Hlavní navigace

OLPC počítá pro XO 1.5 s Fedorou 11 i Gnome

20. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

O novém připravovaném modelu levného notebooku XO nadace One Laptop Per Child (OLPC), který nese označení XO 1.5, jsou známy další informace. Chris Ball prezentoval softwarové plány nadace OLPC pro XO 1.5, které počítají s operačním systémem Fedora 11. Nepůjde o prý žádný derivát, ale o Fedoru 11 v plné kráse. Standardně sice notebooky XO 1.5 nabídnou opět rozhraní Sugar, ale uživatelé budou moci sáhnout i po Gnome, což prý mají ocenit hlavně starší děti a studenti. Rozhraní Sugar se věnoval…

O novém připravovaném modelu levného notebooku XO nadace One Laptop Per Child (OLPC), který nese označení XO 1.5, jsou známy další informace. Chris Ball prezentoval softwarové plány nadace OLPC pro XO 1.5, které počítají s operačním systémem Fedora 11. Nepůjde o prý žádný derivát, ale o Fedoru 11 v plné kráse. Standardně sice notebooky XO 1.5 nabídnou opět rozhraní Sugar, ale uživatelé budou moci sáhnout i po Gnome, což prý mají ocenit hlavně starší děti a studenti. Rozhraní Sugar se věnoval článek Sugar: nenápadně důležitá revoluce v GUI z našeho sesterského serveru Root.cz.

O plánované hardwarové výbavě notebooků XO 1.5 jsme vás již informovali. Připomeňme alespoň ve stručnosti, že OLPC tentokrát vsadí na procesory Via s taktem až do 1 GHz, čipovou sadu VX855, flash paměť o kapacitě 4 GB (volitelně až 8 GB) a 1 GB operační paměti. Fedora 11 by tedy na XO 1.5 neměla mít žádné problémy s výkonností. Uvidíme, jestli se s notebooky XO 1.5 podaří OLPC konečně významněji prorazit. Předchozí modely velkou díru do světa i přes nemalé ambice bohužel neudělaly. Svou roli sehrála i cena, která už dávno přesáhla hranici kdysi „stodolarového notebooku“. Navíc obchodnímu modelu Give One, Get One příliš nehraje do karet rychlý nástup netbooků. (Root.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).