Hlavní navigace

OneDrive nabízí zdarma více místa a vylepšuje podporu fotografií

31. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Přichází alba a štítky pro třídění fotek, import z digitálního fotoaparátu a praktičtější záloha z mobilních zařízení. Základní kapacita úložiště se zálohou fotek narůstá na 30 GB.

Microsoft hodlá nadále posilovat možnosti úložiště OneDrive v oblasti uchovávání, synchronizace, sdílení a publikování fotografií. Redmondští evidentně vycítili, že zde mají reálnou šanci porazit Google, který nesklízí zrovna nadšené ovace za chaotické spojování a slučování služeb Picasa Web Albums, Google Plus a Google Drive.

Uživatelé úložiště OneDrive, kteří si aktivují zálohu fotografií z mobilního zařízení, získají nyní více místa zdarma. Dosud bonus činil 3 GB, ale nově se zvyšuje na 15 GB, takže celkem lze zdarma získat 30 GB. Ještě je tu referenční program, který ale není příliš štědrý (za přivedeného uživatele odměňuje 500 MB do celkových 5 GB).

Kapacita úložiště nemusí trápit předplatitele Office 365. Redmondští již dříve oznámili, že jim zpřístupní OneDrive bez kapacitního omezení. Otázkou je, jestli kapacitní omezení nenahradí nějaké jiné, které se naopak oproti dnešku zpřísní (např. velikost souboru či počet souborů) nebo nově zavede (třeba přenosové limity).

Alba a štítky pro snazší sdílení a třídění fotek

OneDrive nově podporuje alba, která uživatelé mohou používat k třídění fotek místo složek. Alba umí sdružovat fotky umístěné napříč různými složkami v úložišti. Na rozdíl od složek mají uživatelské rozhraní přizpůsobené právě pro prohlížení fotek. Navíc umožňují jejich lepší řazení na základě EXIF informací včetně místa pořízení.

Fotky lze též nyní třídit pomocí štítků. Alba a štítky zatím vedle webového rozhraní podporuje mobilní aplikace pro iOS. Aplikace pro Android a Windows Phone se mají brzy přidat. Časem je má následovat univerzální aplikace pro Windows 10 určená nejen počítačům, tabletům a mobilům, ale i konzoli Xbox One.

Import fotografií a screenshotů z desktopu

Microsoft chystá rovněž aktualizaci synchronizační utility pro Windows 7 a vyšší. Nově nabídne import fotografií například při připojení digitálního fotoaparátu nebo zastrčení paměťové karty. Fotky se uloží do složky OneDrive na pevném disku odkud následně budou synchronizovány s cloudovým úložištěm. Dropbox totéž umí už delší dobu.

Redmondští hodlají do cloudu směrovat i screenshoty z Windows 7 a vyšších. Pracují s premisou, že se velice často sdílí přes internet, takže jejich automatický přesun do cloudového úložiště urychlí práci. Funkce už je některým uživatelům dostupná. OneDrive sám nabízí její aktivaci, která je tudíž volitelná.

cif 24 - early cena - média

Záloha fotografií bez plýtvání energie z baterie

Malého, ale užitečného vylepšení se dočkala mobilní aplikace OneDrive pro Android. Nyní lze nechat odkládat automatické zálohování fotek a videí na dobu, kdy je mobilní zařízení připojeno k nabíječce (resp. napájeno ze sítě). Zkopírování fotek a videí do cloudu už nutně nemusí snižovat mobilu čerpání energie z baterie.

Dosud bylo možné automatickou zálohu pořízených fotek a videí nechávat odložit na dobu, kdy je mobilní zařízení připojeno k internetu přes Wi-Fi. Teď lze obě podmínky používat spolu i zvlášť. Uživatelé si ještě žádají možnost rozlišovat Wi-Fi sítě, aby se záloha nespouštěla např. ve veřejných sítích.

Jaký typ služby používáte nejčastěji pro sdílení fotografií přes internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).