Hlavní navigace

Omezení křížení vlastnictví v médiích podporuje i premiér Sobotka. Žádá změnu zákona

25. 6. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Možnost zapracování změny zmínila už před dvěma týdny na semináři v Senátu náměstkyně ministra kultury za ČSSD Kateřina Kalistová.

Větší regulaci křížení vlastnictví médií prosazuje premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Chce se tak vyhnout situaci, kdy by jeden nebo dva hráči ovládali přes polovinu českého mediálního trhu a mohli svým rozhodováním ovlivňovat mínění voličů. Sobotka to řekl ve středu večer po setkání se členy Evropské vysílací unie (EBU), jejíž valné shromáždění v těchto dnech probíhá v Praze. O možnosti zapracování regulace křížení vlastnictví médií do připravované novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání mluvila už přede dvěma týdny na odborném semináři na toto téma v Senátu sociálnědemokratická náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová.

MMF24

ANALÝZA K TÉMATU: Zákaz křížení vlastnictví v médiích se nemusí Andreje Babiše vlastně vůbec dotknout

Premiér v souvislosti s omezením křížení vlastnictví médií mluví o „pojistkách“, které by měly zajistil názorovou pluralitu v českých médiích. Inspirovat se chce v zahraničí. Zároveň odmítl, že by připravované změny mediálních zákonů směřovaly na vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO), který vlastní vydavatelství Mafra a jeho prostřednictvím deníky MF Dnes, Lidové noviny, Metro, týdeníky 5plus2, Téma, internetové portály iDnes.cz, Playtvak.cz, hudební televize Óčko a nejposlouchanější české Rádio Impuls. Debata o různých variantách úpravy zákona se podle Sobotky už vede na ministerstvu kultury. Přípravu novely vysílacího zákona má na starosti náměstkyně Kalistová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).