce července na svém webu vypsal na nová místa výběrová řízení.

„Úřad by s účinností od 1. srpna 2013 měl mít k dispozici na řešení agendy rozhodování sporů o peněžité plnění celkem 250 zaměstnanců. Finanční prostředky na tyto zaměstnance má Úřad přiděleny do konce roku 2013 s tím, že finanční prostředky na další roky budou nárokovány jako nadpožadavek v rámci návrhu státního rozpočtu na rok 2014 a střednědobých výhledů na roky 2015 a 2016,“ potvrdil Lupě mluvčí ČTÚ František Malina.

Podle ČTÚ jde ale pouze o dočasné řešení, s čímž souvisí i podoba smluv, které úřad s novými zaměstnanci uzavře. „Padesát zaměstnanců bude přijato na dobu neurčitou a 150 zaměstnanců bude přijato na dobu určitou, a to do konce roku 2013 s výhledem na uzavření smlouvy na dobu určitou až na tři roky v případě, že nárokované finanční prostředky budou v kapitole Úřadu státního rozpočtu na rok 2014 alokovány,“ vysvětluje Malina.

Kdo bude rozhodovat

Do budoucna se totiž bude ČTÚ dál snažit o to, aby se agenda účastnických sporů přesunula k soudům. Podle předchozího předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka i jeho nástupce Jaromíra Nováka totiž úřadu řešení sporů nepřísluší.

„Je to agenda, při které dochází zbytečně k dublování činností, protože v současné době spousta uživatelů platí SMSkou jízdné v MHD nebo provádí jiné platby. To už ale nejsou služby elektronických komunikací, které by mohl řešit ČTÚ, ale musí je již dnes řešit soud. Takže pokud zákazník neuhradí fakturu, na které jsou jak položky za služby elektronických komunikací, tak i takovéto jiné položky, tak se proces řešení sporů již dnes rozdvojuje. Přitom procento takto duplicitních věcí se neustále zvyšuje, s tím, jak stále více lidí používá svůj mobil i jako platební prostředek,“ argumentoval v červnovém rozhovoru pro Lupu Jaromír Novák.

„Úřad je jedinou výjimkou ze skupiny evropských regulátorů, který řeší dlouhodobě spory mezi operátory a spotřebiteli v oblasti dlužných úhrad. V rámci EU tyto spory (stejně jako spory o dlužná plnění za služby dodávky elektrické energie, vody apod.) jsou řešeny obecnými soudy, nikoli regulačními úřady. Tato agenda nemá žádnou vazbu (ani zpětnou) na regulační aktivity ČTÚ,“ doplňuje také mluvčí Malina.

cif 24 - early cena - média

Soudci a Ministerstvo spravedlnosti jsou ale proti. „Ministerstvo považuje za nejvhodnější ponechání současné úpravy rozhodování těchto sporů Českému telekomunikačnímu úřadu, a to i s ohledem na evropskou legislativu, která žádá mimosoudní, nenákladné a rychlé řešení těchto sporů. Toto řešení je z hlediska Ministerstva spravedlnosti vhodné zachovat i po roce 2014,“ uvedl první náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák.

Soudci také namítají, že po novém roce budou mít plné ruce práce s přechodem na nový Občanský zákoník, který do českého práva přináší zásadní změny. Přidávat soudům v této situaci další desítky tisíc sporů je podle nich nerozum.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).