Hlavní navigace

Omezený výkon digitálního vysílání z Krásného bude mít i multiplex 2

26. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
26. 3. 2010

Nejen digitální síť České televize, ale také multiplex 2 s nejsledova­nějšími komerčními televizemi zahájí příští týden zemské digitální vysílání z pardubického vysílače Krásné s omezeným výkonem. Stejně jako v případě ČT, i digitální síť 2 bude vysílat výkonem 25 kW oproti původně předpokládaným 100 kW. Na konferenci „Digitální televize přichází na Pardubicko“ to dnes v Pardubicích řekl technický ředitel televize Prima Patrik Slavík.

K TÉMATU: Podívejte se: dosah multiplexu 1 z Krásného s dočasným a plným výkonem

České Radiokomunikace nám sdělily, že rovněž digitální síť 2 bude muset vysílat sníženým výkonem. Důvod je stejný jako u digitálního vysílání ČT, uvedl Slavík. Nižší výkon digitálního vysílání je nutný kvůli riziku vzájemného rušení digitálního signálu z vysílače Krásné s analogovou televizí v sousedním Polsku. Podle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavla Dvořáka není jasné, kdy se z Krásného bude moci digitálně vysílat plným výkonem.

ČTĚTE TAKÉ: Digitální ČT v Pardubicích od 31. března, ale se sníženým výkonem 25 kW

ebf - partner 1

Nedá se zatím říct, zda to bude v roce 2011, 2012, nebo až v roce 2015, kdy skončí ochrana analogových kmitočtů pro televizní vysílání před digitálním vysíláním, řekl na konferenci Dvořák. Omezení se podle technického ředitele televize Barrandov Michala Kratochvíla dotkne zhruba 150 tisíc diváků, především na Vysočině a Rychnovsku. Není to ale tak, že když se bude vysílat čtvrtinovým výkonem, tři čtvrtiny diváků přijdou o signál, upozornil Kratochvíl.

Podle technického šéfa Barrandova ale nižší výkon umocní efekt „děr“ v území pokrytém digitálním signálem. Multiplexy 1 a 2 zahájí vysílání z Krásného příští týden ve středu 31. března.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).