Hlavní navigace

Odstranění informace o členství Ladislava Špačka v KSČ z Wikipedie neprošlo

11. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pouze pár minut zůstala stránka Wikipedie o Ladislavu Špačkovi bez informace o členství v KSČ.

V pátek 8. srpna večer kdosi s účtem nazvaným „Ladislavspacek“ smazal ze stránky Ladislav Špaček na Wikipedii jeden odstavec, který informoval o členství Ladislava Špačka v KSČ. O pár minut později byla změna zrušena, takže předmětný odstavec stále na Wikipedii najdete.

Okolo změny se ve Wiki vede zajímavá diskuze, ve které „Ladislav Špaček“ žádá o respektování svého přání, aby v jeho veřejném profilu nebyly uváděny „čtvrt století staré soukromé údaje“. Argumentuje také tím, že není politik a že nikam nekandiduje. V jednom z pozdějších příspěvků dodává, že se tím už hodně natrápil a namítá, že ačkoliv je informace „zazdrojovaná“, tak poškozuje jeho pověst a práci.

cif 24 - early cena - média

Připomeňme, že česká Wikipedie už má za sebou například poměrně ostře viditelný případ, kdy mluvčí Prahy 5 smazal z Wikipedie kritiku Milana Jančíka, tehdejšího starosty Prahy 5. Omlouval to tehdy tím, že to udělal „omylem“.

Výsledkem podobných aktivit je samozřejmě zpravidla přesně to, co se ukazuje i na tomto příkladu. Zatímco odstavec kdesi ve Wikipedii informující o něčem, co  v minulosti „bylo“, příliš pozornosti nevyvolá, snaha o jeho smazání způsobí přesný opak. Informace doputuje i k lidem, kteří by se o tom jinak nedozvěděli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).