Hlavní navigace

Óčko uvažuje o přechodu do standardu MPEG-4, vysílalo by v něm na satelitu

12. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Součástí jednání, která zástupci Óčka zahájí na konci srpna s lucemburským operátorem SES, bude i možná satelitní distribuce kanálů Óčko Gold a Óčko Expres HD.

Vedení hudební televize Óčko uvažuje nad tím, zdali stávající vysílání tohoto programu ve standardu MPEG-2 nepřevést na satelitu Astra do modernějšího kódování MPEG-4/AVC. Serveru DigiZone.cz to řekl technický ředitel stanice Lukáš Hnilička. Divákům by to pochopitelně přineslo jedině plusy. Při totožném datovém toku by de facto ve standardu MPEG-4 došlo k navýšení obrazové kvality, popsal Hnilička a dodal: Otázkou ovšem je, zdali naši diváci, kteří přijímají signál ze satelitu Astra, jsou na tento krok připraveni.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Óčko Expres HD doplní v pražském DVB-T Primu Cool HD, celoplošné zatím nebude

Postupný přechod některých televizních stanic do modernějšího standardu MPEG-4/AVC není žádným překvapením a je trendem posledních přibližně dvou let. Na straně diváka by to ale pochopitelně znamenalo, že by musel mít televizor, případně set-top-box, který toto vysílání umí zpracovat. Distribuce prostřednictvím pozemních vysílačů by se přechod na MPEG-4 netýkal. Óčko v obou formách distribuce vysílá nekódovaně, na satelitu Astra 3B navíc v plném PALu, tedy rozlišení 720×576, v DVB-T pouze  544×576.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Óčko získalo licenci pro třetí kanál Óčko Expres. Překvapivě je celoplošná pro DVB-T

Na konci srpna by měli zástupci hudební televize Óčko a lucemburského satelitního operátora SES zasednout za společný jednací stůl a diskutovat o další budoucnosti „Óčko family“ na pozici 23,5 stupně východně. Óčko pochopitelně budeme dále na satelitu Astra 3B šířit a přidat k němu chceme i nové kanály, tedy Óčko Gold a Óčko Expres, sdělil šéf techniky Óčka. Druhá jmenovaná televize bude vůbec prvním kanálem z této rodiny, který bude dostupný od svého startu ve standardu MPEG-4/AVC a navíc formátu HD. Po těchto kanálech je mezi satelitními diváky velká poptávka. Uvidíme, jaké budou obchodní podmínky, uvedl Hnilička.

Vadilo by vám, kdyby Óčko vysílalo na satelitu Astra ve standardu MPEG-4?

  • Určitě vadilo
    12 %
  • Ne, přechod do standardu MPEG-4/AVC chápu jako logický krok
    67 %
  • Přijímám Óčko v satelitní službě freeSAT
    2 %
  • Nemám satelit
    16 %
  • Nevím
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).