Hlavní navigace

Óčko už testuje hybridní vysílání, některé přijímače s ním mají ale problémy

3. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

UVNITŘ GALERIE – Zkušební vysílání HbbTV probíhá zatím s prodejem hudby u stanice Óčko Expres. Případné rozšíření o další služby bude záležet na zájmu diváků o tuto technologii.

Rodina hudebních kanálů Óčko spustila v uplynulých dnech, konkrétně na konci loňského roku, hybridní vysílání HbbTV, které propojuje svět klasické televize a internetu. Stalo se tak konkrétně u stanice Óčko Expres, jež je dostupná prostřednictvím Regionální sítě 12 společnosti České Radiokomunikace. Podle Lukáše Hniličky, technického ředitele rodiny hudebních kanálů, ale jde prozatím o zkušební vysílání, které bylo spuštěné na jiné bázi, než je standardem. Řešení, které by nabídl multiplex 3, zatím stále nebylo nasazeno.

K TÉMATU: Óčko využije pro podporu prodeje hudby kromě HbbTV i web a Facebook

Jiné technologické řešení má však za následek, že některé přijímače (set-top-boxy i televizory) neumějí HbbTV vůbec zobrazit. Přesvědčila se o tom i redakce DigiZone.cz, která tuto službu využívá na jednom z boxů VU+ s operačním systémem Linux. Ten vůbec signalizaci této technologie na Óčku Expres nedetekuje a tudíž se tváří, jako by součástí signálu vůbec nebyla. Stejnou zkušenost potvrdil v diskusním fóru i náš čtenář Miloslav Soška u televizoru Sharp z roku 2011. Ten však má problém podle jeho slov i s HbbTV České televize.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Podívejte se na hybridní aplikaci, kterou televize Óčko nasadí během několika dní

V současné době se nejedná o definitivní stav a nasazení na kanály Óčko a Óčko Gold do multiplexu 3 ještě neproběhlo. V blízké době bychom to ale pochopitelně chtěli změnit. O tom, že se ale na některých přijímačích naše hybridní vysílání vůbec nezobrazuje, jsem nevěděl, řekl DigiZone.cz technický ředitel tematických stanic a dodal, že pro testy používá technické oddělení stanic televizory Panasonic, kde je prý vše bez problémů. Óčko prozatím na technologii HbbTV testuje pouze prodej hudby. Případné rozšíření o další prvky bude záležet na zájmu diváků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).