Hlavní navigace

Ombudsman z minulého století

8. 1. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Možná si ještě pamatujete vzrušení, jež se internetové veřejnosti zmocnilo v době projednávání zákona o elektronickém podpisu a zejména v okamžiku jeho schválení. Jaká úleva! Příští rok už budeme moci odesílat daňová přiznání e-mailem! Cha - to těžko.
Jak se ukazuje, schválení zákona o elektronickém podpisu bylou nutnou, zdaleka ovšem ne jedinou potřebnou podmínkou k tomu, abychom na Českou republiku mohli koukat jako na osvícený technologický předvoj lidstva. Spíše jako by se jednalo o výjimku potvrzující pravidlo, spáchanou ve stavu lehké ztráty nepříčetnosti státních orgánů. Pár certifikačních autorit bychom sice už měli, ale k čemu jsou? Snad prý silniční daň bude možné už letos vyřídit elektronickou cestou, ale jinak… Jaksi se pozapomnělo na jakési prováděcí předpisy a zdá se, že ty už se na výsluní mediálního zájmu jen tak hřát nebudou a snadno se tak stanou další obětí byromašinerie.

Podobně i centrální adresa, která se podle všech náznaků a tiskových konferencí měla stát pupkem erárního internetu, je momentálně státní správě spíše pro ostudu a pro prezentaci zbytečného mrhání rozpočtovými prostředky.

Well, čerstvě do domácího státoprávního zvířetníku přibyl i comicsový hrdina Ombudsman, supergeroj, který se dokáže zastat slabých a utlačovaných celé české republiky, od hlavního města až po nejzazší vísku. Úkol vpravdě nadlidský, není tedy divu, že jím rada moudrých pověřila právě legendárního Ombudsmana (tenhle prý dokonce umí i létat).

Protože pořádek ale muší bejt, je třeba superhrdinovi jasně zákonem vymezit, na jaká volání o pomoc smí reagovat a na jaká již nikoli. Zafunguje tedy osobní návštěva v jeho tajném sídle, zabere podepsané lejstro. Světelné signály na obloze Ombudsman nesleduje, to přece jen není jeho styl. V prvním měsíci prvního roku třetího tisíciletí vás ale přece jen možná stejně jako mne zarazí skutečnost, že se O-man „nemůže se zákona zabývat“ podněty zaslanými elektronickou poštou!!! (Více viz zpráva Českých novin. Dokonce ani těmi, opatřenými elektronickým podpisem!

MMF24

Možná vás napadne, že tento lapsus je možná způsoben tím, že o najmutí Ombudsmana, aby držel ochrannou ruku nad našimi občany, se začalo jednat už před nějakými sedmi, osmi lety, kdy o elektronickém podpisu blábolili jen největší fantastové, a to ještě ze spaní. Omyl, patřičný zákon o Veřejném ochránci práv byl přijat jen o něco málo více než před rokem, konkrétně 8. prosince 1999, jak můžete zjistit i z nedávno zprovozněné mimořádně ohyzdné webové prezentace hrdiny budoucích dnů s odhodlanou doménou www.ochrance.cz.

A kdesi dole na této stránce naleznete i Ombudsmanovu e-mailovou adresu. K čemu tu tedy asi je? Možná, abychom se mohli zeptat, kolikakorunový kolek je k podání třeba přiložit.

Chystáte se psát Ombudsmanovi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem časopisu Internet. Tento časopis se specializuje zejména na začátečníky a středně pokročilé uživatele Internetu, osobním autorovým cílem je neztratit ze zřetele schopnosti, m...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).